Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Companiile vizate de măsurile fiscale au redus motoarele la angajări

Pe lângă IT, și companiile din Construcții, Agricultură și HoReCa au început deja să ia măsuri de reducere a costurilor.

Companiile din sectoare cheie ale economiei prioritizează recrutările pentru rolurile esențiale într-o perioadă delicată pentru economia românească. Construcțiile au redus angajările în comparație cu începutul anului.

Economia românească a încetinit ritmul în acest an, pe fondul erodării puterii de cumpărare a consumatorilor, a costurilor crescute pentru firme și a stagnării economiilor din Vestul Europei, principale piețe de export pentru industria locală. În acest context, noile măsuri fiscale propuse de Guvern afectează și mai mult mediul de business, în special anumite domenii cheie. Retragerea anumitor facilități fiscale și creșterea taxării complică strategiile de afaceri pentru companiile vizate, lucru vizibil și în diminuarea eforturilor de recrutare, în contextul în care numărul de aplicări și de candidați continuă să crească pe platforma de recrutare bestjobs. Pe lângă IT, și companiile din Construcții, Agricultură și HoReCa au început deja să ia măsuri de reducere a costurilor, astfel că angajează doar pentru posturile esențiale pe care le au libere. Numărul ofertelor de joburi din aceste domenii a stagnat la nivelul lunilor de vară.

„Se simte o oarecare scădere în eforturile de recrutare ale marilor companii, care, de regulă, făceau multe angajări în această perioadă și deschideau numeroase poziții. Acum, în timp ce companiile din Retail, Sănătate, Inginerie și Producție recrutează masiv, cele vizate de măsurile fiscale se limitează la angajarea doar a personalului esențial sau a celui deja planificat până acum. E un semn destul de evident că așteaptă să se clarifice contextul fiscal înainte de a aloca bugetele pentru mărirea echipelor, mai ales pentru anul viitor”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

 

Unde s-au redus angajările

Sectorul care a redus cel mai mult angajările în ultimele luni a fost cel al Construcțiilor. Media ofertelor publicate pe bestjobs în ultimele 3 luni este și cu 40% mai mică decât în aceleași luni ale anului trecut. Cu toate acestea, spre deosebire de activitatea din 2022, cererea de specialiști în Construcții și Instalații a fost foarte mare la începutului lui 2023, numărul de joburi postate pe bestjobs în primul trimestru din 2023 fiind aproape egal cu numărul celor postate în primele 6 luni din 2022.

Ana Vișian

„Aplicările pe bestobs au crescut foarte mult, în septembrie atingând un nou record pentru perioada post-pandemie. Acest lucru este de așteptat după perioada de concedii, așa cum era de așteptat să crească și numărul de joburi. Cu toate acestea, observăm o stagnare în sectoare, precum Construcții și Agricultură, care în această perioadă intensificau căutările de specialiști, care coincide și cu discuțiile din sfera politică despre plata CASS în cazul acestor angajați sau impozitarea sumelor din salarii ce depășesc 10.000 de lei brut. În ceea ce privește HoReCa, o stagnare a recrutărilor e justificată de încheierea sezonului turistic”, completează Ana Vișian. 

Salarii mai mici

Salariile angajaților români au început deja să înregistreze scăderi, salariul mediu net din luna iulie fiind cu 35 lei mai mic față de luna iunie 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Cele mai mici salarii au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante, cu puțin peste 2.500 lei net.

În prezent, pe bestjobs, cele mai căutate poziții din domeniile vizate de noile măsuri fiscale au următoarele salarii:

 • Construcții și Instalații:
  • Inginer constructor senior – 1.700-2.400 euro net
  • Inginer proiectant instalații și ofertare – 1.500-2.200 euro net
  • Inginer rețele hidrotehnice – 1.600-2.200 euro net
  • Inginer sudor – 1.500-2.000 euro net
 • Industria alimentară:
  • Operator pasteurizare – 700-800 euro net
  • Inginer tehnolog cofetărie – 1.000 -1.500 euro net
  • Măcelar 500-700 euro net
 • Agricultură:
  • Inginer agronom – 1.000-1.700 euro net
  • Coordonator siloz – 1.100 – 1.400 euro net
  • Specialist irigații – 1.000-1.300 de euro net

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Era Park Oradea se reinventează, cu food court și mix de branduri noi

Articolul următor

Compania austriacă Porr a raportat un avans de 8,65%, în prima lună pe tronsonul 4 din autostrada Sibiu – Pitești

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share