Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sumă imensă pentru rețeaua de apă-canal din Maramureș: 480 milioane €

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat contractul alături de reprezentanții Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii publice de apă şi de canalizare și ai societății Vital Baia Mare.
Vital și ADI vor gestiona la nivel județean imensul contract pe fonduri europene | Foto: MIPE

Proiectul pe bani europeni va însemna racordarea pentru 103.000 de locuitori și aduce investiții în 30 de unități administrativ-teritoriale din județ.

Ministrul investițiilor europene, Marcel Boloș, a semnat contractul alături de reprezentanții Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii Publice de Apă şi de Canalizare și ai societății Vital Baia Mare. La eveniment au participat Ionel Bogdan, președinte al Consiliului Județean Maramureș, reprezentanți ai celor 30 de orașe și comune.

„De fiecare dată când ajung în Maramureș găsesc aceeași implicare când vine vorba de accesarea fondurilor UE și un apetit constant pentru investiții integrate cu impact major asupra comunității. Adăugăm un nou proiect la lista consistentă de investiții din bani europeni realizate prin efortul autorităților locale.

Peste 100.000 de locuitori vor avea acces la servicii de alimentare cu apă și la canalizare, ceea ce înseamnă că am mai făcut un pas important către atingerea obiectivului național de dezvoltare a infrastructurii și pentru îmbunătățirea condițiilor de viață.

Este absolut firesc ca, într-o zonă în care s-au investit deja fonduri importante în domenii precum sănătate, turism, producerea de energie regenerabilă și infrastructura rutieră, să existe și o infrastructură de apă-canalizare la standarde europene”, a declarat ministrul.

Doar prima etapă are finanțare

Proiectul se va desfășura în doua etape. Prima, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), urmează să fie finalizată în decembrie. Valoarea totală a investițiilor este de peste 200 de milioane de euro. Etapa a doua, ce se va implementa în perioada 2024-2025, se fundamentează pe prevederile Master Planului aprobat în 2013, fiind corelată cu investiții din alte surse de finanțare.

Rețeaua de apă se va extinde cu 300 km, iar cea de canalizare, cu 230 km. După implementarea proiectului, gradul de conectare și conformare la serviciile de alimentare cu apă va crește de la 63,1% cât este în prezent la 92%. Este prevăzut ca procentul să crească în viitor la 100% prin investiții din alte surse de finanțare.

Nivelul de conformare, înainte de proiect, a încărcării organice biodegradabile la sisteme de colectare în aglomerările din aria de acoperire a proiectului este de 61%, iar după implementare va atinge 82,7%. De asemenea, urmează să ajungă, prin noi investiții, la 100%.

Investițiile din ambele etape

  • Rețea de distribuție apă potabilă (nouă): 301 km
  • Rețea de distribuție apă potabilă (reabilitată): 20 km
  • Aducțiune (nouă): 182 km
  • Aducțiune (reabilitare): 26 km
  • Rețea canalizare (nouă): 230 km
  • Rețea canalizare (reabilitată): 37 km
  • Rezervoare înmagazinare: 41 km
  • Stații tratare apă: 2
  • Stații epurare ape uzate (noi, reabilitate): 6
  • Instalație de tratare nămol: 1
  • Colector: 7 km
  • Rezervoare înmagazinare (reabilitare): 17
  • Instalații de clorinare (noi): 26
  • Instalație de clorinare (reabilitată) 1
  • Captări de apa (noi și reabilitate): 5

Sursa: MIPE

Contracte de 6,8 miliarde euro pentru România

În perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanțare în sectorul de apă și apă uzată din România, de 6,79 miliarde euro, din care 19 contracte, în valoare eligibilă de 88 milioane euro, finalizate. Prin proiectele de infrastructură selectate prin POIM 2014-2020, locuitorii țării beneficiază de o mai bună alimentare cu apă. Ținta ce urmează să fie atinsă, în 2023, este de 1,8 milioane locuitori.

Populația României beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate, ținta atinsă de POIM până în decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori. În perioada de programare 2021-2027 continuă investițiile în sectorul de apă-canalizare, Programul Dezvoltare Durabilă aduce resursele pentru alți 3.768 km conducte noi sau optimizate de apă și 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Volumul medicamentelor eliberate către pacienţi, în creștere cu 7,2%

Articolul următor
Directorii generali ai aeroporturilor din România s-au întâlnit într-o ședință de lucru organizată la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG).

Aeroportul Brașov, funcțional din iunie. “Traficul se va dubla în România”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share