Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Silvia Vlăsceanu: piața de energie trebuie lăsată să funcționeze liber

Silvia Vlăsceanu, director executiv, Asociația Producătorilor de Energie Electrică – HENRO a avut o intervenție online în cadrul conferinței.

HENRO reprezintă marii producători de energie electrică din România (Hidro Electrica, Electro Centrale București, Nuclearelectrica, Romgaz și CE Oltenia). În cifre, asta înseamnă mai mult de 11.000 de megawați instalați. Acești cinci mari producători au asigurat mai mult de 75% din consumul național de energie în 2022, livrând circa 35 terawați/oră.

Prin energia curată livrată în sistemul național, Hidroelectrica și  Nuclearelectrica contribuie mai mult de 50% la energia curată.

Silvia Vlăsceanu este de părere că rezultatele ar putea fi și mai bune, dar piața este disproporționată prin introducerea mecanismului de distribuție centralizat.

„Este imperios necesar să vedem ce va întâmpla după 31 martie 2025 când schema de compensare se încheie. La nivel UE se încurajează contractele pe termen lung, de 10 – 15 ani. Franța deja a anunțat că din 2026 va încheia contracte pe termen de 15 ani. Sunt tehnologii care necesită investiții mari. Este absolut necesar să se introducă contracte pe termen lung, care să le asigure o stabilitate financiară. Aceste investiții necesită bani”, a precizat Silvia Vlăsceanu.

Aceasta crede că după 31.03.2025 piața trebuie lăsată să funcționeze liber, pentru că ea se autoreglează. Dacă statul intervine, vor exista distorsiuni.

Mai mult, este necesară o predictibilitate și o stabilitate pentru a putea fi făcute investiții pe termen lung.

Silvia Vlăscean, la fel ca și Niculae Havrileț, a subliniat disproporția între investițiile majore în energie în Zona Transilvaniei, comparative cu celelalte zone ale țării, deși consumul de energie în Transilvania reprezintă circa 50% din consumul național.

Un alt subiect atins a fost producția de gaze în România, care este în continua creștere.

„România este într-o poziție unică, în 2 – 3 ani devenind cel mai important producător de gaze din EU. Va trebui să știm să ne folosim de acest avantaj și trebuie să-l exploatăm la maxim”, a subliniat directorul executive al HENRO.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Distribuție Energie Electrică România: "Avem o avalanșă de prosumatori. Sunt 40.000 de cereri"

Articolul următor

Terente Ciui, Ministerul Economiei: România are acces în acest moment la 76 miliarde de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share