Proprietarul unei benzinării din zona rurală a decis să investească într-un asemenea punct de alimentare.
Romică Mereuț, administrator al benzinăriei VVM Peco, din comuna Fărcașa, a decis să vină în ajutorul deținătorilor de autovehicule electrice prin darea în folosință a unei stații de încărcare.
„Într-o lume aflată în continuă schimbare, cu o pronunțată scădere a resurselor naturale și cu tot mai mult accent pus pe protejarea mediului înconjurător, am decis să apelez la o sursă de energie regenerabilă. Am aplicat pentru Electric Up.
Prin acest program beneficiarii pot obține suport financiar pentru dezvoltarea şi implementarea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibrid, finanțare pentru panouri fotovoltaice destinate producerii de energie pentru consum şi livrare în sistemul energetic național”, arată antreprenorul.
Și-a pus și panouri fotovoltaice
“În proximitatea stației am amplasat un câmp de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de producție instalată de 100 Kw. Sunt foarte mulțumit de alegerea făcută. Curentul produs de aceste panouri îmi asigură independența electrică pentru pompele de la benzinărie ori magazin și stațiile de spălare auto.
Pe lângă produsele petroliere pe care le oferim, tot prin programul Electric UP am pus în funcțiune și o stație de încărcare gratuită, cu două posturi, pentru posesorii de autoturisme electrice și hibrid.
Contribuim în acest fel și noi la dezvoltarea rețelei naționale de încărcare pentru mașini electrice. Într-un viitor apropiat vom mai da în folosință și o stație de spălare pentru camioane mari (tiruri) în regim de autoservire”, spune Mereuț. Societatea din Fărcașa avea afaceri de 12 milioane de lei anul trecut, cu un profit de 0,6 milioane.
Cum se obține finanțarea prin Electric Up
Întreprinderile mici și mijlocii și cele din domeniul hoteluri, restaurante, catering pot accesa o finanțare de 100.000 de euro prin Electric Up. Sistemele de panouri fotovoltaice trebuie să aibă o putere instalată cuprinsă de 27-100 kWp, iar staţiile de reîncărcare, de 22 KW (vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in).
Valoarea finanțării nerambursabile este de 100.000 de euro, ajutor de minimis. Bugetul programului inițiat de Ministerul Energiei se ridică la 476 milioane de lei, din care pot finanțați 1.000 de antreprenori. Solicitanții trebuie să poată acorda un avans de maximum 30% din valoarea eligibilă, în baza unui instrument de garantare emis de o bancă sau o societate de asigurări.