Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Schimbarea la față a Pieței Victoria din Timișoara

Primăria Municipiului Timișoara a organizat un concurs de soluții arhitecturale în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (OAR).  S-a decis transformarea Pieței Victoria și a zonei înconjurătoare într-un spațiu public nu total transformat, dar cu un design unitar, utilizând un pasaj subteran, cu multă vegetație.

Juriul format din experți independenți din patru țări a avut de evaluat 30 de propuneri de amenajare. În urma deciziei, a fost declarată câștigătoare o asociere din două companii. STUDIO ARCA SRL și PRODID SRL vor avea în mâini imaginea unei zone emblematice a Timișoarei.

30 de echipe în concurs

În concursul lansat în iunie 2023 s-au înscris 30 de echipe, care și-au disputat noua înfățișare a zonei centrale. Piața Victoriei (fosta Piața Operei) este un reper istoric, cultural și identitar excepțional, care depășește limitele geografice ale orașului Timișoara. Este una dintre principalele piețe ale orașului și simbolul căderii regimului comunist din România, fiind locul în care Timișoara a fost proclamat primul oraș liber din România, la 20 decembrie 1989. Totodată, piața cuprinde numeroase simboluri, repere culturale și afective importante pentru locuitorii orașului, printre alte elemente de patrimoniu istoric și cultural, care trebuie înțelese în toată însemnătatea lor, protejate și puse în valoare ca atare.

Echipa care a venit cu cea mai bună soluție de reamenajare a Pieței Victoria a fost condusă de arhitecții Radu Golumba de la STUDIO ARCA și Serban Sturdza de la PRODID. Alături de acești doi arhitecți, proiectul a fost structurat de o echipă de arhitecți colaboratori, specialiști în arhitectură, peisagistică și inginerie. Ei vor aduce, prin specializările și experiența acumulată, o perspectivă multidisciplinară asupra ceea ce va fi un spațiu reprezentativ pentru Timișoara.

Primăria Timișoara încearcă̆ de mai mulți ani să reabiliteze acest spațiu, asupra căruia au fost contractate și sunt în curs de realizare câteva intervenții fragmentare de întreținere, reparații și amenajări locale. Miza concursului constă în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectuoasă față de patrimoniul construit, față de toate straturile pe care istoria le-a depozitat în acest spațiu și în acord cu elementele de peisaj urban. Participanții la concurs ar trebui să regăsească potențialul maxim pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, să găsească o justă măsură între valorile perene ale istoriei și spațiului Pieței Victoriei, între posibilitățile de inovare în acord cu modul contemporan de gândire și utilizare a spațiului public.

Un concurs cu premii pentru viitorul Pieței Victoria

Premiul I constă în valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare, în valoare de 1.500.000 EUR, fără TVA. Premiul II este în valoare de 30.000 EUR, fără TVA, iar Premiul III este de 15.000 EUR, fără TVA. Au fost acordate și două mențiuni, fiecare în valoare de 7.500 EUR, fără TVA.

Proiectul de amenajare ales are în vedere Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central. Concursul a fost organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR) la solicitarea Primăriei Timișoara.
Proiectul câștigător este elaborat de STUDIO ARCA SRL & PRODID SRL. Autori principali ai proiectului sunt: arh. Radu Golumba (STUDIO ARCA) și arh. Șerban Sturdza (PRODID).
Co-autorii: arh. Mihaela Rusuleț, arh. Luminița Pascu, arh. Daniel Ursu, arh. Alexandra Stan, arh. Lucian Cărăbaș, arh. Andrei Simonescu, arh. Ligia Gherman, arh. Cristian Moțiu, arh. Doina Sturdza, arh. Dan Cioclu, arh. Ioana Cioclu, arh. Mika Nilich, arh. Ovidiu Serghe, arh. Daria Petrașcu, arh. Mihnea Tudor, arh. Ruxandra Vasile
Colaboratori: arh. Felix Pantalici, arh. Florin Gherman, arh. Claudiu Oprița, arh. Alexandru Barbu, stud. arh. Adela Mustață, stud. arh. Alexandru Tudoroiu. Pe domenii de specialitate, și-au adus contribuția: peisag. Nicolas Triboi, peisag. Andrei Condoroș, ing. Cornel Farcaș, ing. Sergiu Tămaș.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei

„Juriul internațional a avut de ales din 30 de proiecte înscrise în concurs. Recunosc că am avut emoții: oare va reuși cineva să vină cu o soluție care păstrează amintirea, istoria și simbolismul pe care timișorenii o simt când se raportează la cel mai important loc din oraș, dar să traducă spațiul în secolul XXI?
Soluția câștigătoare tratează această provocare cu enorm de multă grijă, dar și imaginație. Vom reconecta Catedrala Ortodoxă de restul Pieței. În loc de umbrele pe terase vom avea copaci care dau umbră, iar dinspre castelul Huniade se va deschide un larg și primitor subpasaj.
Pe baza soluției de azi, echipa care a luat premiul I va face proiectul tehnic. După piețele Unirii, Sf. Gheorghe și Libertății, acum vine rândul Pieței Victoriei și a străzilor adiacente să se transforme” a spus primarul municipiului Timișoara.
Juriul a fost alcătuit din șapte specialiști. Este vorba despre arhitect Ana Šverko din Croația, arhitect Maria Chiara Pozzana din Italia, arhitect Maruša Zorec, urb. Gruia Bădescu, arh. Dragoș Oprea, arh. Ciprian Silviu Cădariu și arh. Titus-Gabriel Almăjan, reprezentant al autorității contractante.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Testare GRATUITĂ Babeş Papanicolaou şi HPV la angajatori din judeţul Alba: IPEC SA, VCST Automotive Production SA, STAR ASSEMBLY Sebeş

Articolul următor

3,4 milioane de euro a investit crama Liliac în plantațiile Batoș și Lechința

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share