Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Metroul ușor de la Cluj, greu de construit

Metroul clujean este ușor, dar greu de construit, și doar pe bucăți. Contractul de 9,06 miliarde lei este pentru întreg proiectul de 19 stații, dar pornim la drum cu faza 1 care înseamnă doar structura de rezistență a depoului Sopor și a primelor 9 stații începând de acolo până în zona Calvaria din cartierul Mănăștur.
Așa arată viitorul traseul al metroului dintre localitățile Florești și Cluj-Napoca | Foto: API

Asociația Pro Infrastructură (API) atrage atenția asupra capacității administrației clujene de a gestiona un proiect atât de mare, dar și asupra seriozității constructorilor turci.

“Metroul clujean este ușor, dar greu de construit, și doar pe bucăți. Contractul de 9,06 miliarde lei este pentru întreg proiectul de 19 stații, dar pornim la drum cu faza 1 care înseamnă doar structura de rezistență a depoului Sopor și a primelor 9 stații începând de acolo până în zona Calvaria din cartierul Mănăștur. Explicit, fără megacomuna Florești care e amânată în faza 2.

Ca să fim clari de la început: nu se va circula din 2026. PNRR asigură primele 300 de milioane de euro (până la 16% din valoarea totală) și impune ca până în toamna lui 2026 să fie construită structura celor 9 stații și a galeriilor subterane aferente.

Este greu de crezut că termenul limită din PNRR va fi respectat. Proiectarea ar trebui să dureze 12 luni. Apoi vine execuția de minimum trei ani, în cel mai roz scenariu. Vreo patru ani, la modul realist. Stați, că avem nevoie și de trenuri, iar ele trebuie licitate separat! Alți bani, altă distracție”, conform Asociației Pro Infrastructură (API).

Nu au rupt gura târgului în România

Aceasta atenționează că un risc major este ca autoritățile să nu poată completa finanțarea. “Sloganul bucureștean “În 3 ani aici va fi stația dvs de metrou” (în realitate au fost vreo 10) se poate transforma într-un fiasco la Cluj.

Deranjul la suprafață este semnificativ, stațiile fiind executate în galerie deschisă. Primarul Emil Boc nu scoate niciun cuvânt despre trasee alternative sau soluții semiingenioase de transport public pe perioada lucrărilor.

Ne îngrijorează și capacitatea primăriei de a implementa proiecte de asemenea magnitudine și complexitate tehnică. Vor fi provocări inginerești majore cu forarea prin mijlocul orașului, prin sare și pe sub clădiri de patrimoniu inestimabile.

Mai mult, Gulermak trebuie să-și demonstreze capacitatea. Marii constructori turci nu au rupt gura târgului în România pe investițiile majore de infrastructură de transport, ba dimpotrivă.

În mai multe piețe din UE au mari probleme de adaptare la prețurile, birocrația, legislația, cultura din Europa, mult diferite față de cele din Turcia. Le dorim succes actorilor implicați, iar clujenilor, răbdare și nervi tari”, conform API.

Contract semnat cu fast

Asocierea Gulermak, Alstom, Arcada a semnat contractul pentru proiectarea și execuția magistralei de metrou M1 din Cluj, ceremonie la care au participat oficialități guvernamentale, europarlamentari, managerii companiilor implicate.

Consorțiul a fost desemnată drept câștigător al licitației pentru proiectarea și execuția lucrărilor de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații, automatizare trafic, racordare alimentare cu energie electrică) la magistrală.

Prima fază prevede nouă stații în reședința de județ, între cartierele Mănăștur și Sopor, pe 7,5 km. Întregul traseu include 19 stații subterane, cu prelungiri ulterioare spre Florești, respectiv Bd. Muncii. În proiectul inițial era inclus și un tren metropolitan pe relația Baciu – Apahida – Bonțida.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Centrul de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4S) a fost lansat în cadrul evenimentului Cluj Innovation Days (CID). În următorii trei ani, va livra în Regiunea Nord-Vest servicii digitale de 4 milioane de euro. 

Călătoria digitală a Transilvaniei începe de la Cluj

Articolul următor

Tururi ghidate gratuite în Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share