Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Orădenii, chemați să-și dea cu părerea despre nivelul taxelor și impozitelor pe 2024

 Primăria Oradea a lansat în dezbatere publică nivelul impozitelor și taxelor propuse pentru anul 2024, conform prevederilor Codului fiscal.

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prevede faptul că impozitele și taxele locale trebuie indexate anual până la data de 30 aprilie, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată de Institutul Național de Statistică și publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe și Ministerului Dezvoltării.

Impozite indexate doar cu 7%

„Comunicatul de pe site-ul Ministerului Finanțelor care vizează impozitele și taxele pe anul 2024 arată o indexare de 13,8%. Impozitele și taxele locale pentru anul 2024 ar trebui indexate cu 13,8%. Noi, ca municipalitate, trebuie să luăm o decizie ce se întâmplă cu indexarea acestor impozite și, având în vedere că rata inflației de anul trecut a fost destul de mare, am decis să propunem pentru consultare publică o indexare a ratei impozitului cu 7%. Practic, vom reduce cotele adiționale ale valorii impozabile sau obligatorii pe care le avem prin Codul Fiscal. Din 13,8% cât este inflația, taxele și impozitele locale vor fi indexate cu 7%, comparativ cu 5,1% cât au fost indexate anul trecut pentru 2023″, a precizat primarul Florin Birta.

Bonificații pentru plata online

Proiectul mai prevede ca anul viitor, persoanele fizice care își vor achita integral taxele și impozitele online, până la 31 martie, vor beneficia de o bonificație de 10%, față de 8%, cum este în prezent. În schimb, pentru persoanele juridice, bonificația pentru plata online va fi de 4%.

„La persoanele juridice, bonificația era la fel ca și pentru persoanele fizice. O treime din firme uzează de această reducere. În special, pentru firme e important capitalul de lucru. Bonificația vine doar în măsura în care ar avea disponibilități sau în măsura în care randamentul sau reducerea pe care o acordăm este atât de consistentă încât să îi convingă să facă aceste plăți. 4.000 de firme care plătesc online este un număr relativ mic, față de 73.000 de persoane fizice. În cazul firmelor am întâmpinat o problemă. Plata online înseamnă să deții un card bancar. Firmele în mod uzual nu au card bancar, utilizează platformele de plată online, ordinele de plată electronice, care pentru noi este echivalent cu plata la ghișeu”, a explicat Eduard Florea, directorul Direcției Economice.

Principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexare sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.

„Fiecare tip de impozit are o modalitate de calcul. În unele situații avem valori în care Consiliul Local decide asupra cotei, asupra unui procent care se aplică la acele valori, în altele situații avem intervale și Consiliul Local trebuie să se poziționeze în cadrul intervalului unde anume stabilește ca valoare sau avem valori absolute față de care Consiliul Local poate decide majorări de până la 50%”, a punctat Eduard Florea.

Acesta a arătat că dacă în 2022 o persoană fizică plătește pentru un apartament cu 2 camere, din zona A, un impozit anual de 213 de lei, cu bonificație (clădire+teren) anul viitor aceeași persoană va achita suma de 223 de lei.

Propuneri la proiect pot fi formulate în intervalul 14 martie – 7 aprilie, iar pe data de 22 martie vor avea loc întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri, dar proiectul va fi dezbătut și cu cetățenii, de la ora 17.00, în sala Mare a Primăriei Oradea. Pe 27 aprilie, în ședința Consiliului Local, se va supune la vot aprobarea proiectului.

Proiectul poate fi consultat la secțiunea Dezbateri publice pe de site-ul www.oradea.ro.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ateliere dedicate sărbătorilor pascale la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Articolul următor

S-a votat PUZ-ul parcului fotovoltaic de la Grăniceri, cel mai mare din Europa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share