Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Crama Jelna “Avem cea mai bună producție din ultimii 10 ani”

Pot zice că am avut soare când am avut nevoie, ploaie când am avut nevoie și că am avut cea mai bună producție din ultimii 10 ani".
Proprietarii domeniului viticol din Bistrița-Năsăud au în plan să extindă oferta de vinuri premium | Foto: Crama Jelna

Vinul de anul acesta va fi mai dulce și mai aromat în România, spun experții.

„Pot zice că am avut soare când am avut nevoie, ploaie când am avut nevoie și că am avut cea mai bună producție din ultimii 10 ani”, a spus Ciprian Macavei, director de vânzări la Crama Jelna, conform Pro TV. În această localitate din Bistrița-Năsăud proprietarii au în plan să extindă oferta de vinuri premium.

Din cauza extremelor climatice, producția mondială de vin va fi cea mai mică din ultimii 60 de ani. Podgorii cu tradiție din Italia și Spania s-au confruntat cu pierderi mari din cauza înghețului timpuriu, ploilor și secetei. În România, vara care a durat până în octombrie a făcut ca vinul să fie mai aromat și mai dulce. Feriți de îngheț sau vijelii, strugurii dintr-o podgorie pe 280 ha în Dealu Mare au ajuns deja în butoaie.

“În cifre vorbind, producție mai mare cu 40% față de anul trecut. Aproximativ 20% din producția noastră este destinată exportului în țările din Asia cât și Europa”, a spus oenologul Șerban Gheorghiu.

Tot mai mulți români au decis să investească într-o afacere cu vinuri. O spun firmele care înființează plantații și vând utilaje pentru viticultori. „Noi am plantat 1.000 ha în România și câteva zeci în Republica Moldova. Investiția pentru plantarea unui hectar de vie se învârte undeva la 20.000 de euro”, a declarat Liviu Dumitrache, director de vânzări.

Întreaga industrie a vinului este afectată de schimbările climatice spun experții. „Ne confruntăm cu o ridicare a temperaturilor la nivel global, ceea ce va reprezenta o provocare foarte mare pentru țări precum Italia, Franța Spania unde deja temperaturile sunt ridicate secetă”, afirmă Mihaela Ardelean, expert în vinuri.

România va trebui să fie pregătită pentru provocările climatice. „Va trebui să se creeze acel brand de țară, o strategie de marketing, trebuie făcut ceva în sensul ăsta. Mereu am spus-o, producătorii mici ar trebui să fie conștienți că trebuie să se asocieze”, a menționat Ion Marin, de la ICDVV Valea Călugărească.

Ţările cele mai afectate de condiţiile climatice dificile sunt Italia, Spania, Grecia. Altele au reușit, datorită verii care s-a prelungit, să crească producția de vin. România are chiar o creștere semnificativă față de anul trecut.

Într-o podgorie de pe Valea Târnavei, din județul Mureș, pe 70 ha, proprietarul, un investitor străin, a pariat pe vinul românesc. „Avem un an extrem de bun, pentru că am avut o vară toridă fără ploi, deci nu a fost nevoie de tratamente. După care a venit o toamnă uscată. Asta a dus la o producție foarte bună la vinul alb și la vinul spumant”, a arătat proprietarul cramei, Heiner Oberrauch.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
MedLife, liderul pieței medicale private din România, a dezvoltat rețeaua Centrelor de Medicina Stilului de Viață BetterMe, prin deschiderea a două noi unități, în Cluj-Napoca și Timișoara. 

SĂNĂTATE. Apar două centre BetterMe: Cluj și Timișoara

Articolul următor
Emag, cel mai mare comerciant online din România, a raportat vânzări de Black Friday de 731 de milioane de lei şi 600.000 de cumpărători.

Sălajul, Clujul și Bistrița au depășit Bucureștiul de Black Friday

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Lacul Ursu – comoara județului Mureș

Consiliul Judeţean Mureş a aprobat recent finanțarea unui proiect denumit Lacul Ursu – comoara județului Mureș. Evenimentul va…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share