Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Palatul Adorjan I are un acoperiș nou

Două dintre cele mai impunătoare clădiri din Oradea, printre ultimele rămase nereabilitate din zona centrală a orașului, își vor recăpăta strălucirea de odinioară. Este vorba despre Palatele Adorján I și II, care au fost cuprinse în Programul Multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în Ansamblul Urban – Centrul istoric Oradea.

Clădirile, cunoscute sub numele de Casele Adorján, sunt primele edificii din municipiu ale arhitecților Komor Marcell şi Jakab Dezső. Proprietarul lor a fost Adorján Emil, cel care a ridicat și Palatul Vulturul Negru.

Momentan se lucrează la Palatul Adorjan I, cel situat la colțul străzilor Patrioților și Moscovei.

Acesta are deja un acoperiș nou. Învelitoarea existentă la începerea lucrărilor era  formată din țigle de tip solzi și din țigle profilate trase. Conform avizului Direcției Județene de Cultură Bihor, modelul istoric era prevăzut doar cu țiglă solzi, astfel că acoperișul a fost refăcut integral cu acest tip de țigle.

Lucrări etapizate

Lucrările demarate în primăvara acestui an se execută etapizat. Astfel, până în acest moment s-a reabilitat acoperișul de tiglă, s-a îndepărtat tencuiala degradată, s-au înlocuit  elementele de tablă de zinc (lucarne, decorații de coamă, învelitori cornișă), s-au demontat și rezidit coșurile de fum și s-au executat reparații la închiderile perimetrale de la nivelul streșinilor.

În acest moment continuă înlocuirea elementelor de tablă de zinc, se lucrează la curățarea, recondiționarea, vopsirea, înlocuirea (unde este cazul) și fixarea mecanică a ornamentelor de pe fațade și a ancadramentelor de la ferestre.

În continuare, va urma recondiționarea tâmplăriei de lemn (ferestre și uși) conform modelului istoric. Totodată la balcoane se va reface hidroizolația de la nivelul pardoselii.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare a fațadelor exterioare, schelele vor fi montate pe fațada din curte, care de asemenea va fi reabilitată.

Termenul de finalizare a lucrărilor la Palatul Adorjan I este până la finalul acestui an. Va urma apoi reabilitarea Palatului Adorjan II, situat pe strada Patrioților, nr. 4.

Valoarea contractului pentru ambele imobile este de 2.878.283,05 lei fără TVA, lucrările fiind executate de S.C Abed Nego SRL Oradea.

Casa Adorján I este situată pe str. Patrioților nr. 6, colț cu str. Moscovei, și a fost construită în anul 1903, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților nr. 4, a fost construită în anii 1904-1905.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, DN 1H, încă foarte puțin cunoscut turismului larg, dintre localitățile Nușfalău și Aleșd, se va întretăia astfel cu Autostrada Transilvania (A3).

Autostrada Transilvania, marea șansă a turismului din Ardeal

Articolul următor

Compania Almet din Bistriţa va construi depozite şi birouri de 12 milioane lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share