Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Companiile clujene de IT, afectate de tăierea facilităților fiscale

Asocierea Transilvania IT Cluster (TITC) a realizat o analiză pe tema afectării companiilor de profil din regiune de renunțarea la scutirea de taxe din acest sector.

96% din managerii companiilor de IT membre ale Transilvania IT Cluster (TITC) sunt de părere că propunerea ministrului finanțelor, Marcel Boloș, de a renunța la scutirile de taxe din sectorul informatic va avea un impact negativ asupra organizațiilor pe care le conduc.

Doar 4% din companiile care au participat la acest studiu cred că măsura avansată nu le-ar afecta compania. Acestea sunt concluziile unei cercetări în interiorul comunității TITC în perioada iunie – iulie 2023. Au fost invitați să răspundă managerii companiilor din IT membre ale clusterului.

Aceștia au sugerat posibile măsuri care ar diminua impactul negativ: introducerea altor facilități fiscale, sprijin pentru implementarea proiectelor de digitalizare și inovare, suport pentru investiții în IT, în ultimă instanță o perioadă de grație de cel puțin 18 luni de la decizie până la aplicarea măsurii.

Propunerile TITC

  • ”Renunțarea la facilitățile fiscale în cazul în care se continuă pe direcția respectivă ar trebui făcută treptat, pe o perioadă de câțiva ani, într-un plan bine pus la punct pentru a reduce impactul negativ și a oferi timpul necesar companiilor înspre a face tranziția într-un mod sănătos. Ar putea fi introduse diferite plafoane (pe cifra de afaceri sau profit) pentru a stimula companiile la început de drum și ecosistemul de startup-uri”.
  • ”Având în vedere direcțiile la nivel de UE prin care se dorește creșterea competitivității la nivel geopolitic ar putea fi înlocuite prin stimulente pe zona de cercetare mai ușor și mai rapid accesibile și de către IMM-uri. În modul acesta sunt susținute companiile care inovează, ceea ce poate reprezenta o creștere producție care se reflectă într-o creștere a PIB cât și a autonomiei țării”.
  • ”Un proces intensiv și deschis de transformare digitală a tuturor sectoarelor economice, în principal a administrației, bazat pe date deschise, unde toate sistemele naționale furnizează API (interfață de programare a aplicațiilor, n. red.) de interoperabilitate, astfel încât companiile locale mici-medii să poată furniza soluții locale adaptabile și interoperabile cu cadrul național. Stimularea participării firmelor românești la digitalizarea acestor procese administrative prin facilitarea accesului acestora la achizițiile publice pentru sisteme naționale, inclusiv prin utilizarea unor metode noi de achiziții. Stimularea parteneriatelor reale între companii și administrație sau universității prin finanțarea prioritară a proiectelor în parteneriat efectiv. Stimularea parteneriatelor public – privat pentru implementarea proiectelor de digitalizare”.

Vor reprezentativitate la nivel regional

“Încurajăm un dialog deschis, transparent și care să ofere predictibilitate în adoptarea oricăror măsuri, pentru a nu crea efecte negative în lanț. Asigurăm deschiderea și parteneriatul nostru, intermedierea dialogului între autorități și companiile din domeniu pe care le reprezentăm, pentru a gândi impactul acestor măsuri pe termen mediu și lung.

Celelalte asociații de profil din țară, care acționează la nivel regional și național, pot fi și ar trebui să fie incluse în aceste discuții. Numai acest dialog continuu va ajuta sectorul IT să își mențină competitivitatea, să ajungă la ținta propusă de 10% din PIB și să acționeze ca un adevărat motor al economiei”, potrivit TITC.

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, va înainta coaliției de guvernare mai multe propuneri de eliminarea a unor facilități fiscale, începând cu 1 septembrie. Sunt vizate sectoarele IT, construcții, agricultură și industria alimentară.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Participarea la programele de screening îţi poate salva viaţa! Teste GRATUITE HPV şi Babeş Papanicolaou în judeţul Covasna, la Sânzieni, Zagon, Zăbala şi Ghelinţa

Articolul următor
PACCN, dezvoltat în cadrul Misiunii UE pentru "100 de orașe inteligente și neutre climatic până în 2030" a fost prezentat într-o dezbatere sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Clujul și-a făcut strategie antipoluare. Începe din Mănăștur

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share