Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Enery Power a cumpărat trei microhidrocentrale în Bistrița

Tranzacțiile cu proiecte energetice sunt tot mai prezente în România | Foto: Bistrița Business

Un holding austriac a achiziționat mai multe unități energetice pe râul Țibleș.

Compania austriacă Enery Power Holding (EPH) a semnat acordul de achiziţionare a portofoliului de proiecte de energie regenerabilă deţinut de Jade Power Trust (Canada) în România, pentru 71 milioane euro, conform Bistrița Business. Portofoliul are o capacitate de 81 MW și este prima investiţie a EPH în sectorul de energie eoliană şi hidro din țara noastră.

EPH a fost fondată de Richard König, Lukas Nemec şi RP Global, iar din 2021 principalul finanţator este Three Seas Initiative Investment Fund, prin intermediul Amber Infrastructure. Strategia EPH vizează extinderea proiectelor de energie regenerabilă din Europa Centrală şi de Est.

Tranzacţia a inclus două parcuri eoliene din Dobrogea, două proiecte de energie solară şi două centrale hidroelectrice. Zagra Hidro exploatează o centrală hidroelectrică formată din trei hidrocentrale în cascadă pe Țibleș, la Nord-Vest de Năsăud. Instalațiile se află în construcție, două dintre centrale fiind aproape finalizate, cu excepția punerii în funcțiune a echipamentelor de alimentare cu apă și cabluri.

Centrala generatoare superioară, Zagra I, este o instalație de 412 kW “la firul apei”, centrala generatoare din mijloc, Zagra II are 339 kW, iar Zagra III, 648 kW. În 2011, câțiva investitori bucureșteni, în frunte cu Romenergo, anunțau o investiție de 3,8 milioane de euro în trei microhidrocentrale pe Ţibleş.

Decizia amplasării lor aici s-a făcut ca urmare a unor studii hidrologice care au arătat cât ar putea produce o astfel de microhidrocentrală. Ulterior, afacerea a fost preluată de canadienii de la Jade Power Trust.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Geoffrey Rush este invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Geoffrey Rush, invitat special al TIFF

Articolul următor

Pasajului intermodal de pe Calea Borșului din Oradea, finanțat prin PNRR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share