Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

150.000 mp de spații industriale preînchiriați deja pentru 2024

Tranzacții de închiriere totalizând peste o jumătate de milion de metri pătrați pe piața industrială și de logistică în primele șase luni; peste o treime reprezintă preînchirieri în proiecte cu livrare în 2024.

 

Companiile au închiriat în prima jumătate a anului aproape 550.000 metri pătrați de spații logistice și industriale, peste o treime reprezentând contracte de preînchiriere, în special în proiecte care urmează să fie livrate în 2024. Dezvoltatorii au încetinit ritmul de dezvoltare, adoptând o abordare prudentă în contextul macroeconomic actual, ceea ce va pune presiune pe nivelul chiriei în următoarele luni, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Activitatea de închiriere pe piața imobiliară industrială și logistică a înregistrat în perioada martie-iunie un alt trimestru puternic, fiind tranzacționați peste 215.000 metri pătrați, astfel că volumul tranzacționat în  prima jumătate a anului a crescut ușor în comparație cu H1 2022. Cererea nouă continuă să fie principalul motor al pieței, (90% din suprafața totală închiriată în al doilea trimestru 2023 și 72% din cererea din primul semestru 2023), provenind din sectoare variate de activitate, printre cele mai active fiind retail-ul, distribuția de mărfuri generale, industria componentelor auto și logistica.

Majoritatea tranzacțiilor semnate în această perioadă au vizat proiecte amplasate în afara Bucureștiului, cele mai relevante fiind Brașov, Timișoara, Oradea sau Arad.

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Activitatea de închiriere pe piața de logistică și industrială rămâne efervescentă și în acest an, astfel că am putea asista până la finalul lui 2023 la un volum tranzacționat care să atingă un milion de metri pătrați. România reprezintă un hub dinamic și atractiv pentru multe companii, existente sau care doresc să se extindă în regiune pentru efiecientizarea operațiunilor logistice. În acest context, suntem optimiști cu privire la evoluția pieței atât din perspectiva cererii, cât și a dezvoltării de noi proiecte logistice și industriale.”

Cea mai mare tranzacție parafată în al doilea trimestru este reprezentată de contractul de pre-închiriere a 47.000 metri pătrați realizată de Intercars în cadrul proiectului VGP Park Brasov, aceasta fiind urmată de o tranzacție de 25.000 metri pătrați reprezentând extinderea spațiului ocupat de Maersk – IB Cargo (furnizorul de servicii logistică care care operează centrul regional de distribuție IKEA) în CTPark București West și de închirierea a 12.600 metri pătrați de către EKR Elektrokontakt în cadrul proiectului Mures City Logistics.

Stocul modern total de spații industriale a atins 6,77 milioane metri pătrați la sfârșitul lunii iunie, în timp ce dezvoltatorii au livrat noi proiecte cu o suprafață totală închiriabilă de 202.000 metri pătrați în toată țara în primul semestru 2023, cu 104.000 metri pătrați finalizate în al doilea trimestru. Activitatea totală de dezvoltare din primul semestru 2023 a încetinit în comparație cu primul semestru 2022, când a reprezentat 300.000 metri pătrați, în timp ce pentru restul anului estimăm livrarea a încă circa 250.000 metri pătrați.

Rata de neocupara a scăzut ușor la un nivel de 4,8% și ne așteptăm la o contracție suplimentară până la sfârșitul anului ca urmare a unei abordări mai prudente adoptate de dezvoltatori.

Chiriile prime din București și în principalele hub-uri industriale și logistice din România s-au situat 4,25 – 4,50 euro/ mp / lună în trimestru doi în 2023, valori mai mari fiind înregistrate în cazul proiectelor noi situate în apropiere de București. Având în vedere oferta limitată și cererea susținută, există premisele ca nivelul chiriilor să se mențină pe un trend ascendent în al doilea trimestru și, de asemenea, în prima jumătate a anului 2024.

PROIECTE ÎN CONSTRUCȚIE 2023:

 

PROPRIETATE LOCAȚIE SUPRAFAȚA

(MP)

PROPRIETAR/DEZVOLTATOR
ELI Park Bacau Bacau 37.000 Element Development
ELI Park 4 Bucuresti 21.000 Element Development
VGP Park Brasov Brasov 20.000 VGP
MLP Bucharest Park II Bucuresti 15.000 MLP Group


PROIECTE FINALIZATE ÎN Q2 2023:

PROPRIETATE LOCAȚIE SUPRAFAȚA (MP) PROPROIETAR/DEZVOLTATOR
CTPark Oradea (Cargo) Oradea 39.400 CTP
WDP Park Slatina Slatina 25.000 WDP
 CTPark Bucharest South Bucuresti 16.700 CTP
CTPark Bucharest Chitila (Extindere) Bucuresti 12.700 CTP
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

UBB Cluj Napoca și Agenția Klain lansează un studiu despre digitalizarea afacerilor din România

Articolul următor

Rezultatele CTP în H1-2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share