Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

SculptFEST, cel mai așteptat festival al verii din județul Bihor, în 28 – 30 iulie

SculptFEST are loc în Comuna Căbești în perioada 28-30 iulie şi se prezintă ca unul din cele mai originale festivaluri din ţară, atât prin concept, cât şi locaţia aleasă.

După o primă ediţie de succes în anul 2022, organizatorii SculptFEST spun că anul acesta că festivalul a trecut deja la un alt nivel, apropiat de cel al marilor festivaluri din ţară.

SculptFEST – o sărbătoare a culturii, a tradiţiilor şi valorilor locale

Sărbătoarea va fi onorată timp de o săptămână (24-30 iulie) prin munca pe care sculptorul Eugen Petri şi sculptorul Şerban Alexiu o vor dedica unui ansamblu scultpural în comuna Căbeşti şi prin munca unor meşteri sculptori maramureşeni dedicată unei impresionante porţi sculptate, ce va face legătura simbolică între teluric şi celest (tema primei ediţii a acestui eveniment). Opere de artă câştigate generaţiei prezente, dar şi celor viitoare.

Sărbătoarea e celebrată şi prin două ateliere de caval, unul de învăţat meşteşugul confecţionării cavalelor şi unul pentru deprinderea suflatului armonios în acest instrument nelipsit spaţiului mioritic transilvan. Cele două ateliere sunt organizate de comunitatea noastră în parteneriat cu Centrul Cultural Subcarpaţi.

Festival

Trecerea evenimentului de la sărbătoare la festival se va face vineri 28 iulie după amiază când nou iniţiaţii atelierului de mânuit cavale şi nu doar ei, vor susţine un concert în prima sală a Peşterii Meziad situată în comuna vecină Remetea.

Vineri, 28 iulie, trupa Subcarpații va crea un spațiu al conexiunii cu tradițiile ancestrale și natura telurică a Văii Roșiei. În deschidere va concerta trupa Iarba Fiarelor.

Sâmbătă, 29 iulie, Trupa Zdob și Zdub vor da tonul unui concert energic, legând, prin „Trenulețul” lor cunoscut în fiecare colț al Europei, Căbeștiul de Chișinău, iar în deschidere trupa locală Fraţii Jderi va pregăti un show.

Duminică, 30 iulie, Damian Drăghici & Brothers, apelând la talentul lor inegalabil vor uni prin muzică, oameni şi timpuri vechi cu timpuri noi. Trupa locală Naty Loves Monday va face preludiul pentru o ultimă seară magică.

Trei seri de festival, trei trupe mari ce unesc tradiţii şi oameni, în timp şi spaţiu, un eveniment cultural complex încărcat de simboluri manifestate prin muzică şi sculptură.

 

Activități

 

Pe parcursul celor trei zile de festival, organizatorii propun şi o serie de activităţi diurne. Pentru copii, tatuaje cu sclipici, jocuri cu animatori profesioniști și un tobogan uriaș.

Pentru adulţi şi nu numai, vor avea loc ateliere care se vor concentra asupra folclorului, șezătorilor și multor alte surprize ce promovează arta, cultura, tradiția, gastronomia și întreaga zonă turistică a Văii Roșiei.

În zona de desfășurare a festivalului, în Valea Dâlbii, este deschisă începând cu acest an Via Ferrata la Șura Ușorilor (traseu de escaladare accesibil tuturor), dar și un traseu de drumeție sau cu bicicleta cu tematica „racul bihorean”.

La capitolul gastronomie şi băuturi, şi aici SculptFEST e la înălţime: bere artizanală locală, vinuri de calitate din Ţara Crişurilor, limonadă, siropuri din partea locului, înghețată artizanală, burgeri reinventaţi și multe alte produse gastronomice tradiționale.

Festivalul se va bucura de o scenă plină de culoare, lumină şi efecte cum nu se văd decât pe scenele marilor festivaluri de profil din ţară şi de un line up completat cu intervenţia unor DJ-i autohtoni: Dj Vicks, Dj Dubase şi Dj Klaus EB.

Închiderea evenimentului va avea loc în seara de 30 iulie cu un impresionant foc de artificii.

 

„Este un privilegiu, dar şi o responsabilitate pentru Căbești să devină ambasadorul unei zone turistice unice, însă încă neexplorată la adevăratul său potențial. Prin acest eveniment, ne propunem să punem în valoare gastronomia, cultura, tradițiile, turismul și ospitalitatea întregului circuit al acestei zone de la poalele Munţilor Padurea Craiului. De aceea, sunt bucuroasă şi mândră totodată că alături de comunitatea pe care o reprezint, Comuna Căbeşti, dincolo de eforturile uneori supraomeneşti pe care un astfel de eveniment ni-l cere, punem umărul în mod serios, susţinut şi profesionist printr-un eveniment cultural unic în ţară, la promovarea  minunatelor noastre locuri natale, crescând implicit şi imaginea judeţului nostru”, a declarat Corina Ene – primarul Comunei Căbeşti.

 

Festivalul este cu intrare liberă

Acest proiect cultural este organizat de Primăria Comunei Căbeşti în parteneriat cu Asociaţia Dăruieşte Vise şi Centrul Cultural Subcarpaţi. Este finanţat de Ministerul Culturii şi Consiliul Local al Comunei Căbeşti, cu susţinerea impresionantă a unor sponsori.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Gilda Lazăr, JTI România despre Boloș, finanțe și teoria blidului: ia bănuțul, nu-i bănuțul

Articolul următor

Istoria elicopterului în România, prezentată pe Aeroportul Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share