Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

100 de mesteceni plantați în amintire – primul parc tematic din Oradea

Joi după-amiază, zeci de orădeni care au „adoptat” un mesteacăn în Parcul Salca în memoria unei persoane dragi, plecate din viață, s-au întâlnit într-o atmosferă emoționantă pentru a inaugura primul parc tematic din Oradea.

Povestea persoanelor pentru care au fost sădiți cei 100 de mesteceni poate fi citită prin scanarea codului QR de pe plăcuțele atașate ieri la țărușul fiecărui mesteacăn.

„Prin acest proiect putem spune că, într-o anumită măsură, noi, cei care suntem vremelnic călători în această lume, am încercat să prelungim și să securizăm, atât cât se poate, memoria celor atât de dragi nouă, plecați de mai multă sau mai puțină vreme la cele veșnice. Citându-l pe Irvin D. Yalom, putem spune că: «Voi muri cu adevărat atunci când se va duce și ultimul om care poartă cu sine amintirea existenței mele. Atunci voi fi cu adevărat mort, când nu voi mai exista în memoria nimănui»”, a afirmat viceprimarul Antonia Nica.

Proiectul a prins viață pornind de la propunerea Asociației ZI de BINE, coordonată de doamna Melania Medeleanu, la care Primăria Oradea a răspuns pozitiv.

Prin urmare, pe amplasamentul stabilit de la marginea parcului Salca, înspre strada Prieteniei, s-au desfășurat în ultimele săptămâni lucrările de amenajare a parcului „Plantați în amintire”.

Mesteacănul este un arbore cu o puternică valoare simbolică în numeroase tradiții și mitologii, în parcul tematic „Plantați în amintire” fiecare mesteacăn purtând povestea unui om drag, plecat dintre noi.

100 de mesteceni

Pe lângă mesteceni, a fost plantat un ginkgo biloba, supranumit și arborele vieții, precum și câteva exemplare de pin, amelanchier, corn european și alun, menite să completeze aspectul estetic al noii amenajări. În preajma aleilor și la intersecțiile acestora au fost create zone cu compoziții din plante perene, ierboase și arbuști, acoperite cu mulci din tocătură de lemn. Parcul a fost dotat cu bănci și coșuri pentru deșeuri, iar la intrarea dinspre strada Meiului există un totem personalizat, realizat din Cor-ten.

Amenajarea a fost realizată pe o suprafață de aprox. 4.000 mp, iar valoarea totală a investiției a fost de 461.869,09 lei cu TVA, din care 358.555,56 lei sponsorizare din partea Asociației Zi de Bine, finanțare asigurată de partenerul strategic al asociației, Leroy Merlin. Primăria Oradea a susținut realizarea sistemului de irigații prin picurare a zonelor cu plante perene, precum și realizarea aleilor din piatră naturală, lucrări în valoare totală de 103.313,50 lei cu TVA inclus.

În continuare, Primăria Oradea va prelua proiectul și va asigura serviciile de salubrizare și de întreținere, prin societățile prestatoare cu care are contracte în derulare și va supraveghea menținerea și funcționarea normală a parcului.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Retroparada Primăverii la Oradea

Articolul următor

Se forează sonda care va extrage apa geotermală pentru încălzirea cartierului Nufărul 1

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share