Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea Babeș-Bolyai a ieșit din Topul Shanghai 1.000

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale, susțin aceștia. 

România a rămas nereprezentată în rankingul Shanghai 2023, au anunțat reprezentanții instituției clujene.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale, susțin aceștia.  “România nu mai are nicio universitate în primele 1.000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023, în condițiile în care UBB nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale.

Aceasta în condițiile în care, în ultimii trei ani, UBB a fost singura universitate care a reprezentat România în ARWU. Țări vecine sau cu istorii similare au cel puțin o universitate în acest ranking (Belgrad – Serbia, Ljubljana – Slovenia, Budapesta, Szeged – Ungaria, Zagreb – Croația, Vilnius – Lituania)”, potrivit conducerii UBB.

Poziția rectorului UBB, Daniel David

„1. Am avertizat asupra acestui lucru de mai mulți ani, dar nu s-au luat măsuri la nivel național. Și nu mă bucur că am avut dreptate. Nu este plăcut ce voi spune, dar este adevărat și numai așa putem fi raționali în deciziile care ar trebui luate în viitor.

2. Structural:

Noi am păstrat în țară arhitectura academică stabilită de reforma comunistă din 1948. Dacă din universitățile tradiționale nu se separa atunci medicina sau dacă am fi corectat această denaturare la timp după Revoluția din 1989, astăzi România avea cel puțin trei universități în acest ranking (pornind de la universitățile istorice din București / Cluj-Napoca / Iași, dar și din alte centre universitare deja cu tradiție).

Asta pentru că domeniul biomedical este cel în care se publică și se citează cel mai mult. Universitățile din Belgrad (Serbia), Ljubljana (Slovenia), Zagreb (Croația), Vilnius (Lituania) sunt incluse în ARWU pentru că sunt cu adevărat comprehensive (incluzând pe lângă științele universitare clasice și medicina și alte componente complexe de inginerie / tehnologie). Modele în care universitățile comprehensive nu au și componenta biomedicală, mai există, dar sunt rare în peisajul academic internațional.

Vorbim uneori în programele guvernamentale de concentrări academice, dar când este să unim universități sau universități cu institute găsim mereu contraargumente (cele mai multe puerile la o analiză serioasă), adesea pentru protejarea unor interese locale sau personale. Franța și Ungaria au concentrat resurse academice și astfel au prezențe adecvate în clasament.

3. Specific:

UBB nu a fost susținută absolut deloc specific pentru a se menține în rankingul Shanghai global (a fost susținută, la fel ca celelalte universități, doar pentru prezența în unele domenii din acest clasament).

Mai mult, toată filosofia finanțării, inclusiv a finanțării competitive, nu a fost niciodată gândită în logica de a susține simultan atât intrarea mai multor universități românești în clasamente (obiectiv corect), cât și dezvoltarea celor care sunt deja acolo. Din păcate, noi am accentuat în țară – prin toate mijloacele de evaluare și finanțare – doar intrarea mai multora.

Ne-au lipsit programe de excelență cu adevărat, după modelul Franței, Germaniei sau Poloniei. Asta a fost o strategie uneori falimentară, deoarece alții din afară au crescut mai repede și mai mult decât noi și astfel țara a rămas nereprezentată în ARWU. Noi, la UBB, am luat măsuri interne importante.

Astfel, am reușit să creștem ceea ce depinde de noi – numărul publicațiilor Web of Science – și am rămas și acum primii în țară între universități după ultima actualizare a Essential Science Indicators (ianuarie 2013 – aprilie / iulie 2023). Asta în condițiile în care nici jumătate dintre cadrele academice ale UBB nu au ca rezultat științific specific domeniului lor publicațiile Web of Science (umaniștii publică cărți / capitole).

Premiile Nobel / Fields Medals și Higly Cited Researcher nu depind însă de noi (am avut un reprezentant în Higly Cited Researcher, dar nu și în acest an). Am inițiat dezvoltarea componentei biomedicale, pentru a corecta modelul comunist, dar va dura timp până se vor vedea rezultatele. În principiu, aceste măsuri ne ajută în multe ranking-uri majore (în clasamentul QS 2024 UBB are cea mai bună performanță din țară și din istoria sa), dar nu și în ARWU”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Joi, de la ora 18:00, vino cu cel mic să descoperiți împreună povestea „Muzicanților din Bremen” și aventurile prin care aceștia au trecut.

„Muzicanții din Bremen” și „Those Who Wish Me Dead” în Iulius Parc

Articolul următor

Oradea va achiziționa nouă tramvaie prin PNRR, din care trei sunt bidirecționale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share