Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul și-a acontat trofeul de inginerie seismică din San Francisco

“Echipa noastră este foarte bucuroasă și în același timp recunoscătoare pentru efortul remarcabil depus și pentru obținerea locului I la Seismic Design Competition (SDC 2023) San Francisco"
Macheta din Cluj a performat de-a lungul celor două cutremure simulate pe platforma seismică la care a fost supusă | Foto: UTCN-SDC

O echipă clujeană a obținut locul întâi la prestigioasa competiție de seismologie din Statele Unite.

“Echipa noastră este foarte bucuroasă și în același timp recunoscătoare pentru efortul remarcabil depus și pentru obținerea locului I la Seismic Design Competition (SDC 2023) San Francisco. Nu există cuvinte care să exprime pe deplin recunoștința noastră față de sprijinul primit.

Dorim să mulțumim întregii echipe: Răzvan Mureșan, Denisa Dragomir, David Lupu, Diandra Jula, Claudia Botei, Andras Gittinger, Nicoleta Legian, Florica Maria Gâvan, Victor Penciu, Cristian Moisi, Leonardo Secher, Teodora Dobrițoiu.

De asemenea, mulțumim consilierilor noștri studenți, Andrei Mureșan, Sabina Nițulescu, Teodora Cocari. Suntem recunoscători pentru sprijinul și îndrumarea profesorilor noștri, Paul Mihai Moldovan și Ovidiu Prodan”, au transmis câștigătorii.

Au avut 33 de sponsori

Aceștia și-au făcut fotografii cu steagul național al României, atât la plecarea de la Munchen, cât și în metropola San Francisco. Ținând cont că era o deplasare lungă și costisitoare, echipa fiind una numeroasă, aceasta a avut 33 de sponsori, printre care companii precum Star Assembly, Iulius Mall, Ruttrans, Autonom, Elmas sau Reynears.

După prima zi de concurs, echipa a anunțat finalizarea ultimelor retușuri, macheta clujeană fiind oficial parte a concursului alături de alte zeci de echipe din întreaga lume. Macheta din Cluj a trecut de etapa preliminară de jurizare fără penalizări, iar în ziua în care se testează structurile (Shake Day) a performat excepțional de-a lungul celor două cutremure simulate pe platforma seismică la care a fost supusă.

Echipa creată în jurul tinerilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) participă de peste un deceniu la SDC. “Ingineri și arhitecți, uniți de pasiunile noastre pentru știință și artă, suntem motivați de dinamismul care există între etapele acestui proiect: de la idee la execuție, îmbinăm cunoștințe legate de structură, arhitectură, economie și inovație”, motivează UTCN-SDC.

Scopul final: clădiri care să reziste 300 de ani

SDC este un concurs de inginerie seismică desfășurat anual în cadrul unei conferințe organizate de Earthquake Engineering Research Institute (EERI). Conferința întrunește specialiști din domeniul ingineriei seismice și conexe, care încurajează studenții să se implice, abordând practic problema seismului.

Concursul constă în construirea unei machete din lemn de balsa, care trebuie să reziste la două trepte de încărcare. Dificultatea concursului este dată de numeroase reguli ce trebuie respectate cu strictețe. La competiție participă instituții de prestigiu precum University of California Los Angeles, University of California Berkeley, Stanford University, University of Michigan, University of British Columbia.

EERI este o societate nonprofit formată din ingineri, geologi, arhitecți, atât cercetători cât și practicanți, care și-au impus trei obiective: să reducă riscul pe care îl prezintă declanșarea iminentă a cutremurelor; să avanseze în înțelegerea noțiunilor științifice legate de acest fenomen; să cunoască mai bine efectele seismelor asupra mediului fizic, politic, economic, social și cultural.

Toate aceste scopuri pot fi realizate prin obținerea de date cât mai exacte și interpretarea lor adecvată, puse în practică prin elaborarea de planuri pentru clădiri menite să reziste minimum 300 ani, ținând cont de faptul că aceasta e perioada de recurență maximă de producere a seismelor.

EERI este instituția de resort în materie de seism din SUA și o societate de referință la nivel mondial. Competiția de design seismic constă în ridicarea unei machete din lemn de balsa care să reziste la cutremurele simulate de masa seismică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consultantul financiar Bruno Delepierre și distribuitorul de mâncare sănătoasă Nutriento au susținut prezentări la ABC Incubator, în cadrul primei întâlniri Spark Cluj din acest an. 

ABC Incubator va promova practicile sustenabile

Articolul următor
Primarul Cristian Lazăr pregătește renovarea Cetății Bathory și coridorului de mobilitate urbană Est-Vest Cehei / Pustă – Unitatea Militară, pentru care susține că există bani europeni.

Șimleu Silvaniei a pornit proiecte europene de 50 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share