Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Scumpirea taxei pe gunoi la Supercom, respinsă în Cluj

Consilierul Cătălin Sălăgean a propus un amendament prin care reprezentantul CJ în Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecometropolitan să primească un mandat de vot împotriva majorării, în condițiile în care firma de salubritate Supercom nu își îndeplinește obligațiile contractuale, însă acesta a fost respins.
Prezentarea flotei și echipamentelor Supercom, de la începutul anului | Foto: CJ Cluj

Propunerea de majorare a tarifelor pentru colectarea deșeurilor nu a întrunit voturile necesare în Consiliul Județean (CJ) Cluj.

Consilierul Cătălin Sălăgean a propus un amendament prin care reprezentantul CJ în Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecometropolitan să primească un mandat de vot împotriva majorării, în condițiile în care firma de salubritate Supercom nu își îndeplinește obligațiile contractuale, însă acesta a fost respins.

“La ultima ședință de CJ au micșorat tarifele pentru ca doar după două săptămâni să vină cu o propunere de majorare de la 13% pentru colectarea deșeurilor reziduale din mediul urban până la  20% pentru colectarea deșeurilor reciclabile.

Suntem în situația în care CJ Cluj și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contractul de delegare a serviciului de salubritate: a predat amplasamentul de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) și a votat recalcularea tarifelor conform prevederilor legale.

Nu putem susține însă, sub nicio formă, majorarea tarifelor, atâta timp cât operatorul de salubritate nu-și respectă, la rândul său, partea din contract și nu implementează unul din instrumentele de bază din caietul de sarcini, respectiv principiul plătește pentru cât arunci”, spune Sălăgean.

Supercom a propus o majorare de 100%, iar ADI, una de 15-20%. Proiectul nu a reușit să strângă voturile necesare din partea consilierilor județeni pentru majorarea tarifelor de salubritate deoarece a întrunit doar 17 voturi din cele 19 necesare.

Au primit un munte de reclamații

În primăvară, Supercom a recepționat ultimele două componente aferente CMID,  stația de tratare mecano-biologică (STMB) și stația de sortare a deșeurilor (SSD), în prezența a 53 de primari clujeni, membri ai Ecometropolitan. CMID este format din celula de depozitare (8,95 ha, capacitate 1,55 milioane mc), SSD (capacitate de procesare 92.100 t/an), STMB (capacitate de procesare 206.000 t/an), infrastructură: zonă administrativă, drumuri, platforme, staţia de tratare levigat, rețele.

După câștigarea contractului, Supercom a primit nenumărate reclamații de la persoane fizice și juridice, dar și de la autorități locale că nu a introdus taxarea deșeurilor la kilogram, în funcție de cantitatea care se adună, întârzie instalarea  pubelelor inteligente care să permită calcularea de deșeuri colectate selectiv.

“De când a venit Supercom, după plecarea Brantner, în ghena noastră se formează mereu munți de gunoaie pentru că operatorul nu respectă zilele de preluare, deși primăria ni le-a afișat. Pe vremea Brantner nu s-a întâmplat niciodată să avem stivele astea de gunoi”, spune un clujean.

Supercom a câștigat licitația pentru lotul I din Cluj, după ce și-a adjudecat și loturile II-III, cumulând astfel 80 de localități din județ. Lotul I cuprinde zona 1 – Cluj-Napoca și 30 de comune, zona 2 – orașul Huedin și 13 comune. Pentru loturile II și III (35 de primării), licitația a fost câștigată de același operator. Supercom avea, anul trecut, afaceri de 314 milioane lei, un profit net de 4,1 milioane lei și 2.313 angajați. Acționar majoritar era Ilie Ciuclea (53%), urmat de Florina Bubu (15%) și Gheorghe Bubu (15%).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

În luna august se va turna primul strat de asfalt  pe Centura Sânmartin

Articolul următor

Heraeus România: 10 ani de pasiune și impact în modelarea unui viitor luminos

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share