Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Festivalul de artă culinară tradițională „D’ale porcului” a ajuns la ediția a X-a

Ediţia a X-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” va avea loc în perioada 2-3 decembrie 2023 în parcarea ERA Park Oradea şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2023-2024.

Evenimentul va găzdui și Ediția a II-a „D’ale porcului pro”, competiţia între echipe conduse de profesionişti în Industria cărnii reprezentând judeţe/ oraşe/ comune din întreaga ţară, dar și Ediția I „Bihor Spirits”, cea mai importantă competiție locală de pălinci și alte distilate.

Totodată, Festivalul va găzdui şi tradiţionalul Târg de produse locale, alimentare și non-alimentare „Fain din Bihor”.

   Ediția a X-a, 10 jurați „de nota 10

„Juriul ediţiei a X-a a festivalului-concurs «D’ale porcului» este format exclusiv din profesionişti în Gastronomie, oameni pentru care Arta culinară nu are secrete, dar și importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești. Cei mai mulți revin iarnă de iarnă la Oradea deoarece – vorba imnului festivalului, compus de Văru’ Săndel – «Ca la D’ale porcului nu-i nicării!»”, spune Nicolae Pop, directorul festivalului.

Din juriu fac parte:

  1. Ştefan BERCEA – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România;
  2. Ciprian NICOLESCU – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică (IKA) 2020;
  3. Cerasela LUNGU – căpitanul echipei „Casa boierului din deal” medaliată cu bronz la Cupa Mondială Gastronomică 2022, participantă la IKA 2024;
  4. 4. Nina RUS – owner „Bunătăţile lu’ Nina”, participantă la IKA 2024;
  5. 5. Mircea GROZA – arheolog culinar, autor „Zămuri supe, zupe şi năcreli”;
  6. 6. Cosmin DRAGOMIR – fondator „GASTROART”, autor „Curatorul de zacuscă”;
  7. Liviu BOSNEA – manager „Frăția ceaunelor”;
  8. Romana RISTA – diplomat culinar, „Fata care gătește cu flori”;
  9. George FURDUI – owner „OBLIX by Chef George Furdui”;
  10. 10. Alexandru ŞANDRĂU – executive chef Complex President Băile Felix.
Membrii juriului de la ediția precedentă

Pălinca va fi jurizată (şi) separat, de o echipă de specialişti:

NAGY Botond – Zekulhyda Săcueni – 2 titluri de Campion la Brillante 2023 și 2 titluri de Campion la Quintessence 2023 și FENESI Győző Peter – Manufactura Fenesi Oradea.

Participanți

În competiție s-au înscris până în prezent următoarele echipe:

  • BIHARIA
  • CĂBEȘTI
  • DIOSIG
  • NOJORID
  • POMEZEU
  • ROȘIA
  • TULCA
  • VALEA LUI MIHAI
  • UNIUNEA DEMOCRATICĂ A SLOVACILOR ȘI CEHILOR DIN ROMÂNIA

 

  • LA MAISTORU CĂSAP (CS-TM)

„Banatul multietnic, este și un tărâm al gastronomiei diversificate, cu influențe: germane, maghiare, sârbești, croate, turcești, bulgărești, cehe, slovace, ucrainiene și mai știe Dumnezeu care! Echipa «LA MAISTORU CĂSAP» respectă tocmai tipicul bănățean. Are în componență «maistori” (meseriași) din județele Caraș-Severin (Bocșa și Carașova) și Timiș (Buziaș), de la munte și câmpie, români, maghiari și croați, fiind un exemplu de armonie, dar și de pricepere. Ne dorim să arătăm «la tot natu`» (adică lumii întregi), ce înseamnă preparatul porcului la noi, cu rețete și preparate din Țara Banatului, respectând întocmai specificul zonal”, a precizat Dan Liuț, coordonator. Echipa este susținută de Uniunea Croaților din România.

 

  • ESZTÁR (UNGARIA)

Primăria localității Esztár (Ungaria) organizează, de 10 ani, un celebru Festival al tocanei de legume (ESZTÁRI LECSÓFESZTIVÁL), și deține chiar un record mondial pentru „Cea mai mare tocană de legume” – 1,8 tone! Ineditul eveniment gastronomic va fi (re)prezentat, anul acesta, și la Oradea, unde specialiștii în legume își vor testa îndemânarea cu… carne proaspătă de porc!

