Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Salinatele de Turda au patalama europeană. Primesc certificatul IGP

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a consemnat regulamentul de punere în aplicare UE de înregistrare a unei denumiri în Registrul Indicațiilor Geografice Protejate: Salinate de Turda – IGP. 
Produsele sunt conservate prin saramurarea și afumarea cărnii după tăierea porcului | Foto: CIA Aboliv, MADR

Mezelurile maturate din zona Turzii au devenit al 13-lea brand românesc recunoscut și înregistrat la nivel european.

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a consemnat regulamentul de punere în aplicare UE de înregistrare a unei denumiri în Registrul Indicațiilor Geografice Protejate: Salinate de Turda – IGP. Denumirea produsului a dobândit protecția pe sistemul de calitate IGP în baza regulamentului UE privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.

IGP evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Aria delimitată: Turda, Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș

“Salinate de Turda – IGP reprezintă un preparat de carne, fiind un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă mărătoare sau murătoare), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept, pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

Salinate de Turda se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate. Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului se desfășoară în aria geografică delimitată: municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj.

Procesul de producție a Salinatelor de Turda cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranșare, dezosare și alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esență tare (rumeguș de fag), uscare timp de 20-28 de zile”, se specifică în prezentare.

Produsele sunt conservate prin saramurarea și afumarea cărnii după tăierea porcului

Metodele naturale păstrează frăgezimea cărnii

“La fabricarea Salinatelor de Turda sunt utilizate următoarele ingrediente: carcasă de porc proaspătă / refrigerată sau congelată care provine de la animale sănătoase, sacrificate în condițiile prevăzute de lege, tranșată și dezosată în cele patru părți anatomice; mărătoarea este o soluție salină (saramură), omogenă, existentă, în mod natural în județ; mix de condimente (sare, muștar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorțișoară), zaharuri, culturi lactice (starter).

Legătura produselor din carne Salinate de Turda – IGP cu regiunea de producție rezultă din îndelungata tradiție a locuitorilor din zonă, folosind metoda de conservare prin saramurarea și afumarea cărnii, în perioadele de iarnă, după tăierea porcului, fapt cunoscut din vremuri străvechi. Procesul de sărare umedă prin utilizarea „mărătorii” pentru conservarea cărnii se realizează cu saramura recoltată din fântânile cu apa sărată din zona (Micești, Valea Florilor, Valea Sărată Turda).

Ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin metodele naturale de saramurare, condimentare și maturare în condiții controlate (umiditate, temperatură) se păstrează frăgezimea și suculența cărnii. Calitatea și caracteristicile produsului Salinate de Turda sunt rezultatul factorilor naturali sau umani din zonă, pentru care există înscrisuri și referințe bibliografice”.

Trăsături specifice:        

  •  aspect exterior: caracteristic părții anatomice care a constituit materia primă, culoare roșu închis la exterior, aspect uniform și culoare predominant roșu-închis, în cazul pulpei, mai neuniform și de culoare predominant roșu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roșiatică cu un ușor aspect marmorat (bucăți mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roșu închis, uniformă fără grăsime în compoziție; suprafață nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine;
  • în secțiunea transversală: culoare cu nuanțe de la roșu-închis la roșu-deschis, cu consistență fermă, ușor elastică – la tăiere își păstrează integritatea;
  • gust și miros – sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esență tare.

Produsele sunt conservate prin saramurarea și afumarea cărnii după tăierea porcului

Încă două produse românești “pe țeavă”

Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda – IGP  a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant Asociația pentru Promovarea Salinatelor de Turda, procesator fiind societatea CIA Aboliv Mihai Viteazul.

Grupul aplicant trebuie să contribuie la garantarea calităţii, reputaţiei şi autenticităţii produsului pe piaţă prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii şi informarea autorităţilor competente, în vederea asigurării protecţiei juridice. Acesta trebuie să desfăşoare activităţi de informare şi promovare a produsului către consumatori. Salinate de Turda se alătură celor 12 produse românești înregistrate în UE.

Ele sunt Magiun de prune de Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Scrumbie afumată de Dunăre (IGP), Telemea de Sibiu (IGP), Cârnați de Pleșcoi (IGP), Cașcaval de Săveni (IGP), Salată cu icre de știucă de Tulcea (IGP), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată – STG), Plăcintă dobrogeană (IGP) și Pită de Pecica (IGP).

România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene: pentru dobândirea protecției IGP – Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției STG – Sardeluță marinată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În cadrul Galei Fondului de Inovare și Experiment (FIX) Cluj, au fost anunțați premianții ediției 2023.

Patru startup-uri au primit finanțarea maximă prin Fondul de Inovare și Experiment

Articolul următor

Strabag trage tare pe drumul ce leagă Oradea de A3. Acesta ar putea fi dat în folosință în acest an

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share