Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

AROBS intră în indicele MSCI. TeraPlast și Transgaz urcă o treaptă

Prezența României în indicii MSCI va crește, din 1 septembrie, de la 12 la 22 de companii, în urma revizuirii trimestriale a indicilor, realizată de furnizorului global de indici în august. România va avea încă 10 companii incluse în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI (Investable Market Indices).
Fondatorul Voicu Oprean anunța de mai multă vreme ascensiunea AROBS pe piața de capital | Foto: BVB

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat intrarea companiei clujene în această listă, precum și promovarea la nivelul superior a TeraPlast Bistrița și Transgaz Mediaș.

Prezența României în indicii MSCI va crește, din 1 septembrie, de la 12 la 22 de companii, în urma revizuirii trimestriale a indicilor, realizată de furnizorului global de indici în august. România va avea încă 10 companii incluse în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI (Investable Market Indices).

În afară de AROBS și BVB, mai sunt incluse Aquila Part Prod, Bittnet Systems, Conpet, Purcari Wineries, Safetech Innovations, Simtel Team, Sphera Franchise Group (SFG), Transport Trade Services (TTS). Acești indici cuprind companii din categoriile Small Cap, Mid Cap și Large Cap.

Concomitent, șase companii românești vor fi promovate de la Small Cap la Mid Cap / Large Cap. Acestea vor face parte astfel din indicii MSCI Frontier și MSCI Romania care includ doar companii Mid Cap și Large Cap. Potrivit anunțului MSCI, cele șase companii sunt TeraPlast, Transgaz, Electrica, MedLife, One United Properties (OUP) și Transelectrica.

Intrarea Hidroelectrica, de bun augur internațional

“Strategia BVB vizează creșterea semnificativă a lichidității, iar îmbunătățirea vizibilității pieței pe radarele investitorilor locali și internaționali este unul dintre pilonii pe care se bazează strategia noastră.

Piața locală a demonstrat, în ultimii cinci ani, că este un canal viabil pentru susținerea economiei prin rundele de finanțare derulate de companii private și de statul român, de 10,5 miliarde de euro, și o triplare a numărului de investitori, până la 160.000”, a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

”Creșterea prezenței României în indicii MSCI este un nou semnal pozitiv pentru piața locală, care încă este încadrată ca Piață de Frontieră de către furnizorul global de indici.

Alături de ceilalți stakeholderi ai pieței de capital continuăm demersurile pentru a obține promovarea României la statutul de Piață Emergentă și din partea MSCI și considerăm că perspectivele sunt pozitive, având în vedere recenta listare a Hidroelectrica, alături de îndeplinirea criteriilor calitative și cantitative ale furnizorului de indici”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB

În indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră, România mai este reprezentantă de Banca Transilvania (BT) Cluj, BRD Groupe Societe Generale, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom și Romgaz (SNG).

România este încadrată ca Piață Emergentă de către furnizorul internațional de indici FTSE Russell, fiind reprezentată de 14 companii: BT, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, OUP, TeraPlast, Aquila, Bittnet Systems, BVB, Conpet, Purcari Wineries, SFG și TTS.

Președintele TeraPlast: “Păcat că nu vedem mai multe companii listate”

„Considerăm o astfel de promovare ca un rezultat direct al muncii noastre, al  calității grupului TeraPlast de pilon al economiei românești și un grup cu amprentă relevantă la nivel de regiune, din poziția de cel mai mare procesator de polimeri din centrul și sud-estul Europei.

Suntem conștienți că vizibilitatea noastră va crește, vom deveni atractivi pentru noi categorii de investitori și suntem pregătiți să livrăm și mai multă valoare acționarilor noștri, cărora le mulțumim pentru încredere și pentru că sunt alături de noi indiferent de trendurile de moment din piețele de capital.

Față de momentul listării, 2 iulie 2008, capitalizarea TeraPlast a crescut de peste patru ori, iar valoarea grupului a depășit un miliard de lei. Ne-am dezvoltat intensiv ca business în ultimii ani și, în același timp, am acordat o atenție sporită îmbunătățirii relației cu investitorii și a lichidității acțiunilor TeraPlast, elemente cheie în creșterea atractivității companiei.

Încă de la început suntem una dintre companiile cu scor 10/10 la indicatorul Vektor care evaluează activitatea de IR a emitenților și suntem constant în topul lichidității la BVB după volum” a afirmat Alexandru Stânean, CEO al TeraPlast.

TRP a beneficiat de o promovare și în indicii FTSE Rusell, în septembrie 2021, când a trecut la Small Cap și Global All Cap, de la nivelul Micro Cap și Total Cap. Acțiunea TeraPlast a fost inclusă, de asemenea, de către Bursa de Valori de la Viena în indicii CECE MID CAP și ROTX EUR.

„De-a lungul timpului, noi am arătat că dacă se vrea, se și poate, atât timp cât există viziune și determinare. Este păcat că nu vedem mai multe companii listate și, mai mult, că nu urmează toate un drum atât de clar și ascendent precum TeraPlast” a adăugat Dorel Goia, președintele producătorului bistrițean.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cât câștigă angajații din domeniile ce vor rămâne fără facilități fiscale, din toamnă

Articolul următor
Untold Dubai și van Buuren lansează show-ul exclusiv de pe cea mai înaltă clădire de pe planetă, care au doborât două recorduri mondiale: primul set realizat la cea mai mare înălțime și folosirea celui mai mare ecran led din lume.

Untold Dubai, susținut de Emiratele Arabe Unite

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share