Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

A fost prezentat proiectul Strategiei Naționale pentru Protejarea Monumentelor Istorice

Miercuri, 4 octombrie 2023, începând cu ora 11.00, la Biblioteca Națională a României, sala „Mircea Eliade”, în prezența ministrului Culturii, Raluca Turcan, în 4 octombrie 2023 a avut loc conferința de diseminare a rezultatelor proiectului „Monumente istorice – planificare strategică și politici publice optimizate” SIPOCA 389/ SMIS 115895, în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Strategiei Naționale pentru Protejarea Monumentelor Istorice. Valoare totală a proiectului a fost de 2.990.000 lei.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan a subliniat importanța documentelor elaborate în cadrul proiectului. Domnia sa a amintit că prioritățile Strategiei se încadrează în tendințele stabilite la nivel european și că aceasta facilitează atragerea de finanțări  necesare protecției patrimoniului cultural. De asemenea, domnia sa a readus în discuție una din problemele stringente cu care se confruntă societatea noastră, subliniind că restaurarea patrimoniului construit poate contribui la eforturile naționale de combatere a schimbărilor climatice.

„Situația, momentan nefericită, a patrimoniului construit este parte din devenirea noastră ca națiune. Investițiile în clădirile de patrimoniu sunt costisitoare, iar statul român va încerca să sprijine proprietarii care nu au capacitatea financiară să o facă pe cont propriu”.

Aproape 3 milioane de lei pentru Strategia Națională pentru Protejarea Monumentelor Istorice

Cu o valoare totală de 2.990.000 lei, proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă și a fost implementat de Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii. Obiectivul general al proiectului a vizat optimizarea și eficientizarea actului administrativ, legislativ și decizional în administrația centrală și serviciile sale deconcentrate în domeniul patrimoniului cultural național. Rezultatul acestuia, proiectul Strategiei Naționale pentru Protejarea Monumentelor Istorice, vine în sprijinul autorităților și instituțiilor publice centrale (inclusiv entități subordonate/deconcentrate și al altor structuri aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ministerelor) implicate în procesele decizionale referitoare la patrimoniul cultural din România.

În ce constă strategia?

Strategia propune o înțelegere integrată a monumentelor istorice (MI) și a patrimoniului cultural imobil (PCI) declinată pe baza următoarelor coordonate:

  • definirea cadrului general de înțelegere a MI și PCI în contextul restructurării legislației în domeniul protecției patrimoniului, prin elaborarea Codului Patrimoniului;
  • recunoașterea patrimoniului cultural ca obiectiv strategic național, definitoriu pentru dezvoltarea sustenabilă a mediului construit;
  • actualizarea abordării privind protecția și valorificarea MI și PCI, prin analiza evoluției conceptelor, măsurilor legislative și a direcțiilor strategice de la nivel european și internațional;
  • facilitarea înțelegerii MI și PCI ca motor de dezvoltare locală și ca resursă neregenerabilă esențială în combaterea schimbărilor climatice;
  • promovarea bunelor practici în protecția și valorificarea patrimoniului cultural ca soluții sustenabile și urmărirea prelungirii duratei de viață a monumentelor istorice.

Un proiect cu impact

Impactul preconizat al adoptării și aplicării Strategiei se va reflecta în digitalizarea, accesibilizarea și interoperabilitatea datelor referitoare la monumentele istorice și patrimoniul cultural imobil, creșterea rolului economic, cultural și social al acestora, creșterea eficienței resurselor financiare și umane utilizate pentru gestionarea MI și PCI, promovarea calității și inovării în managementul MI și PCI, operaționalizarea unui cadru educațional și de formare integrat în domeniu, precum și creșterea conștientizării importanței celor două categorii în rândul cetățenilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Subsidiara Ningbo FengMei de la Codlea și-a majorat capitalul cu 5 milioane de euro

Articolul următor

București a fost astăzi Capitala europeană a dezvoltării durabile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share