Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parcul 1 Decembrie din Oradea va avea fântâna muzicală cu jocuri de apă și lumini

Parcul 1 Decembrie din zona centrală al orașului va deveni un spațiu mai atractiv pentru relaxare și petrecerea timpului liber, ca urmare a proiectului de modernizare pregătit de către Primăria Oradea.

Pe amplasamentul parcului există trei obiective de investiții pentru care au fost elaborate documentații tehnico-economice la faza de Studiu de fezabilitate și care, ulterior, au fost aprobate în ședințele Consiliului Local. După analizarea tuturor proiectelor existente, s-a decis ca acestea să fie integrate în proiectul parcului, studiile de fezabilitate fiind actualizate cu integrarea celor două obiective, respectiv fântâna ornamentală muzicală cu jocuri de apă și lumini precum și amenajarea scuarului din zona fântânii.

Astfel, în cadrul ședinței Consiliului Local, consilierii au aprobat joi, 29 iunie, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru investiția „Modernizare Parc 1 Decembrie”.

„Momentan se lucrează la partea de proiectare, estimăm că la finalul lunii septembrie să avem proiectul tehnic gata și tot în toamnă să demarăm procedura de licitație pentru execuția parcului, iar în primăvara anului viitor să demarăm lucrările de execuție a modernizării parcului 1 Decembrie”, a anunțat primarul Florin Birta.

„Mai sunt în proiectare, de asemenea, Parcul Brătianu, Parcul Libertății și lunca malului Crișului Repede, Parcul 22 Decembrie și parcul din șanțul Cetății. La toate aceste parcuri finalizarea proiectării se va termina aproximativ în cursul lunii septembrie și practic în primăvara anului viitor toate aceste parcuri ar trebui să intre în reabilitare. Anul acesta, până în 15 iulie, va intra în reabilitare Parcul Petőfi și construcția parcului din zona Episcopia Bihor”, a mai precizat edilul.

Fondul vegetal al parcului se va completa cu 183 de arbori

Conform studiului de fezabilitate, modernizarea parcului va afecta toată suprafața de 7,8 ha a parcului. Din totalul acestuia, zona verde amenajată va reprezenta aproape 5 ha. Prin reconfigurarea unor alei secundare se vor amenaja piațete dispuse în zonele din jurul statuii Ostașului Român, din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și din spatele Casei de Cultură, unde se va crea o mini-piațetă a monumentului eroilor francezi. Un alt punct de atracție îl va reprezenta Aleea personalităților, care va fi amenajată de-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român și unde vor fi amplasate busturi similare celui al geografului francez Emmanuel de Martonne. În zona de S-E a parcului se va regăsi un spațiu destinat seniorilor și nu numai, cu zone de fitness și cu mese de șah.

Totodată proiectul vizează înlocuirea structurii pietonale uzate actuale cu piatră de tip porfir. Aleile destinate accesului pentru biciclete, role sau trotinete vor fi finisate cu asfalt.

Fântâni arteziene

Parcul va fi dotat cu un loc nou de joacă, prevăzut cu fântână din pardoseală, iar un alt punct de atracție îl va reprezenta amfiteatrul vegetal din tisa, care va putea fi utilizat de elevi și profesori pentru activități educative în aer liber.

Fântâna arteziană existentă va fi transformată și ea, devenind fântână muzicală cu jocuri și lumini.

Modernizarea parcului mai presupune și înlocuirea mobilierului urban, introducerea unui sistem nou de irigație, înlocuirea sistemului de iluminat cu unul nou (corpuri de iluminat cu LED), precum și trei grupuri sanitare cu auto-spălare.

Fondul vegetal existent se va completa cu 183 de arbori și se propune plantarea unui număr de cca. 300 arbuști ornamentali și amenajarea unei suprafețe de 2500 mp cu amestecuri de plante perene.

Valoarea totală a investiției este de 68.599.271,09 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare este de 16 luni.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Încă un pasaj subteran la Oradea

Articolul următor

AmCham și ANAP lansează un ghid comun pentru eficientizarea achizițiilor de dispozitive medicale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share