Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Stadiul lucrărilor la terminalul de pasageri al Aeroportului Oradea

Lucrările de construcție la noul terminal de la Aeroportul Oradea avansează într-un ritm susținut. Au fost forați toți cei 180 de piloți pe care vor fi montați stâlpii de susținere metalici ai noii clădiri.

„30% din stâlpii de susținere au fost deja montați, iar în paralel se montează grinzile metalice și elemente de rigidizare a structurii. Lucrările sunt mai avansate înspre Oradea și spre pista aeroportului. Din această săptămână se trece la fixarea stâlpilor înspre terminalul vechi și se vor începe lucrările de montaj ale învelitoarei. Până la sfârșitul lunii august toată structura noului terminal va fi montată și se va trece la lucrările de compartimentare în interior și la conectarea la utilități”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Lucrările de construcție la noul terminal de pasageri al Aeroportului din Oradea au început în ultima săptămână a lunii iunie.

Structură

Terminalul va fi dimensionat la 400 pasageri/oră pe fiecare din cele 4 fluxuri plecări interne/externe și sosiri interne/externe. Dimensionarea este gândită și în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen, fluxul intern devenind atunci flux Schengen.

Noile construcții se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă.

Prin realizarea acestui proiect, suprafața construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Investiția mai prevede extinderea suprafețelor betonate din fața terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziția unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute și alte lucrări conexe.

Totodată, Aeroportul Oradea își va spori eficiența energetică prin implementarea unui sistem de încălzire pe bază de agent geotermal și a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice.

Valoarea totală a proiectului „Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 177.586.964,51 lei, fără TVA. Lucrările sunt executate de Asocierea SC SSAB AG SA (în calitate de lider), SC BEMEL AG SRL, SC ACA ZOORK SRL.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.

Vă reamintim că sunt în lucru alte două proiecte importante finanțate cu fonduri europene, respectiv „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” și „Creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea”.

Prin această investiție, Aeroportul Oradea va deservi toți pasagerii într-un singur terminal, eliminând inconveniențele cauzate de operarea pe două terminale și îmbunătățind eficiența operațională.

Pe perioada de execuție a lucrărilor, de 6 luni, Aeroportul va rămâne deschis. Pasagerii vor fi deserviți în terminalul nr. 2 (vechi), a cărui capacitate a fost mărită prin amenajarea de către antreprenorul general a unor spații temporare pentru fluxurile de sosire.

Pasagerii au la dispoziție 200 de locuri de parcare în Centrul Comercial ERA Shopping Park și curse directe operate de compania de transport public local OTL, de la parcarea ERA la Aeroportul Oradea. Aceste servicii sunt gratuite pentru pasageri.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Work in progress la construcția fabricii de medicamente STADA de la Turda, cu o suprafaţă totală a unității de 30.000 mp,

Fabrică de medicamente în cinci nuanțe cromatice la Turda

Articolul următor

Se toarnă planșeul la pasajul 4 din Piața Emanuil Gojdu Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share