Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eficiență energetică, green energy, finanțări, în conferința Energynomics de la Oradea

Subiectul la modă în aceste zile este energia verde, eficiența energetică și tranziția energetică. Aceste subiecte și-a propus să le abordeze Energynomics în cadrul Conferinței „Eficiență Energetică pentru Tranziția Energetică în România”.

Evenimentul se întinde pe parcursul a două zile: 20 și 21 iunie 2023 la Ramada by Wyndham Oradea.

Gabriel Avăcăriței

„Energynomics este pentru a cincea oară la Oradea. O dată pe an suntem aici, pentru a povesti despre eficiență energetică, pentru trei tipuri de beneficiari: autoritățile publice locale, industrie și publicul larg. De această dată, în 2023, formatul este un pic diferit, mai amplu, mai generos, pentru că beneficiem de sprijinul Innovation Norway, care finanțează parțial evenimentele din țară, cinci la număr. Acest format înseamnă că avem o zonă de conferințe, cu două paneluri, cu 9 – 10 vorbitori, reprezentând toate zonele de interes, și avem trei sesiuni de pregătire. Trei experți în domeniul eficienței energetice, din perspective diferite, vor discuta cu participanții mult mai aplicat. Va fi o sesiune pentru finanțare, pentru eficiență energetică, una dedicată exclusiv autorităților locale și una care face o prezentare mai generală a eficienței energetice, rolul acesteia în societate, în industrie”, a precizat Gabriel Avăcăriței, redactorul șef al Energynomics, organizatoarea evenimentului.

În prima zi a evenimentului au participat circa 60 de persoane, discuțiile fiind interactive cu speakerii conferinței.

Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE)

Primul dintre vorbitori a fost Adrian Ghiță, director executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei (FREE).

„FREE este unicul finanțator din România dedicat eficienței energetice și proiectelor de energie regenerabilă. Pentru că și proiectele de energie regenerabilă pot fi considerate proiecte de eficiență energetică”, a explicat Adrian Ghiță.

Adrian Ghiță

Acesta a punctat care sunt clienții FREE și tipurile de proiecte finanțate, aici intrând și UAT-urile mici.

„Finanțăm orice tip de proiecte de eficiență energetică. Suntem interesați de înlocuirea de echipamente energofage cu alte tipuri de echipamente mai eficiente energetic. Finanțăm soluții de termoficare, de încălzire locală, de transport ecologic. Suntem interesați de eficiența energetică în clădiri, care este un trend pozitiv în perioada aceasta”, a punctat directorul  FREE.

Acesta a trecut în revistă și condițiile de eligibilitate și avantajele finanțării FREE. A atins și problemele din dosarele de documentație tehnică, precizând că, există o stare de „prostituție”, în cazul documentației tehnice, care este, de prea multe ori, nepregătită suficient.

Celestica – model de succes

Un exemplu de succes în ceea ce privește energia verde și eficiența energetică a fost prezentat de Aurel Nicodin, Facility Services Manager Celestica.

Arel Nicodin a prezentat proiectele de energie verde implementate de Celestica

„La Celestica suntem mândrii să fim un leader în domeniul tehnologiei, dar suntem conștienți, de asemenea, de responsabiliattea noastră față de mediu și de comunitatea în care activăm. De aceea, am luat măsuri concrete pentru a ne asigura că avem un impact pozitiv în ceea ce privește eficiența energetică și sustenabilitatea. În momentul de față, Celestica utilizează 100% energie verde”,  a declarat Aurel Nicodin.

Acesta a punctat principalele resurse utilizate: energia electrică contractată de la furnizori eco din surse regenerabile 100%, energie provenită din parcul fotovoltaic al companiei și energie termică rezultată din apa geotermală.

„Unul dintre marile noastre proiecte este instalarea unui parc de energie fotovoltaică de 1,6 Megawați, în funcțiune din ianuarie 2022. Suntem încântați de performanța parcului și suntem hotărâți să investim în sistemul de energie solară. În acest sens, avem în plan să extindem cu un parc fotovoltaic de 400 kilowați peste parcarea companiei. De asemenea, de la 1 ianuarie 2023 am implementat un sistem de alimentare cu energie geotermală de la o sursă aflată în apropiere pentru înlocuirea încălzirii pe gaz natural din fabrică”, a explicat reprezentantul Celestica.

Mentenanță, eficiență energetică și finanțări

Elena Popescu

Elena Popescu, CEO Elektra Renewable Support a vorbit despre mentenanța și suportul oferit de compania pe care o reprezintă pentru tot ceea ce înseamnă energie regenerabilă.

„Ar fi bine ca fiecare investitor să aibă un consultant bun care să îi arate calea și să-i creioneze proiectul. Adică să vadă și exploatarea, nu doar construirea lui. Să vadă pe termen lung imaginea acelui proiect”, susține Elena Popescu.

Aceasta a pus accentul pe pregătirea elevilor și studenți în domeniul energiei și importanța mediului academic în acest sens.

Despre finanțările în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice a vorbit Roxana Mircea, Managing Partner REI International Consulting, una dintre primele trei companii de consultanță din România.

