Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

În ce investesc românii la bursă. Titlurile de stat, în creștere de interes

Peste jumătate dintre investitorii de la Bursa de Valori București (BVB) sunt mai interesați să cumpere decât să vândă acțiuni în 2023, potrivit unui studiu al agenției de consultanță Cornerstone și companiei de cercetare MIA Marketing.
Investitorii se îndreaptă mai mult spre bursa românească, inclusiv Piața AeRO | Foto: Cornerstone

Dacă emisiunile de titluri de stat sunt mai apreciate de jucătorii de pe piața de capital, investițiile în metale prețioase și criptomonede au înregistrat un recul.

Peste jumătate dintre investitorii de la Bursa de Valori București (BVB) sunt mai interesați să cumpere decât să vândă acțiuni în 2023, potrivit unui studiu al agenției de consultanță Cornerstone și companiei de cercetare MIA Marketing.

„Energia, utilitățile și IT&C rămân sectoarele cheie de interes pentru majoritatea investitorilor. A fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de investitori care au decis să devină acționari în companii listate pe Piața AeRO, ceea ce reflectă un apetit tot mai ridicat pentru investiții în companii antreprenoriale, cu perspective de creștere la evaluări atractive.

Există o aplecare către investițiile pe termen lung, mulți dintre investitori alegând să își mențină pozițiile pe o perioadă mai lungă, având în vedere volatilitatea pieței. Această schimbare în abordare este una importantă de menționat, având în vedere că, la sfârșitul anului 2021, abordarea acestora era una speculativă.

Tendința se transpune deja și în lichiditatea semnificativ mai redusă înregistrată în primul trimestru din acest an. Investitorii au în plan să se poziționeze drept cumpărători în 2023, un aspect crucial luând în considerare potențialele oferte și plasamente ce urmează să aibă loc atât pe Piața Principală, cât și pe AeRO”, a declarat Zuzanna Kurek, CEO al Cornerstone Communications.

Peste jumătate dintre investitorii de la BVB sunt mai interesați să cumpere decât să vândă acțiuni în 2023, conform Cornerstone.

Mai puțină încredere în bănci și imobiliare

Principalul criteriu de participare la studiu a fost ca respondenții să aibă capital plasat în acțiuni ale companiilor listate la BVB. 55% dintre respondenți au afirmat că dețin acțiuni listate doar la BVB, iar 45%, și pe alte burse. Este o inversare a trendului înregistrat anul trecut, când doar 39% dintre participanți dețineau acțiuni listate doar la BVB.

Proporțiile respondenților care au și alte tipuri de investiții sunt, în mare parte, inferioare celor înregistrate în ediția trecută: 42% dețin depozite bancare (vs. 56% în 2021), urmate de proprietăți imobiliare (38% vs. 52% în 2021), titluri de stat (34% vs. 33% în 2021), obligațiuni (29% vs. 32% în 2021), criptomonede (20% vs. 62% în 2021) și metale prețioase (9% vs. 38% în 2021).

Portofoliul lor cuprinde, în medie, 10 companii listate. 78% dintre participanți dețin atât acțiuni cotate pe piața principală a BVB, cât și pe Piața AeRO. De asemenea, 15% dintre respondenți dețin acțiuni listate doar pe Piața Principală, în timp ce 7% sunt investitori în companii listate doar pe piața AeRO.

Portofoliul mediu al unui investitor la BVB este alcătuit din 63% acțiuni listate pe Piața Principală, 37% fiind pe piața AeRO. Se observă o creștere a interesului investitorilor pentru piața AeRO, în contextul în care în 2021, doar 54% dețineau acțiuni cotate pe ambele piețe, iar 44% doar pe Piața Principală.

Peste jumătate dintre investitorii de la BVB sunt mai interesați să cumpere decât să vândă acțiuni în 2023, conform Cornerstone.

Statul, mai prețios decât aurul

„Investitorii se îndepărtează de piața crypto și de cea a metalelor prețioase. Aceștia preferă să mențină un interes crescut în acțiuni românești și internaționale și în instrumente generatoare de venituri fixe, precum depozite bancare sau titluri de stat. Ei preferă să fie prudenți în legătură cu performanța pieței locale, pe fondul temerilor legate de o potențială recesiune în Europa, o inflație care nu pare să scadă în ritmul dorit și dobânzi la un nivel ridicat.

Remarcăm o încredere scăzută în potențialul de dezvoltare a sectoarelor de retail, imobiliare, construcții. Investitorii consideră că sectorul agricol va performa în 2023, față de 2022, perioadă de provocări naturale și determinate de războiul din Ucraina”, spune Ciprian Zamfirescu, Partener al MIA Marketing.

