Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sibiul va finanța noul spital județean prin Programul Sănătate. „În ziua în care vom semna contractul vom demara construcția”

Sibiul este eligibil pentru a accesa finanțarea pentru noul spital județean, datorită ordonanței de urgență adoptată joi, 8 iunie, de guvern. Daniela Cîmpean a anunțat într-o conferință de presă că perioada maximă în care va putea fi semnat contractul de finanțare este decembrie 2023. „În ziua semnării contractului de finanțare, vom putea demara construcția efectivă a spitalului – suntem singura autoritate din țară care va putea face acest lucru”, a declarat președinta CJ Sibiu în cadrul unei conferințe de presă.

„Anunțăm că ieri în ședința de guvern a fost adoptat actul normativ care ne permite să depunem cererea de finanțare pentru spitalul nou la valoare integrală. Partea privind documentația a fost finalizată; urmează pasul doi – finanțarea acestui important proiect pentru sibieni”, a anunțat Daniela Cîmpean.

Președinta CJ Sibiu se referă la Ordonanța de Urgență privind „unele măsuri pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanțare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate și din împrumuturi contractate cu Instituțiile Financiare Internaționale”. Actul reglementează măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanțare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate și din împrumuturi contractate cu Instituțiile Financiare Internaționale. Acesta stabilește metodologia și criteriile de selecție pentru proiectele de investiții publice pentru care urmează a se încheia contracte de finanțare în conformitate cu regulile de finanțare stabilite prin Ghidurile Solicitantului de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sănătate.

Documentul adoptat de guvern prevede că asistența financiară rambursabilă se utilizează pentru „proiectele de investiții de mică amploare în infrastructura publică a spitalelor mici, orășenești și municipale”, precum și pentru „proiecte de investiții în infrastructuri spitalicești noi: spitale județene/ județene de urgență; spitale monospecialitate -– unități sanitare cu paturi aferente”. Valoarea eligibilă finanțată din Programul Sănătate pentru proiectele de investiții în spitale noi este de minim 5 milioane euro și maxim 500 milioane euro.

„Programul cuprinde lucrări de construcții noi, dotări cu echipamente medicale specifice, precum și măsuri de tranziție verde și digitalizare. Practic, tot ceea ce are în componență proiectul spitalului nou. În plus, se prevede faptul că această valoare totală poate să fie actualizată ca urmare a creșterii prețurilor cu maxim 20% (…) Proiectul noului spital județean Sibiu are o valoarea de sub 500 de milioane de euro, fără TVA, care va putea fi finanțată integral din acest program, conform Ordonanței. Care prevede că această finanțare se va face din fonduri externe nerambursabile, contribuție națională asigurată inclusiv prin împrumut BEI, plus 2% contribuția CJ. Vreau să subliniez că contribuția națională și împrumutul BEI se referă la împrumut făcut de Guvernul României, prin urmare nu va îndatora în niciun fel cu vreun împrumut bugetul CJ”, a explicat Daniela Cîmpean.

Aceasta a mai făcut referire la modificarea din aprilie a Codului fiscal (Legea nr. 88 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – n.n.), precizând că „sunt scutite de taxa de TVA serviciile de construire unități spitalicești și livrările de echipamente medicale. Asta înseamnă că inclusiv pentru TVA pentru astfel de investiții este asigurată la nivel național sursa de finanțare”.

Amintim că două asocieri, conduse de Con-A Operations din Sibiu și Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S din Turcia, au depus oferte în cadrul procedurii pentru semnarea contractului de construcție a spitalului. În total, sunt 100 de firme în cadrul celor două asocieri.

„Astăzi am semnat raportul procedurii pentru atribuirea contractului de lucrări. Acesta urmează să fie verificat de ANAF, iar imediat ce vom avea răspunsul, avizul, vom anunța și constructorul care a fost desemnat pentru a face această investiție. Pentru acest lucru vom avea o conferință de presă specială, pe care preconizăm să o facem la începutul săptămânii viitoare”, a declarat președinta CJ Sibiu.

Precizăm că la nivel național urmează mai întâi să fie adoptate ghidurile de eilgibiltate, după care CJ Sibiu va putea depune solicitarea de finanțare. Apoi va urma selecția proiectelor, după care semnarea contractelor.

Conform programului Ministerului Fondurilor Europene, termenul limită până la care contractele pot fi încheiate este decembrie 2023.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Înfățișare nouă pentru Pivnița Misterelor din Cetatea Ardud

Articolul următor
TIFF ia startul vineri, 9 iunie, printr-o gală la care sunt așteptați 3.000 de spectatori. Actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush, Darko Peric și regizorii Oliver Stone și Michel Franco sunt invitații speciali ai evenimentului

TIFF mizează pe 100.000 de participanți. Actori și regizori de Oscar vin la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share