Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Arad lucrează la noul PUG

Palast der Kultur, Arad, Rumänien

Călin Bibarț, primarul Aradului a anunțat luni, 20 martie 2023, într-o conferință de presă că noul Plan Urbanistic General (PUG) al Aradului va fi gata ăn 2024.

„Mă bucur că s-au făcut primii pași în direcția actualizării Planului Urbanistic General al Aradului. Am prezentat în mare propunerile ce s-au conturat. Vor urma mai multe etape de consultări, astfel încât până la toamnă să avem soluția de principiu. Apoi urmează o altă perioadă și mai lungă de avizări, care vor impune posibile modificări.  Sperăm ca anul viitor să avem în sfârșit un PUG aprobat, un plan urbanistic general care dă direcțiile mari în dezvoltarea unui oraș și care până la urmă trebuie să fie pentru oraș și oameni și nu împotriva lor”, a declarat Călin Bibarț.

Etape de parcurs

Până la momentul aprobării formei finale a Planului Urbanistic General, în Consiliul Local al Municipiului Arad,  trebuie parcurse mai multe etape.

Prima dată vor fi consultările interne cu structurile de specialitate, apoi consultări sectoriale cu profesioniști din mediul de afaceri, mediul cultural, pentru a vedea dacă strategiile care au fost analizate și cărora li s-au găsit răspunsuri acum, sunt cele adecvate.

După aceea, PUG-ul Aradului va fi supus dezbaterii cetățenilor.

„Fiecare cetățean va avea acces la aceste documente, astfel că  vom putea avea discuții deschise și vom vedea în fiecare colțișor ce anume trebuie pus. Când toate acestea vor fi parcurse ajungem în fața CLM, aprobăm soluția de principiu și cu această soluție mergem la avizatorii locali și naționali. După obținerea tuturor avizelor, revenim în fața CLM. Odată aprobat, el devine operațional și putem emite acte de autoritate”, a explicat arhitectul șef al Aradului, Emilian Sorin Ciurariu.

Mureșul navigabil

Din analiza sistematică a situației existente în Arad a reieșit că sunt câteva obiective majore de care Aradul ar avea nevoie. Unul ar fi reconfigurarea structurii majore de circulație, prin crearea unor inele menite să decongestioneze traficul din zona centrală a municipiului. Alt obiectiv se referă la navigabilitate Mureșului atât în scop economic cât și turistic.

„Am avut marea surpriză să descopăr că Aradul are niște potențiale unice în zona de Vest a țării. Cetatea Aradului și Mureșul reprezintă chestiuni cu caracter unicat, pe care dacă Aradul știe să și le dezvolte, va avea o altă față comparativ cu celelalte două orașe, Oradea și Timișoara, cu care Aradul concurează, ceea ce nu este în regulă. Eu cred că are o identitate suficient de puternică, încât să și-o dezvolte fără să aibă nevoie de concurență. Cred că exact aceste obiecte pe care noi le-am propus în cadrul PUG-ului, reușesc să aducă în valoare potențialul Aradului. Este foarte important ca aceste aspecte să fie conștientizate, unul dintre ele este navigabilitatea Mureșului, care ține de cultura europeană și care trebuie să fie conștientizat la nivel național. Cred că Aradul merită să joace această carte. Din toate analizele pe care noi le-am făcut, a reieșit nevoia a două obiective majore. Aradul nu are un campus universitar compact și nu are institut de cercetare la nivel local sau național, obligatorii prin lege. Acest amplasament pe care noi l-am găsit se pliază peste nevoile Aradului, iar cealaltă componentă pe partea de sănătate, a reieșit dintr-o lipsă a numărului de paturi necesare la nivelul municipiului, care să deservească atât județul, cât și municipiul. Aradul are un potențial complex, care ar trebui să fie o poartă industrială, cosmopolită de pe Mureș. El este poartă atât din punct de vedere al primului municipiu de acces pe autostradă în România. El ar putea fi poartă pe calea navigabilă a Mureșului, pe partea de căi ferate împreună cu orașul Curtici, pe partea de aeroport sau pe partea industrială, pentru că vocația istorică industrială a Aradului este foarte bine cunoscută și nu ar trebui să și-o piardă ci să și-o dezvolte într-o manieră actualizată din punct de vedere a tehnologie”, a punctat arh. Cătălin Hancheș,  șef proiect din cadrul SC Iceberg SRL Timișoara, firma care realizează PUG-ul Aradului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Caravana de screening revine la BOSCH AUTOMOTIVE Blaj

Articolul următor

Client, caut avocat specializat. Ce soluție oferă noua platformă NewLaw.ro pentru colaborarea client -avocați.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share