Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Confindustria are centru de excelență la Cluj. “Sunteți salvatorii de după Nokia”

Investitorii italieni din România au prezentat noul centru de excelență de la sediul FSEGA | Foto: TB, UBB

16 companii italiene, cu afaceri de 2 miliarde de euro, au fondat primul centru de excelență de acest fel dintr-o universitate românească.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a inaugurat Centrul Italian de Excelență Leonardo da Vinci (CIELV), constituit împreună cu organizația Confindustria Romania, prin implicarea Facultății de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA). CIELV aduce mai aproape de mediul universitar românesc cele mai mari investiții italiene din țară.

Protocolul de colaborare s-a semnat între UBB și Confindustria Romania, la inițiativa președintelui organizației, Giulio Bertola, iar cele 16 companii au acceptat să fie membri fondatori. Conducerea CIELV i-a fost încredințată lui Gianluca Zanellato, delegatul teritorial al Confindustria pentru Cluj-Napoca.

Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a spus că, prin deschiderea noului centru, studenții vor putea avea acces la industria auto italiană (branduri ca Ferrari, Lamborghini, Maserati) sau metalurgică (Tenaris). Printre sectoarele de interes pentru investitorii italieni se mai numără agricultura, industria agro-alimentară, domeniul financiar-bancar, serviciile.

“Sinergiile dintre Italia și România s-au văzut clar în timpul pandemiei, relația noastră cu România e una privilegiată. Vom putea colabora cu universitățile clujene în domenii ca inovare, design, industrii creative, dar și pentru sprijinirea startup-urilor”, a spus diplomatul italian.

“Nu vrem să alergăm după tineri prin toată Europa”

„Pentru prima dată, în interacțiunea economică dintre Italia și România, societățile cu capital italian vor putea interacționa cu studenții români în mod constant, pe tot parcursul ciclului lor de studii, nu doar în ultimul an. Companiile care activează aici nu vor sta la coadă după absolvenți pentru că vor trăi efectiv viața studenților, iar tinerii vor avea ocazia să cunoască astfel tot know-how-ul companiei.

Una dintre problemele importante ale României este lipsa forței de muncă. Suntem interesați să comunicăm cu diaspora din Italia pentru ca românii să se întoarcă acasă, firește cu loc de muncă și posibilitatea de a-și cumpăra o locuință, dar să fie și un sistem de sănătate adecvat.

Vrem să lucrăm împreună, la CIELV, pentru ca tinerii să își vadă viitorul profesional aici; nu avem timp să alergăm după ei în toată Europa. E mai greu să aducem românii care au familii în Italia și își duc acolo copiii la școală. Acest centru a fost creat prin contribuția a 16 companii partenere din Confindustria, cu afaceri cumulate de 2 miliarde de euro”, a precizat președintele Confindustria România, Giulio Bertola.

Odă salvatorilor de după Nokia

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, a amintit demersul grupului De’Longhi, care a preluat atât halele Nokia, cât și din angajații dați afară de finlandezi, la închiderea fabricii de telefoane mobile din Jucu. “Noi vă considerăm salvatorii de după plecarea Nokia de la Cluj. În contextul geopolitic actual, Europa este unul dintre cele mai mari perdanți în urma războiului din Ucraina.

De aceea e important ca frumoasa Italie și superba Românie să colaboreze la nivel economic pentru că universitățile sunt unul dintre motoarele Clujului, UBB fiind cea mai mare din țară. Mă bucur că UBB are deschidere spre astfel de parteneriate. Vă rugăm să apelați la CJ Cluj dacă aveți în vedere parcurile industriale sau aeroportul, aflate în subordinea noastră, să vedem cu ce putem noi contribui”.

Îndemn la relocarea fabricilor în Europa

“Felicit promotorii acestei inițiative în a deschide acest centru în inima Transilvaniei, am dori ca și alte organizații să ia exemplu de astfel de  parteneriate, o cale de a crea un viitor mai bun pentru locuitorii orașului. Este o oportunitate economică pentru Cluj-Napoca; să nu uităm că în pandemie ne-am trezit că multe capacitățile de producție erau departe de noi și lipsa acestor produse risca să ne destabilizeze.

E nevoie de o mărire a acestor capacități de producție în Europa, iar zona Cluj reprezintă o bună oportunitate. Aici sunt mii de absolvenți anual, elevi și studenți care pot deveni o resursă bună pentru companiile italiene. Banii vin acolo unde sunt talentele și nu talentele pleacă unde sunt bani. Astfel se creează locuri de muncă bine plătite acasă, mai ales că industria italiană este una inovativă și are încă multe de spus în Europa”, consideră viceprimarul Dan Tarcea.

„Noul centru arată deja o colaborare instituționalizată cu Confindustria, dincolo de numeroasele programe pe care le-am implementat deja împreună, dar și viziunea UBB de deschidere către mediul socio-economic, într-o logică de influență bidirecțională. Prin profil, mărime și performanță, FSEGA e locul cel mai indicat pentru acest demers, deși beneficiul și implicarea UBB vor fi mult mai largi, dincolo de o singură facultate”, a spus rectorul UBB, Daniel David.

Zeci de businessmeni italieni la inaugurare

La inaugurarea centrului au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor locale și internaționale de business, administrației și instituțiilor publice, mediului academic. Printre oamenii de business s-au numărat Antonio Patane, Micaela Soldini, Dan Pitic, Simona Baciu, Geta Grama-Moldovan.

La CIELV se vor derula activități de cercetare științifică, educaționale (formarea studenților, stagiile de practică), facilitarea includerii absolvenților UBB în mediul economic al societăților italiene, includerea studenților UBB care urmează studii universitare de licență, masterat și doctorat în cadrul programelor de internship oferite de companiile italiene.

CIELV va contribui la promovarea colaborării dintre UBB și universitățile italiene și va propune burse de studii pentru studenți oferite de societățile din Confindustria. Membrii fondatori ai CIELV sunt Antico & Partners, Crowe Finexpert Boscolo, IFIS, Intesa Sanpaolo, Manni Group, OCA Global, Pirelli Tyres, Prysmian, Reply Technology, Rifil, Monza România, SIAD, Tomasi Group, Unicredit Bank, GeoStru, Veta.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Interviu Zsolt Sipos, cofondator Dyntell: „Noul nostru sistem Dyntell.BI aduce Inteligența Artificială în domeniul afacerilor pentru a duce gestiunea resurselor oricărei companii la un alt nivel.”

Articolul următor

Băile Felix și Băile 1 Mai nu mai sunt stațiuni sociale. Băile Felix, cea mai modernă stațiune din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share