Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Patru startup-uri au primit finanțarea maximă prin Fondul de Inovare și Experiment

În cadrul Galei Fondului de Inovare și Experiment (FIX) Cluj, au fost anunțați premianții ediției 2023.
Câștigătorii acestei ediții au obținut o finanțare de câte 50.000 de euro | Foto: FIX

Cel mai mare program de inovare orientat către tineri din România și-a anunțat câștigătorii actualei ediții.

În cadrul Galei Fondului de Inovare și Experiment (FIX) Cluj, au fost anunțați premianții ediției 2023. Patru echipe din totalul de 40 au obținut o finanțare totală de câte 50.000 de euro. Toți cei 120 de participanți au avut parte de câteva luni intense de mentorat. FIX a fost conceput pentru a sprijini ideile de startup propuse de tineri în vederea creării unui ecosistem social sustenabil.

Acesta adună diferiți actori pentru a susține inovația și învățarea transformațională. Programul este implementat de Clusterul de Educație (C-EDU), Primăria Cluj-Napoca (PCN) și Fondation Botnar, având ca finanțatori BCR, AROBS, Bosch, NTT DATA Romania, Salt and Pepper, Vitrina, BERD, Numa Film.

Partenerii programului s-au angajat să sprijine acest mediu de experimentare. FIX 2023 s-a derulat între martie și octombrie. Cele două etape au fost ideația – 40 de echipe la start, care au primit o finanțare de 3.000 euro de la PCN; incubația, cu nouă echipe finaliste, care au primit o finanțare de 12.000 euro.

Au fost trei actori de ecosistem care au decis să valideze potențialul tinerilor (PCN, Fondation Botnar, C-EDU); 100 de contributori la codesignul ediției 2023; 120 de participanți în cele 40 de echipe în Ideație; 10 echipe în etapa de incubație, 20 de Mentori; 17 traineri; 13 experți.

În total s-au derulat nouă luni de program de incubare cu training-uri, mentorat si ore de expertiză individuală și evenimente de comunitate, 340 de ore de  mentorat; 72 de ore de training-uri; 26 de ore de expertiză cu experți; 88 de ore de expertiză la cerere, 50 ore de management de proiect, trei ateliere de vorbit în public și pitching, cinci evenimente de comunitate, două etape de Demo Day.

Echipele câștigătoare:

Calmly
A dezvoltat o aplicație de wellbeing, menită să ajute persoanele aflate în risc de burn-out și izolare din cauza muncii la distanță. Cu un public țintă format din freelanceri care lucrează de la distanță, oferă o abordare holistică pentru a combate singurătatea și izolarea postpandemică. Inițiativa îmbină întâlniri și sesiuni de terapie în persoană cu accesibilitatea oferită de tehnologia digitală, deschizând noi orizonturi în ceea ce privește starea de bine și profilaxia patologiilor care riscă să o afecteze într-o lume digitalizată, deconectată de natură și comunitate.

QRSign
Prima aplicație de acces la limbajul semnelor la nivel european, oferă informații turistice esențiale vizitatorilor din Cluj și are perspective de extindere către alte servicii publice. Planul de dezvoltare include crearea de noi oportunități de angajare pentru persoanele surde, diversificând opțiunile de carieră în contextul Anului European al Abilităților, contribuind la dezvoltarea unor noi tipuri de locuri de muncă.

Smilemobilul
Aduce servicii de terapie și profilaxie dentară direct la pacienți. Această inițiativă inovatoare permite accesul la îngrijirea dentară de calitate în locații diverse, promovând astfel prevenția și îmbunătățind calitatea vieții, în special pentru cei din zone îndepărtate sau rurale, fiind un răspuns la nevoia societală de adresare a decalajelor de dezvoltare teritorială.

Zaiafet pe Lună
A creat primul festival sustenabil care testează soluții nepoluante și modalități de a reduce risipa în industria de divertisment. A doua ediție a avut loc pe parcursul incubatorului, în perioada verii, la Castelul Teleki, de la Luna de Jos. Echipa a primit ghidaj pentru a dezvolta o nouă direcție în cadrul businessului: consultanță în economie circulară și decarbonizare, contribuind astfel la schimbări pozitive într-una dintre cele mai poluante industrii: HoReCa și divertisment.

         

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se deschide platforma pentru deșeuri voluminoase din Aleșd

Articolul următor
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a consemnat regulamentul de punere în aplicare UE de înregistrare a unei denumiri în Registrul Indicațiilor Geografice Protejate: Salinate de Turda – IGP. 

Salinatele de Turda au patalama europeană. Primesc certificatul IGP

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share