Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Banffy din Răscruci va fi reabilitat de o companie din Bistriţa-Năsăud

Sursă foto: Cluj.com

Pentru reabilitarea ansamblului arhitectonic Castel Banffy din Răscruci, Consiliul Județean Cluj a semnat la finalul lunii iulie un contract de reabilitare cu compania bistriţeană Tomoroga Construct.  Astfel, un nou proiect  al Consiliului Județean Cluj va fi implementat cu ajutorul finanţărilor europene. Este vorba despre proiectul Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida.

Consiliul Judeţean Cluj va profita de reabilitarea Castelui Banffy din Răscruci

“Proiectul prevede restaurarea unei veritabile perle arhitectonice, un castel de o valoare culturală și istorică inestimabilă și a parcului monument din localitatea Răscruci.
Astfel, Consiliul Județean Cluj își propune prin intermediul acestei investiții realizarea unui Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj, cu standarde ridicate de finisare și dotare, și cu funcțiuni care să permită organizarea de evenimente culturale precum și vizitarea de către publicul larg.
La etajul imobilului va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, precum și o sală de curs și un birou de cercetare și unul administrativ. Totodată, la subsol va fi organizat un spațiu expozițional.
Beneficiile proiectului sunt multiple, contribuind semnificativ la dezvoltarea întregii zone, inclusiv prin creșterea atractivității acesteia din punct de vedere turistic.
Toate acestea sunt datorate accesului la fonduri europene nerambursabile, Consiliul Județean Cluj reușind să atragă aproximativ 1 miliard de euro finanțare europeană în perioada 2008-2023″ spun reprezentanţii CJ Cluj pe pagina de social media.
După castelul de la Bonţida a venit, iată, rândul celui din Răscruci, comuna fiind extrem de norocoasă să aibă asemenea monumente de arhitectură.
„Vestea bună pe care o dăm azi clujenilor e că începe restaurarea acestei veritabile perle arhitectonice, un castel de o valoare culturală și istorică inestimabilă pe care îl avem în proprietate. Ne dorim ca lucrările să se deruleze cât mai alert, astfel încât castelul să poată fi inclus în circuitul turistic și al evenimentelor culturale, cu toate beneficiile ce decurg de aici”, a declarat reședintele CJ Cluj Alin Tișe.

Cine va restaura ansamblul Castel Banffy din Răscruci?

Firma bistrițeană Tomoroga Construct (lider de asociere), cu sediul în localitatea Tureac a început din 2021 lucrările pentru restaurarea castelului Banffy. Constructorii bistriţeni au continuat să îşi pună amprenta în comuna Bonţida prin realizarea lucrărilor la grădiniţa din localitate, iar acum, Tomoroga Construct a câştigat un nou proiect de anvergură alături de alţi antreprenori, formând o asociere al cărei lider este Bogdan Tomoroga.
Tomoroga Construct a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 21 280 796 lei şi un profit net de 5 536 240 lei.
Conform Bistriţa Business, Bogdan Tomoroga a declarat: „Suntem foarte mândri că o companie din Bistrița-Năsăud a ajuns să restaureze un ansamblu istoric de asemenea valoare pentru Transilvania. Vom avea o grijă maximă ca acest proiect să iasă impecabil, pentru că va reprezenta o adevărată carte de vizită pentru noi, TOMOROGA Construct, în anii care vin. Nu oricine are în portofoliu o lucrare atât de complexă! Tocmai din acest motiv, am format deja o echipă cu cei mai buni experți din țară în domeniul restaurărilor de monumente istorice, care va lucra cu noi, la fiecare pas. – spunea în 2021 Bogdan Tomoroga.
Contractul de finanțare pentru proiectul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj” are valoarea de 30 milioane lei. Finanțarea lucrărilor din proiectul cuprins în Programul Operațional Regional 2014 – 2020 a fost semnat în octombrie 2017. Aproxmativ  jumătate din investişie va fi asigurată din fonduri europene, iar restul fiind acoperit prin alocare bugetară de la Consiliul Judeţean Cluj.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Teste GRATUITE Babeş Papanicolaou şi HPV la Apoldu de Jos, judeţul Sibiu

Articolul următor

Six exceptional built environment projects shortlisted in 2023 ULI Europe Awards for Excellence

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share