Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consiliul Apei atacă planul urbanistic al Floreștiului

Consiliul Apei a studiat documentația pusă în dezbatere publică a PUG al Floreștiului cu interes în special pentru temele legate de apă, dar în sens mai larg, cu interes pentru temele legate de mediu.

Patru organizații clujene desființează felul în care a fost realizat noul plan urbanistic general al celei mai mari comune din România.

Consiliul Apei a studiat documentația pusă în dezbatere publică a PUG al Floreștiului cu interes în special pentru temele legate de apă, dar în sens mai larg, cu interes pentru temele legate de mediu.

“Am constatat cu dezamăgire că noul PUG nu aduce o abordare actuală a cursurilor de apă, a Someșului și a afluenților săi, nu planifică o rețea verde albastră a localității ori spații verzi în proximitatea zonelor de locuit. Lipsesc măsuri concrete de reducere a riscului de inundații, o problemă acută a localității.

PUG propus pare un document care are singurul scop de a crea cadrul legislativ necesar pentru perpetuarea dezvoltării imobiliare orientate strict pe profit. Nu există o preocupare suficientă pentru calitatea locuirii, reziliență urbană și adaptări la schimbări climatice. Așteptăm un PUG care propune soluții de ameliorare a situațiilor actuale și de dezvoltare pe principii mai sănătoase în viitor”.

“Lățimea culoarului verde e prea mică”

Consiliul Apei a atras atenția asupra câtorva aspecte esențiale în planificarea localității. “Propunem respectarea principiilor de deschidere a localităților spre cursurile de apă care țin de accesibilitatea cât mai ușoară la Someș și la afluenți pentru locuitori.

Cerem realizarea a cât mai multe amenajări care pot susține activități de sport, loisir și relaxare și ierarhizarea traficului adiacent cursurilor de apă pornind de la traficul auto cel mai îndepărtat de râu, urmat de traficul public, biciclete și, cel mai aproape de râu, traficul pietonal. Dezvoltarea unei rețele de spații verzi adiacente cursurilor de apă ajută și mai mult la politica de deschidere a orașelor spre râu. Lățimea culoarului verde e prea mică.

Din păcate, PUG propune un culoar minim de protecție la Someș de 15 m, ceea ce limitează potențialul Someșului de a susține cu adevărat un culoar verde albastru, adică un spațiu verde continuu, care să includă nu doar pistă velo și trasee pietonale, dar și zonă ripariană (de tranziție între pământ și cursul de apă, n. red.), zone de promenadă, locuri de joacă, spații pentru sport în aer liber, dotări publice.

Calitatea acestui culoar verde depinde esențialmente de lățimea de care el o va avea la dispoziție. În acest sens, PUG trebuie să rezerve spații extinse cu destinație verde la Someș. Dezvoltarea zonelor din apropierea râului ar trebui să primească o atenție specială.

Unele unități teritoriale de referință (UTR) din vecinătatea Someșului nu includ niciun fel de mențiuni legate de râu și niciun fel de impuneri sau condiționări legate de prezența apei. Alte UTR adiacente la râu conțin doar trimiteri la viitorul proiect al culoarului metropolitan. Considerăm această trimitere ca insuficientă pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a culoarului Someșului”.

Sugestie: amenajări ca în Amsterdam

Organizațiile clujene consideră că peisajul natural are de suferit în urma noului PUG. “Construirea de locuințe și mutarea a zeci de mii de oameni lângă Pădurea Hoia – Baciu nu pun doar o presiune în plus la adresa mobilității spre Cluj, plus o presiune antropică imensă asupra pădurii și pășunii, care trebuie privite ca un ecosistem continuu, ci distrug unul dintre cele mai frumoase peisaje periurbane din țară, cu vedere la Valea Someșului Mic și Apuseni.

Floreștiul este traversat de mai mulți afluenți ai Someșului Mic, afluenți care alcătuiesc o rețea verde albastră a localității amenințată serios de dezvoltarea necontrolată. Această rețea de afluenți este una dintre cheile în managementul riscului la inundații și poate constitui o rețea de spații verzi și trasee pietonale și velo legate la Someșul și la viitorul culoar velo la nivel metropolitan. Prin amenajarea acestor afluenți pe baza de soluții bazate pe natură ele pot aduce un real plus în calitatea locuirii în Florești.

Ploile abundente au dus de fiecare dată la inundații în Florești. De aceea e absolut necesar ca PUG să conțină măsuri de reziliență care să răspundă fenomenelor meteorologice extreme care sunt tot mai frecvente. În acest sens, propunem un ghid de reducere a riscului de inundații similar cu cel al unor orașe europene. Un exemplu în acest sens poate fi Amsterdam Rainproof”.

Vor sincronizare cu proiecte strategice

Consiliul Apei susține că fiecare UTR din PUG ar trebui să fie completată de reglementări legate de procentul de suprafața verde minimă pe parcelă, legate de procentul de suprafață permeabilă de pe parcelă, reglementări legate de managementul apelor pluviale, rigole, canale de conducere a surplusului de apă, bazine de retenție a apei, acoperișuri verzi.

“Floreștiul are nevoie de spații verzi publice accesibile (grădini, scuaruri, parcuri) la maximum 15 minute de mers pe jos. Propunem corelarea cu alte proiecte de planificare metropolitană și regională.

Așteptăm ca actualul PUG să ia în considerare o mai bună relație cu alte proiecte strategice precum culoarul verde al Someșului și Planul de Amenajare a Teritoriului Județului”. Din Consiliul Apei fac parte Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Asociația Societatea Organizată Sustenabil, Asociația miniMASS și Clubul de Cicloturism Napoca.

Propunerile Consiliului Apei

  1. O discuție cu elaboratorii PUG și beneficiar (Primăria, Consiliul Local,  Consiliul Județean (arh. șef) în scopul ameliorării reglementărilor din UTR-urile vizate cu „ieșire” la Someș
  2. Redesenarea zonei de protecție (15 m) pentru amplificarea ei, în funcție de contextul concret pe tot traseul râului Someșul Mic prin Florești.
  3. Evidențierea în PUG a hărții de risc de inundație actuală și a hărții viitoare, după implementarea unor măsuri de reducere a acestuia concrete.
  4. Includerea afluenților Someșului mic într-o rețea protejată de spații verzi și includerea Ghidului Apele Unite în anexele PUG, astfel încât aceste cursuri de ape să fie amenajate pe principii de sustenabilitate și reziliență.
  5. Includerea unui ghid de reducere a riscului la inundații cu măsuri concrete pe care trebuie să le adopte orice proiect de dezvoltare imobiliară.
  6. O politică prin care spațiile verzi din localitate trebuie să constituie o rețea cu noduri și culoare conectate pentru a permite utilizatorilor să le folosească în deplasările către zonele de interes. Culoarul Someșului poate juca un rol important de legătură pe toată zona nordică a localității.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a lansat vinul Madrigal, primul cupaj al colecției Excelentia, armonizat din cinci soiuri nobile provenite de la stațiunea sa viticolă Vinea Apoldia Maior.

Universitatea de Științe Agricole Cluj a scos vinul aniversar Madrigal

Articolul următor
Reprezentanți ai Consiliului Județean Sălaj și primarii comunelor din județ au participat la o întâlnire de lucru organizată, la Zalău, de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).

Agenția Nord-Vest instruiește edilii Sălajului cum să atragă bani europeni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share