Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

2023, an record pentru agricultura României, potrivit estimării KeysFin

Potrivit studiului anual realizat de KeysFin Evoluția sectorului agricol din România, cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat a doua cea mai mare creștere nominală anuală din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungând la maximul istoric de 68 miliarde de lei în 2022, fiind cu 48% peste cea din 2018.

Analiștii KeysFin estimează pentru 2023, continuarea creșterii sectorului și depășirea nivelului record atins în 2022, până în apropiere de pragul de 80 de miliarde de lei, în baza persistenței presiunilor inflaționiste și a estimării de majorare a producției anuale de cereale cu 24%, fiind al treilea cel mai mare avans anual dintre statele membre prognozat de Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene în acest an.

Diana Florescu, analist economic KeysFin

„Deși pentru 2023 estimăm continuarea creșterii agriculturii locale, punctăm nevoia prioritizării investițiilor în infrastructură și modernizarea acestui sector, astfel încât România să rămână un exportator net de produse agricole*, după ce în anul pandemiei a fost importator net pentru prima dată în ultimii 10 ani. Ca direcție strategică este de urmat exemplul Poloniei, respectiv să investim în procesare, ajungând ca pe termen lung să avem un sold pozitiv și al comerțului internațional cu produse agro-alimentare, care are o valoare adăugată mai mare”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții
de business information din România.

Surplus comercial internațional agricol de 800 milioane de euro în 2022

Analiza KeysFin a scos în evidență performanțele agriculturii românești în 2022.
Valoarea comerțului internațional agricol (exporturi plus importuri) a crescut cu 30% față de 2021 și a fost cu 82% peste nivelul din 2018, la 16,3 miliarde de euro în 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În 2022 România a rămas exportator net de produse agricole după ce a fost importator net în anul pandemiei pentru prima dată din 2010, înregistrând un excedent comercial agricol (exporturi minus importuri de produse din Secțiunile I, II și III ale Nomenclatorului Combinat) cu 28% sub cel înregistrat în 2021, la 800 milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Facultatea de Business Cluj (FBC), din cadrul a Universității Babeș-Bolyai, organizează, în perioada 6-10 noiembrie, Școala de Toamnă Event Management.

Managerii marilor festivaluri ale Clujului, mentori pentru studenții europeni

Articolul următor

Topul companiilor cu profil agricol pentru anul 2022, realizat de KeysFin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share