Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Subvenţie pentru 50% din consumul de motorină pe anul 2022 pentru fermieri

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va susţine fermierii din sectorul vegetal cu  subvenţionarea a 50% din consumul de motorină aferent anului agricol 2022.

A fost emis un proiect de Hotărâre privind acordarea unui sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase. Valoarea sprijinului unitar excepțional care este preconizat sub formă de grant va fi de 2 lei/litru de motorină. Este vizată cantitatea totală de motorină de 152.458.321,08, corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui.

Cine vor fi beneficiarii

Potrivit proiectului de hotărâre înaintat de MADR, beneficiarii sprijinului de urgență vor fi producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o  cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului național tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui și care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervențiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere.

Subvenţie pentru cei harnici

“Am gândit acest sprijin de urgență pentru fermierii români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022”,  a declarat ministrul Florin – Ionuț Barbu.

Cuantumul schemei de sprijin

Suma totală cuprinsă pentru această subvenţie este de 304.916.642,16 lei din care 147.118.905 lei FEGA și 157.797.737,16 lei de la bugetul de stat.

Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgență este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, atât prin aparatul central, cât și prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.

Această subvenţie pentru 50% din cantitatea de motorină utilizată anul trecut în cultura vegetală se va desfăşura în paralel cu Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură, conform MADR.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Programul Investalim este în procedură de implementare. Cum se vor atribui cele 600 milioane euro?

Articolul următor

ATP Trucks: 4 ani de creștere continuă în industria vehiculelor comerciale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share