Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ferma de mere de la Doștat e unicat în România

foto: Corina Munteanu

Ceea ce face din ferma de mere de la Doștat, județul Alba, una diferită față de alte ferme pomicole din România este că aici e singurul loc unde este cultivat un soi de mere special. Red Love a fost obținut de cercetătorii elvețieni după 20 de ani de cercetare și încrucișări succesive. Red Love e rezultatul polenizării încrucișate dintre un soi de măr acru din Asia și unul dulce din Belgia.

Proiectul fermei de la Doșat fost lansat în anul 2013. Cei de acolo și-au dorit să aducă o calitate superioară pe lângă alte trei soiuri de mere care sunt comercializate din livada din județul Alba. În prezent, la Doștat sunt cultivate 2 hectare de teren cu măr Red Love, iar cantitatea de producție diferă de la an la an și poate atinge între 20 și 40 de tone la hectar.

SC Rofruct International e singurul producător și furnizor de Red Love din România

Drepturile de vânzare ale merelor Red Love sunt deținute deocamdată în mod exclusiv de SC Rofruct International. Beneficiarii companiei sunt Henri Clement Derwael și Mihai Miron. Având în vedere producția mai scăzută din a cest anu, de aproximativ 15 tone la hectar, în 20 noiembrie, reprezentanții companiei epuizaseră cantitatea de mere oferită. În viitor, se va extinde suprafața cultivată cu acest soi. Compania comercializează atât fructele, cât și sucul obținut în urma procesării.

Red Love de Doștat

Culoarea roșie a miezului este dată de cantitatea mare de antioxidant Resveratrol. Gustul este ușor acrișor și înțepător, asemănător cu al fructelor de pădure. Soiul Red Love sau mărul cu inima roșie și-a primit numele datorită culorii de un roșu intens pe care o are pulpa în secțiune,la care se adaugă forma surprinzătoare de inimă. Conținutul de antioxidanți de 10-25 de ori mai mare decât în merele clasice. Antioxidanții prezenți în acest măr fac parte din familia antocianine. Este vorba de aceiași pigmenți prezenți și în fructele de pădure sau în strugurii roșii, ceea ce se reflectă și asupra gustului specific al acestui soi.  Merele Red Love contribuie esențial la creșterea imunității organismului prin aportul suplimentar al acestor antocianine cu efect antioxidant și antiinflamator.

Tot la Doștat Cornel Baba are o fermă pomicolă unde cultivă în mod sustenabil, fără utilizarea de fungicide, insecticide sau îngrășăminte peste 12 soiuri de măr. Zona este una tradițională pentru pomicultură, așa cum sunt numeroase locuri în Transilvania.

Până la urmă, ține de curaj și resurse financiare să cauți soiuri deosebite, care pot fi valorificate la un nivel superior.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nicio factură întârziată și trei contracte de autostrăzi semnate la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Articolul următor

Stația de condiționare Corteva Afumați a produs 2 milioane de unități de semințe în România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share