Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pentru a restaura Castelul Teleki din Gorneşti s-au cheltuit deja cele 4,6 milioane de euro din PNRR

Sursă foto: Visit Mureș

La 17 kilometri de Târgu Mureş, Castelul Teleki din Gorneşti, un monument istoric și arhitectural de mare frumusețe din Transilvania, se află în pline lucrări de restaurare prin intermediul surselor de finanțare europeană. Un proiect în valoare de 4,6 milioane de euro a fost accesat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul programului România Atractivă. Lucrările nu sunt, însă, finalizate, și vor necesita suplimentări.

„Castelul ne-a fost retrocedat în anul 2011. Începând din acel moment am sperat ca într-o zi o să putem să-l renovăm. Trebuie să recunosc că nu cunoşteam destul de bine castelul şi de aceea nu știam toate dificultățile care sunt legate de situația acestuia şi, încetul cu încetul, mi-am dat seama că problema asta este dificilă şi foarte costisitoare. Începând din 2014, am realizat că situația se poate schimba numai cu ajutorul unui proiect european sau ceva de acest gen, pentru că aceste cheltuieli de restaurare sunt foarte mari. Așa că am început să ne pregătim pentru asta. Pentru un proiect european trebuie să ai foarte multe documente, toate desenele, toate proiectele. A apărut acest program intitulat România Atractivă, prin fonduri PNRR, şi am reuşit să atragem 4,6 milioane de euro”, a declarat presei, contele Kalman Teleki, proprietarul castelului, citat de Agerpres.

Anvergura lucrărilor care necesitau sume mari nu lăsa loc multor speranțe, dar soluția a venit prin intermediul acestor fonduri

„În prima fază am început să organizăm o tabără de vară pentru studenţi, care au început să facă primele măsurători, primele studii. Am făcut 4 ani şcoala de vară pentru studenţi şi asta a fost, să zicem, baza proiectului pe care, în final, am ajuns să facem un studiu DALI, un studiu de fezabilitate pentru renovarea castelului. Noi încercăm să ne încadrăm în această sumă cu o reabilitare generală a castelului, asta înseamnă că toate părţile castelului sunt consemnate, dar nu ştim dacă în final o să ne încadrăm în această sumă”, a subliniat Kalman Teleki.

Ritm bun al lucrărilor la Castelul Teleki

Contele s-a arătat satisfăcut de firma angajată în proiectul de restaurare a obiectivului. El a menționat că, până în prezent, au fost respectate termenele planificate. Astfel, restaurarea unuia din cele mai frumoase castele transilvane va dura mai puţin de trei ani.Suma accesată acoperă lucrări cu acoperişul, cu pereţii exteriori, urmând apoi ca interiorul castelului să ajungă la frumusețea de odinioară.Cu toate acestea,  sumele nu acoperă lucrări în ceea ce privește reabilitarea parcului dendrologic care dă incintei acel element natural ce întregește ansamblul.

„Pe interior deocamdată nu s-a început nimic. Castelul acum este gol (…) Ar mai fi nevoie de fonduri pentru parc, dar nu sunt bani deocamdată. O să vedem ce fonduri putem atrage pentru parc, pentru că sunt mai multe probleme aici. Eu sunt optimist, am fost întotdeauna, am zis că o să ajungem să renovăm totul, aşa că şi grădina o să fie renovată cândva”, a completat Kalman Teleki.

Castelul Teleki din Gorneşi a fost construit între anii 1772 – 1803. Este în stilul epocii, baroc, înconjurat de arbori seculari de specii diferite, alcătuind un veritabil parc dendrologic, ornat cu statui alegorice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Despre finanțări nerambursabile, educație financiară și digitalizare la SAS Timișoara

Articolul următor

SHARE România 2023: Inovații în designul fațadelor și siguranța clădirilor.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share