Roxana Mircea

„Dacă suntem a doua companie ca și cifre, suntem în mod cert lideri pe zona de energie. Și aici vorbesc atât pentru cea destinată mediului privat, cât și mediului public. Am avut aproape jumătate dintre proiectele aprobate anul trecut pe POIM 11.2 și o cotă de piață de peste 15% pe PNRR-ul de anul trecut. Au început să vină aprobările. Nu avem încă contracte semnate, dar eu zic că se vor semna în curând. Așteptăm cu încredere prelungirea perioadei”, a precizat Roxana Mircea.

Aceasta a punctat, în continuare, principalele programe în pregătire și condițiile de eligibilitate pentru cei care se pregătesc să acceseze fonduri europene pentru energie regenerabilă și eficiență energetică.

Andrei Dimitriu

Despre eficiență energetică și directivele europene pe care trebuie să le implementeze România în acest sens a oferit informații Matei Dimitriu, consilier în cadrul Direcției Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

Mircea Bica, CEO Energo Power Cluj a vorbit despre infrastructura energetică pentru distribuția energiei electrice.

„Cred că o alergare după fonduri europene, fără să ai în spate o bază a unui proiect bine făcut poate să ducă în continuare la proiecte care nu pot fi realizate sau care după ce vor fi implementate, exploatarea lor să nu dea rezultatele dorite”, a subliniat Mircea Bica.

Sisteme fotovoltaice personalizate

Andrian Ienciu, Marketing Manager Ensys, companie care se axează pe furnizarea, proiectarea și implementarea sistemelor fotovoltaice, a conferențiat despre prosumatori și implementarea proiectelor pentru aceștia.

Adrian Ienciu

„Trebuie să găsim soluții de finanțare viabile. Mă refer aici la mediul bancar, care nu are un produs dedicat sistemelor fotovoltaice, care nu este considerată o investiție, ci mai degrabă o linie de finanțare. Ceea ce la nivel de costuri crește timpul de amortizare și procesul se îngreunează. Vedem foarte mult interes, foarte multe cereri, foarte multe situații atipice vizavi de piață. Trebuie să înțelegem că un sistem fotovoltaic se personalizează consumatorului”, a explicat Adrian Ienciu.

În cadrul conferinței, o intervenție online a avut-o Alexia Briota, specialist marketing la Taw Energy.

Aceasta a vorbit despre evoluția producției energetice, obiectivele Taw Energy, soluții pentru mobilitatea urbană li interurbană și tranziția către energia verde.

Ciprian Bodiu

Alexia Briota a lansat o invitație publică către primării de a pune la dispoziția companiei pe care o reprezintă câteva locuri pentru amplasarea unor stații de încărcare auto, care să fie folosite gratuit de către cetățeni.

Ciprian Bodiu, Head of Sales Parapet.ro a precizat în cuvântarea sa că firma pe care o reprezintă pune în practică proiectele planificate de companiile care proiectează proiectele de fotovoltaice.

Despre eficiență energetică a vorbit și Cătălin Sibișan, Sales Manager Lisscom Brașov.

Parteneriate școli – companii

Ultima intervenție a primei zile a conferinței a avut-o Codruța Bendea, cadru universitar la Universitatea Oradea, care a felicitat organizatorii pentru eveniment.

 „Educația este întotdeauna ultima, deși ar trebui să fie cea dintâi. Așa cum majoritatea antevorbitorilor au spus, educația este foarte importantă. Din păcate, cei care au business-uri se confruntă cu o lipsă a forței de muncă bine calificată. De aceea, parteneriatele cu instituțiile de învățământ, fie ele preuniversitare, fie de învățământ superior, sunt binevenite și pentru noi și pentru dânșii. Noi vom încerca să organizăm la Universitatea Oradea niște întâlniri pentru promovarea energeticii, a soluțiilor eficiente. În zona noastră nu există un interes prea mare al tinerilor pentru a urma o astfel de carieră, inginerească, în principal, și cu specific energetic, în secundar”, a concluzionat Codruța Bendea.

Codruța Bendea

Conferința va continua și miercuri, 21 iunie 2023.

Agenda zilei de 21.06.2023:

09:30 – 10:00 Înregistrarea participanților

10:00-11:00 SESIUNE DE PREGĂTIRE Surse și scheme de finanțare a proiectelor de eficiență energetică

Trainer / lector: Adrian Ghiță, Director Executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei (FREE)

11:00 – 11:15 Pauză de cafea

11:15-12:45 SESIUNE DE PREGĂTIRE Eficiența energetică și tranziție energetică în domeniul UAT

Trainer / lector: Dr. Corneliu Rotaru, expert senior în eficiență energetică

12:45 – 13:00 Pauză de cafea

13:00-14:00 SESIUNE DE PREGĂTIRE Eficiența energetică, de la oportunitate la realitate

Trainer / lector: Dr. Andrei Ceclan, profesor, consultant senior în domeniul energiei

14:00 – 15:00: Prânz si Networking

 

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Extinderea actualului terminal este o etapă intermediară impusă de creșterea abruptă a traficului după pandemie, însă conducerea Aeroportului Internațional Avram Iancu (AIAC) va demara studiul de fezabilitate pentru cel nou.  

Aeroportul Cluj își modernizează terminalul și îl pregătește pe cel nou

Articolul următor

Da Vinci Construct & Proiect a finalizat peste 50% din Complexul Pădurea Neagră

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share