Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Modernizarea Podului Intelectualilor din Oradea se apropie de final

Lucrările de modernizare a Podului Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară, se apropie de finalizare.

 

Pavajul de granit a fost montat pe toată suprafața pietonală, urmează doar aplicarea unui lac de protecție cu rol impermeabil.

Muncitorii fac acum ultimele finisaje la sistemul de iluminat, la balustrade și la rampa de acces dinspre Aleea Gojdu, unde se montează ultima porțiune cu cuburi de granit.

Iluminat cu LED

Pasarela va fi dotată cu corpuri de iluminat cu LED, care vor lumina suprafața pietonală a pasarelei, acestea fiind montate atât sub mâna curentă a balustradei, cât și la baza pilonilor din beton. Totodată, este luminată și partea de sub pod, respectiv tablierul podului. Sistemul de iluminat este completat cu reflectoare de tip LED  montate pe hobane.

Va urma încastrarea rețelelor de cabluri de dedesubtul pasarelei și demontarea schelei.

Podul a fost supus unui proces de reabilitare din cauza stării generale de uzură a pilonilor, toroanelor, a grinzii și a parapetului acestuia.

În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crișului a fost înlocuit cu un pod metalic, numit „Podul Paralelor”. În locul acestuia a fost construit în 1974 actualul pod hobanat, botezat de orădeni „Podul Intelectualilor”, denumire dată de vecinătatea unor redacții de ziare și reviste.

În cadrul proiectului s-a realizat hidroizolația podului, a fost turnată șapa, pe care apoi s-a aplicat sistemul de degivrare, acesta având rolul de a împiedica formarea gheții în anotimpul rece. Pilonul central și blocurile de ancoraj ale hobanelor au fost recondiționate.

Totodată, s-au turnat grinzile parapet și au fost realizate rosturile de dilatare de la cele două capete ale podului.

Tot în cadrul lucrărilor de reabilitare s-a mascat grinda parapet cu o structură metalică, respectiv cu un material compozit de tip bond.

Scara de acces dinspre malul Crișului a fost pavată, urmând finalizarea montării balustradelor de protecție.

Pasarela hobanată are o lungime totală de 85,85 m, lățimea de 3,75 m, fiind alcătuită din traseul pietonal propriu-zis și două lise de parapet.

Lucrările sunt realizate de asocierea S.C Freyrom S.A și Procons Group S.R.L, valoarea contractului de execuție pentru „Reabilitare pasarelă hobanată din beton armat peste râul Crișul Repede între str. Libertății și Aleea Emanuil Gojdu” fiind de 3,6 milioane lei.

Filmare cu Podul intelectualilor: https://www.youtube.com/watch?v=X_XxnudHX3A

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Noul impozit pe cifra de afaceri ar putea aduce 6,5 miliarde de lei în plus la buget

Articolul următor

Codul silvic se va dezbate în cadrul conferinței PRIA FORESTRY & WOOD în 24 octombrie 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share