Motivele pentru a investi la BVB sunt: 78% obținerea de profit din capitalul de care dispun, 59% diversificarea investițiilor, iar 46% a se „pensiona” mai devreme. Criteriile în alegerea companiilor sunt planurile de dezvoltare, managementul profesionist, evoluția profitabilității, rezultatele financiare în ultimii trei ani și reputația antreprenorului.

Șefii companiilor, “investiți” cu neîncredere

Principalele bariere în calea investițiilor sunt încrederea scăzută în conducerea companiei, neînțelegerea produselor sau serviciilor oferite, perspectivele scăzute de creștere, slaba încredere în antreprenor, nivelul ridicat de îndatorare.

Cele mai multe investiții ale respondenților sunt realizate în sectoarele de energie/utilități (80%), IT&C (78%), financiar-bancar (72%), dinamică menținută din 2021. Acestea sunt urmate de agricultură (57%), producție industrială/construcții (48%) și imobiliare (39%).

Ca domenii cu cea mai bună evoluție estimată în 2023, 76% au menționat energie/utilități, 61% IT&C, 45% agricultură. Cele văzute cu o evoluție slabă: comerț (64%), imobiliare (63%), producție industrială / construcții (53%).

În 2023, majoritatea investitorilor (56%) se așteaptă la o evoluție discretă a pieței din România, în care unele sectoare vor performa peste așteptări, iar altele vor avea rezultate în scădere. 30% din respondenți prevăd o evoluție pozitivă, cu o creștere de peste 15% a principalilor indici, și doar 14% sunt de părere că principalii indici vor scădea cu peste 15%.

Peste jumătate dintre investitorii de la BVB sunt mai interesați să cumpere decât să vândă acțiuni în 2023, conform Cornerstone.

Recesiunea generalizată în Europa, amenințarea nr. 1

Elementele cu impactul cel mai negativ sunt: recesiune în Europa (64%), inflație ridicată (55%), dobânzi în creștere (52%), criză financiară globală (43%),  continuarea războiului din Ucraina (40%).

Cei mai mulți dintre respondenți au investit prima oară la bursă cu peste 10 ani în urmă. În ultimii doi ani, 19% au decis să investească, în timp ce prima investiție la bursă cu trei ani în urmă a fost momentul ales de 16% dintre participanți. 43% au o frecvență lunară a tranzacțiilor, 23% la 2-3 luni, 17% tranzacționează săptămânal sau mai des.

Investitorii dețin în medie, în portofoliu, o acțiune pentru 20 de luni, 63% – mai mult de doi ani, 19% pentru 1-2 ani, iar 13%, între 6 luni și 1 an. Din perspectiva tipului de acțiuni preferate, 53% preferă, în egală măsură, acțiunile care oferă un dividend ridicat și cele cu un potențial semnificativ de creștere. 31% preferă acțiunile cu un potențial ridicat de creștere, iar 16%, pe cele care asigură un dividend ridicat.

Aceste rezultate sunt confirmate și de proporția investițiilor în cele două tipuri de acțiuni, 61% dintre investitori deținând acțiuni cu un potențial ridicat de creștere, iar 39% pe cele care asigură un dividend ridicat. În comparație cu anul trecut, există o creștere a investițiilor în companiile cu potențial ridicat de creștere, proporția fiind în 2021 de 56% la 44% în favoarea acestora.

Mai mulți cumpărători decât vânzători

În 2022, 74% dintre investitori au cumpărat mai multe acțiuni decât au vândut, pentru 15% dintre respondenți cumpărările și vânzările au fost egale, în timp ce doar 11% au vândut mai multe acțiuni decât au cumpărat. Pentru 2023, 55% au menționat că vor avea cumpărarea drept activitate principală, 40% că își vor păstra pozițiile și numai 5% că vor vinde acțiunile pe care le dețin și nu au planuri de a investi mai activ.

Studiul Market Pulse, realizat în perioada decembrie 2022 – februarie 2023 de MIA Marketing și Cornerstone, include răspunsuri primite de la 326 de investitori de retail, care aveau capital investit la BVB. Acesta a fost efectuat la nivel național, investitori de retail locali cu expunere în companii listate la BVB, care asigură o marjă de eroare de maximum 5,4%, la un nivel de încredere al rezultatelor de 95%.

Peste jumătate dintre investitorii de la BVB sunt mai interesați să cumpere decât să vândă acțiuni în 2023, conform Cornerstone.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
EnergoBit a participat la Târgul Locurilor de Muncă și Orientare în Carieră (TLMOC) de la Cluj-Napoca în dubla sa calitate.

EnergoBit devine "fabrică" de electricieni

Articolul următor

Schimbări de management la Ford Otosan România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share