  • NĂDLAC (AR)

Echipa orașului Nădlac din județul Arad va oferi un moment special de „zestre culinară”, cu degustare de „cârnați de Nădlac” cu „boia de Nădlac” și preparați cu produse din porci crescuți în România, o campanie națională „Zestre culinară” de conservare a patrimoniului culinar multietnic și multicultural din cadrul proiectului de diplomație culinară propus de Romana RISTA și susținut de COMTIM.

La „D’ale porcului pro”, competiție care se va desfășura duminică, 3 decembrie 2023, vor participa echipele:

  • Complex President Băile Felix
  • Bers Nova & Crius
  • Sapient Group & Euro Buffalo
  • Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul”
  • Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea
  • Good Chefs Mix
  • Grătarul cu ștaif (Timișoara)

Organizatorii țin să precizeze că încă se așteaptă confirmări din partea unor echipe.

În cadrul concursului pentru „Marele premiu”, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de  masă adunate de la public (50%) (30 de lei tichetul).

Programul evenimentului

SÂMBĂTĂ – 2 decembrie (BIHOR & invitați)

08.00-19.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

09.00-10.00 Degustare pălincă – CONCURS

10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ (+ PREMIERE SPECIALĂ „DE 10”)

10.30-14.30 BIHOR SPIRITS – CONCURS de pălinci

11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS

13.30-14.30 ZESTRE CULINARĂ – Degustare de cârnați de Nădlac – echipa orașului Nădlac, Arad – Acțiune de diplomație culinară propusă de Romana RISTA și susținută de COMTIM

14.30-15.00 LANSARE DE CARTE – „Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni”, de Mircea GROZA (în prezența autorului, editorului și a unor invitați-supriză)

15.00-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

15.30-18.00 BIHORUL PETRECE

18.00-18.30 Festivitate de premiere –

*

DUMINICĂ – 3 decembrie (PROFESIONIȘTI)

09.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

09.00-10.00 Degustare distilate – CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare produse locale și produse speciale – CONCURS

14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

15.30-18.00 RECITAL: Liviu Buțiu și orchestra; Aurel TĂMAȘ

18.00-18.30 Festivitate de premiere –

Aurel Tămaș revine pe scena festivalului

 

Ediția a X-a, 10 produse „de 10” la „Masa VIP”

Ediția a X-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” va avea o zonă specială dedicată gurmanzilor iubitori de produse din carne proaspătă de porc, și de băuturi locale. La „Masa VIP” se vor putea consuma 8 mâncăruri de excepție, realizate după rețete culese din Bihor, și 2 din 3 băuturi locale. Clienții vor fi primiți într-o zonă special amenajată și se vor putea bucura inclusiv de momente artistice-surpriză și de o tombolă!

„Masa VIP” va cuprinde:

  1. Pălincă de prune (50 ml.)
  2. Supă (leveșe) din carne proaspătă de porc, cu gârtene (375 ml.)
  3. Toroș (300 g.)
  4. Sarmale cu pisat (3 buc.)
  5. Cârnați (150 g.)
  6. Caltaboși (150 g.)
  7. Răcituri (cocioane) (200 g.)
  8. Mămăligă cu brânză și slănină prăjită (300 g.)
  9. Gomboți cu prune (2 buc.)
  10. Vin roșu (200 ml.)/ Bere neagră (330 ml.)

(+ pâine și salată de varză acră)

Accesul în zona special amenajată va costa 150 de lei/ persoană.

  Parteneri

Festivalul-concurs „D’ale porcului”  este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor. Partener Gold este Comtim, iar partener Silver – Star Stone.

Sponsorii festivalului sunt: Sapient Group, Zetea, Panebo, Pită Lugaș, Complex President Băile Felix, Komfort Wood, Europlast, Institutul culinar Disciples Escoffier, Mobexpert, ManagEvent, LaCajaChina România, Benvenuti, OK Clean, Dol Guard, Solina, Phenalex, Bioten, Proper Marketing & Events, Kogayon Studio, Virtual Craft, Thermomix, www.carne-online.ro by Distrifresh, Pensiunea Valea Gepișului, Benedek.

Băuturile oficiale ale evenimentului – „doboRÂT”- sunt produse de: Bers Nova (bere), Familia Darabont (vin), Trămuța (pălincă).

 Premii speciale „De 10”

Cu ocazia Ediției a X-a, aniversară, organizatorii vor acorda câteva diplome de onoare echipelor care au participat la toate edițiile și celor mai vechi parteneri și susținători.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Noutăți și abordări fiscale într-un seminar organizat de Camera de Comerț și Industrie a României

Articolul următor

Atlassib și FlixBus vor colabora pe liniile internaționale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share