Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Distribuție Energie Electrică România: “Avem o avalanșă de prosumatori. Sunt 40.000 de cereri”

Compania clujeană alocă un buget consistent pentru a face față extinderii rețelelor și solicitărilor micilor producători de energie verde, a remarcat Eduard-Antal David, directorul Direcției management acces rețea al Distribuție Energie Electrică România (DEER), la conferința „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”.

“Planul de investiții al DEER pentru cele 18 județe pe care le deservim este de 150 milioane de euro anual, din surse proprii, din tarifele de distribuție, însă atragem finanțări și alte surse. DEER finalizează cinci proiecte din Programul Operațional Infrastructură Mare, în special în digitalizare și contorizare inteligentă, dar și pentru noi stații de transformare, în județul Maramureș.

Extinderile de rețea, partea de digitalizare le efectuăm tot din fonduri proprii, însă apar utilizatori care au curbe de sarcină mai puțin previzibile, prosumatori (persoane fizice producătoare de energie electrică, n. red.), deținători de panouri fotovoltaice, care sunt influențați de condițiile meteo imprevizibile. Deci trebuie să găsim soluții ca să nu apară sincope în alimentarea utilizatorilor.

Acest apetit crescut în zona de producere a energiei ne creează dificultăți pentru că a găsi soluții de racordare când producțiile cresc sau scad brusc nu mai sunt atât de la îndemână. În arealul DEER au fost racordați 40.000 prosumatori, cu un total de 450 MW, în 18 județe.

Și noi avem consum de energie electrică, nu numai utilizatorii. Tocmai de aceea accesăm finanțări pentru lucrări din Fondul de Modernizare, în valoare de 80 de milioane de euro, unul dintre ele fiind construirea unei stații în zona Sibiu Vest, contract în curs de adjudecare.

Vrem să modernizăm instalațiile electrice pentru consumatorii existenți, dar și să creștem capacitatea rețelei de distribuție pentru a îngloba noii consumatori. Fiind în zona energiei, noi suntem afectați de orice mișcare în piață, creșteri de prețuri, apare un război și avem probleme cu materialele și echipamentele necesare lucrărilor”.

Eduard-Antal DAVID

Expert remarcabil în domeniul distribuției de energie electrică, Eduard-Antal David a fost recunoscut pentru contribuția sa semnificativă la dezvoltarea infrastructurii de rețea. A fost premiat la Gala InvestEnergy pentru eforturile sale de a asigura conectivitatea și accesibilitatea tehnologică în România. Direcția de management al accesului la rețea din DEER joacă un rol crucial în asigurarea conectivității și accesului la rețeaua de distribuție energie electrică.

Revista Transilvania Business organizează, în 16 noiembrie, conferința “Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, la Hotelul Hilton din Sibiu. Participanții dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din Uniunea Europeană, precum și o serie de problematici, grupate în trei teme principale: investiții; provocări pentru industrie; eficiență energetică și consum rațional. Participă reprezentanți ai autorităților, ai companiilor din industrie și ai unor asociații de profil. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Daniel Apostol: doar un sistem fiscal stabil și predictibil atrage investitorii

Articolul următor

Silvia Vlăsceanu: piața de energie trebuie lăsată să funcționeze liber

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share