Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

În weekend, toate drumurile duc la Agroalim 2023

La Centrul Expozițional Arad și-a deschis porțile Agroalim 2023, cea mai mare expoziție din domeniul agriculturii și industriei alimentare din partea de Vest a României. Expoziția va fi deschisă până duminică, 10 septembrie.

Deschiderea oficială s-a bucurat de prezența a numeroși oficială ai administrației locale și guvernamentale, parteneri ai organizatorilor, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), Arad, specialiști din domeniul agriculturii, fermieri și expozanți.

Îi amintim aici pe Gheorghe Seculici, președintele CCIA Arad, Iustin Cionca, președintele CJ Arad, Lazăr Faur, viceprimar al Aradului, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Csaba Toth, prefectul Aradului, Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Cosmin Alin Popescu, rectorul Universității Științele Vieții „Regele Mihai I”, din Timișoara și Florin Bâră, directorul Agenției Naționale de Zootehnie. La Agroalim 2023 a fost prezentă și o numeroasă delegație maghiară.

Gheorghe Seculici

Maestru de ceremonii a fost Cimi Enache, de la CCIA Arad, cel pe umerii căruia a căzut responsabilitatea organizării evenimentului.
Fiecare dintre cei prezenți a vorbit despre însemnătatea evenimentului de la Arad și, mai ales, despre însemnătatea agriculturii pentru români și pentru România.

 

Ediția 33

„Suntem la cea de-a 33-a ediție, o ediție importantă, cu peste 300 de firme, din mai multe țări, începând de la Germania, Italia, Franța, Cehia, Ungaria, de fapt Ungaria este unul dintre partenerii noștri de bază la toate evenimentele pe care le organizăm și pentru care le mulțumesc”, a precizat Gheorghe Seculici în cuvântarea sa.

Acesta a subliniat importanța CCIA Arad și a evenimentelor pe care le organizează.

Iustin Cionca

Descentralizare

Iustin Cionca a vorbit, la rândul său, despre importanța și evoluția Târgului Agroalim.

„Agricultorul arădean de azi nu mai este un simplu pălmaș, ci este un am de afaceri. Pentru că agricultura a devenit o afacere, Pentru unii rentabilă, pentru alții pe linia de plutire, așa cum sunt toate afacerile. Aceasta este marea schimbare care s-a produs în ultimii ani”, a declarant președintele CJ Arad.

Acesta a exemplificat cu numele unor exploatații agricole de succes: Arsat; Terracult, CAI Curtici.  Am ajuns să avem exploatații agricole de 7.000 ha, 6.900 ha. Iustin Cionca este de părere că următorul pas care se va face este asocierea micilor producători după modelul occidental pentru a-și putea desface mai ușor produsele și a le promova mai ușor la export.

Președintele CJ Arad i-a solicitat reprezentantului Guvernamental sprijin pentru descentralizarea competențelor de la nivel central la nivelul consiliului județean pentru a putea ajuta mai bine fermierii, nu doar delegarea de competențe ci și alocarea de resurse.

 

Valeriu Tabără – lecție de agricultură

Cel care a pus punctul pe I a fost Valeriu Tabără, care le-a livrat celor prezenți o adevărată lecție de agricultură.

Valeriu Tabără

„Am umblat mult în această țară, în calitate de ministru, în calitate de deputat și de președinte a Academiei pe care o conduc. Am observat că sunt trei modele de agricultură în această țară. Unul dintre ele este la Arad. Altul este la Carei și altul este în județul Ialomița”, a specificat Valeriu Tabără.

Acesta a constatat că în sistemul agricol românesc, și economic, în general, raportul participării celor trei provincii românești, în care agricultura, industria alimentară și economia rurală au un rol fundamental, este de 3 – 4 la 1 în favoarea Transilvaniei.

„Valoarea globală a producției agro-alimentare românești este mult sub media europeană: 15 miliarde euro  în loc de 40 de miliarde de euro. Asta-i diferența de afaceri în sectorul agro-alimentar românesc”, a specificat fostul ministru al Agriculturii.

Peste 300 de expozanți

Oficialii prezenți au vizitat apoi standurile expozanților. Agroalim 2023 adună la Expo Arad peste 300 de expozanți, producători și distribuitori de utilaje agricole, crescători de animale, cultivatori de plante, distribuitori de input-uri și îngrășăminte chimice, mici producători etc.

Cei care vor trece pragul târgului nu vor avea ce pierde. Vineri și sâmbătă sunt organizate diverse conferințe și demonstrații practice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Echipajele aeromedicale SMURD din Cluj-Napoca au executat 61 de misiuni de salvare

Articolul următor
Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat, în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, de la Palatul Parlamentului, stadiul proiectelor Rail2Sea și Via Carpatia

Calea ferată Cluj – Episcopia Bihor, inclusă în proiectul Rail2Sea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share