Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Terente Ciui, Ministerul Economiei: România are acces în acest moment la 76 miliarde de euro

Fondurile europene de care dispune România în acest moment în cadrul exercițiului financiar multianual se ridică la 76 miliarde de euro. Terente Ciui, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a făcut un rezumat al fondurilor europene pe care le va accesa România în viitor, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”.

Terente Ciui a prezentat următoarele date:

Cadrul financiar multianual 2021-2027 – 30,5 miliarde euro
PNRR 2022-2026 – 29,2 miliarde euro.
RePower EU 2023-2026 – 1,44 miliarde euro
Fondul pentru modernizare 2022-2030 – 15 miliarde.

„Aceasta asigură finanțarea unor proiecte de investiții în educație, sănătate, mediu, energie, agricultură, care va transforma întreaga economie a României.

Guvernul se așteaptă ca întreprinderile publice să implementeze proiecte concentrate pe termen lung și proiecte destinate, printre altele, transformării digitale, proiectelor verzi etc.

Din totalul sumei din cadrul financiar multianual, sectorul energetic beneficiază de o alocare generoasă de 19,88 miliarde euro pentru investiții în energie regenerabilă, eficiență, producția de biocombustibil etc.

Elemente geopolitice care influențează situația:
– Conflictul militar, care a avut ca efect volatilitatea pieței construcțiilor și a materialelor de construcții, determinând o creștere spectaculoasă a prețurilor și a bugetelor proiectelor finanțate prin fonduri europene nerambursabile.
– Modificările legislative, pentru echilibrarea contractelor, au generat incertitudini legate de modalitatea de ajustare a formulelor pentru diferite contracte încheiate sau urmează a fi încheiate – a adus sincope în implementare.
– Ajustarea prețurilor a avut ca efect creșterea bugetelor proiectelor.

Ministerul Economiei a implementat multe scheme de ajutor de stat, printre care planul pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții, cu un impact în 2023 de 150 milioane euro și care va ajunge la 350 milioane euro în 2025.

Ministerul mai are în derulare mai multe scheme, inclusiv cele de ajutor în domeniul antreprenoriatului”, a declarat secretarul de stat.

Terente Ciui

Cu un rol cheie în modelarea politicilor economice și de antreprenoriat ale României, Terente Ciui aduce o perspectivă valoroasă asupra intersecției dintre dezvoltarea economică și sectorul energetic. Experiența sa în promovarea antreprenoriatului și turismului este esențială în înțelegerea impactului investițiilor în energie asupra economiei naționale.

În rolul său de secretar de stat, Terente Ciui a fost implicat în numeroase inițiative care au stimulat creșterea și inovația în industrie. Prezența sa la conferință promite să ofere o perspectivă aprofundată asupra strategiilor de succes și a oportunităților emergente în contextul economic actual.

Revista Transilvania Business organizează, în 16 noiembrie, conferința “Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, la Hotelul Hilton din Sibiu. Participanții dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din Uniunea Europeană, precum și o serie de problematici, grupate în trei teme principale: investiții; provocări pentru industrie; eficiență energetică și consum rațional. Participă reprezentanți ai autorităților, ai companiilor din industrie și ai unor asociații de profil.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Silvia Vlăsceanu: piața de energie trebuie lăsată să funcționeze liber

Articolul următor

Bogdan Bilegan, Datacor: "Am creat o divizie dedicată energiei verzi"

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share