Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ziua Maghiară și TIFF Lounge intră în program la Cluj

10 filme și o retrospectivă de animație a multipremiatului Geza Toth construiesc selecția din programul Zilei Maghiare la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

S-a deschis și programul de conversații din spațiul TIFF Lounge, aflat în Piața Unirii. La întâlniri vor participa actorii Darko Peric, Istvan Teglas, Judith State, regizorii Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Matei Dima.

În 14 iunie, aproape toate sălile de cinema din Cluj au programate filme maghiare. Regizorii Claudia Benko și Zsolt Magyari sunt prezenți pentru a-și prezenta scurtmetrajul 1939, poveste polițistă ce precede proiecția filmului “Puterea”, expozeu al jocurilor de putere din spatele scenei politice semnat de regizorul Matyas Prikler.

Invitat la TIFF este și regizorul Szilard Bernath pentru a discuta cu publicul despre Larry, povestea unui tânăr pe care muzica hip hop îl ajută să-și depășească defectele de vorbire. Tragedia sportivului român de etnie maghiară Zsolt Eross l-a inspirat pe Sandor Csoma pentru “Vârfuri și abisuri”. Întâlnirea între regizor și spectatori de la finalul proiecție se anunță foarte interesantă.

Animația selectată în programul Berlinalei, “Oamenii arbori” (r. Tibor Banoczki și Sarolta Szabo) propune o lume distopică în care oamenii se transformă în copaci odată ce împlinesc 50 de ani. Premiat la Locarno pentru Cea mai Bună Imagine, clasicul “Amurg” (r. Gyorgy Feher, 1990) expune drama unui detectiv pe cale să se pensioneze ce încearcă să găsească ucigașul unei școlărițe.

O retrospectivă a peste două decenii de carieră este ocazia perfecta de a reveni la Cluj pentru cel mai apreciat regizor de animaţie maghiar, Geza Toth. Retrospectiva include scurtmetrajul “Maestro”, nominalizat la Oscar în 2005, și filmele “Icar”, “Ergo”, “Mama”, “Chibrituri” şi “Opera 130”.

În programul zilnic al cinefililor nu lipsesc dezbaterile TIFF Talks și conversațiile InspiraTIFF. Inspirați de filmele din festival, invitați precum Darko Peric, Istvan Teglas, Judith State, regizorii Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Matei Dima sau scriitoarea Nora Iuga provoacă publicul la un schimb de idei legate de rolul artistului în societatea contemporană, religia sau producțiile românești care au bătut recorduri de spectatori.

Toate masterclass-urile au loc la Hotel Radisson Blu. Accesul se face cu 20 de minute înaintea începerii evenimentului, în limita locurilor disponibile.

Programul masterclass-urilor

  • Miercuri, 14 iunie, 10:30 – Masterclass de regie cu Michel Franco. Regizorul mexican Michel Franco a fost premiat la  Cannes pentru trei dintre dramele sale: “După Lucia” (After Lucia, 2012), “Cronic” (2015) și “Fiica lui April” (2017). Franco este membru în juriul Competiției Oficiale TIFF.22
  • Joi, 15 iunie, 15:00 – Masterclass cu regizorul și producătorul Simon Perry. Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres, Simon Perry este cunoscut pentru filme precum 1984, Brimstone și Perfect Sense (2011).
  • Vineri, 16 iunie, 11:30 – Geoffrey Rush în dialog cu Mihai Chirilov. Geoffrey Rush este unul din cei doar 24 de actori (printre care Jeremy Irons și Al Pacino) care se pot mândri cu recunoașterea supremă în actorie, așa-numita Triple Crown of Acting – premiul Oscar, premiul Emmy și premiul Tony.
  • Sâmbătă, 17 iunie, 11:00 – Oliver Stone în dialog cu Mihai Chirilov. Stone a câștigat trei premii Oscar, două pentru regia filmelor “Plutonul” (1986) și “Născut pe 4 iulie” (1989) și unul pentru scenariu, cu “Expresul de la miezul nopții” (r. Alan Parker, 1979). O figură polarizantă, Stone s-a impus ca unul dintre cei mai importanți regizori ai Hollywoodului din anii ‘80-’90.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Miercuri, 14 iunie, la ora 14:00, fanii Untold vor putea să achiziționeze bilete de o zi la festival.

Prețuri diferite pe zile la Untold

Articolul următor

Rustler, investiții în dezvoltare, prezență națională și profesionalism

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Direcția Județeană de Statistică a anunțat dinamica autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în martie și în primul trimestru din 2024.
Citeste mai mult

Își revine piața rezidențială a Clujului

Direcția Județeană de Statistică a anunțat dinamica autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în martie și în…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share