Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Beclean vrea piață agroindustrială și organizează licitație de 4,3 milioane euro

Sursa foto: Bistrița Business

Primăria Beclean a anunțat, pentru 4 decembrie a.c., licitația privind proiectarea și execuția unei piețe agroalimentare, o investiție estimată la 21,4 mil. lei (cca. 4,3 mil. euro).

Potrivit Bistrița Business, lucrările de proiectare și construcție a viitoarei piețe agroalimentare a orașului Beclean  vor fi realizate în termen de 13 luni de la data ordinului de începere. Pentru realizarea acestui obiectiv Primăria Beclean a ales amplasamentul de pe strada Aleea Ghiocelului, în vecinătatea castelului Bethlen Pal, monument istoric. Clădirea va ocupa la sol o suprafață de de 2.253 mp construcții și va fi ridicată pe 2 niveluri. Suprafața desfășurată construită a viitoarei piețe agroindustriale de aproximativ 4500 mp va găzdui 57 de încăperi, cu 160 de tarabe pentru legume/fructe/flori și 12 boxe frig, pentru carne, lactate și pește.

Investiția este necesară pentru că fosta piață agroalimentară a fost desființată, iar pe amplasamentul ei a fost construit Centrul Cultural Liviu Rebreanu.

Beclean între istorie și tradiție

Becleanul este a fost o veche reşedinţă cnezială, ecleziastică şi feudală, pe teritoriul căreia exista o cetate în Evul Mediu. Mai târziu a devenit târg şi oraş. Prima atestare documentară fixează Becleanul din anul 1235, însă istoria localităţii este mult mai veche. Istoricii au demonstrat locuirea acestor teritorii în epoca paleolitică (aprox.50.000 ani înainte de Hristos), continuarea şi dezvoltarea în neolitic (aprox.5500-l900 ani înainte de Hristos), în epoca bronzului (1700-1150 înainte de Hristos).

Ceea ce diferențiază Becleanul de alte localități este exploatarea antică de sare descoperită în zona Băilor Figa. Aceasta are o vechime de peste 3000 de ani și în jurul ei s-a construit dezvoltarea turistică a zonei.

Becleanul este nu doar un important nod de drumuri şi căi ferate, de ape (Someşul şi Şieul), dar era și un târg vestit, loc de întâlnire pentru schimburi comerciale pentru populaţia din zonă şi de mai departe.  Aici era un  renumite târg de ţară, organizate de 2-3 ori pe an, dar şi unul săptămânal, miercurea, unde populația din zonă își valorifică produsele obţinute din agricultură, creşterea animalelor şi meşteşugărit.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

De astăzi încep plățile în sănătate, salariații caselor de asigurări au încheiat protestul

Articolul următor

CESAROM extinde gama de gresie porțelanată rectificată

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share