Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Amenințările cibernetice din industria energetică, puse pe tapet la Cluj

La Forumul de Securitate Cibernetică în Energie (FSCE), gazda evenimentului, Mihaela Suciu, director general al DEER, a subliniat importanța identificării unor soluții și strategii eficiente privind securitatea cibernetică în domeniul energetic. 
Companiile prezente au prezentat numeroase tehnologii moderne în domeniul energetic | Foto: DEER, TB

Sute de participanți au fost prezenți la evenimentul organizat de compania Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj-Napoca.

La Forumul de Securitate Cibernetică în Energie (FSCE), gazda evenimentului, Mihaela Suciu, director general al DEER, a subliniat importanța identificării unor soluții și strategii eficiente privind securitatea cibernetică în domeniul energetic. Scopul este de a asigura un sistem energetic național sigur și rezistent în fața marilor provocări aduse de dezvoltarea tehnologiei și a inteligenței artificiale (AI).

 

 

Primarul Clujului, Emil Boc, a menționat importanța dezvoltării unei culturi a securității cibernetice, precum și pregătirea resursei umane în acest domeniu pentru a face față celor mai dificile scenarii.

“Realitatea actuală ne arată că putem fi la doar câteva clicuri distanță de un dezastru cibernetic. Atacurile de acest fel s-au diversificat, au devenit parte a conflictelor prezentului și viitorului. Vorbim de războaie hibride, motiv pentru care trebuie să fim pregătiți și să ne dezvoltăm o cultură a securității cibernetice.

Principalele avantaje competitive ale României și ale Clujului sunt infrastructura și resursa umană bine pregătită. Avem o generație excepțională de talente în domeniul inovării, IT-ului, securității cibernetice.

La București avem o agenție europeană în domeniul securității cibernetice. Am încredere că avem capacitatea de a ne adapta la dezvoltarea digitală, iar în ceea ce privește securitatea cel mai important este să fim pregătiți”, a spus Boc.

     

Atacurile IT în energie – iminente în România

“Parlamentul European (PE) recunoaște impactul semnificativ al atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor critice energetice și asupra securității rețelelor de energie.

Pentru a face față acestor amenințări, PE promovează și susține eforturile de consolidare a securității cibernetice în domeniul energetic. Implementarea unor standarde și reglementări clare, care să asigure un nivel adecvat de securitate în sectorul energetic, reprezintă o prioritate importantă”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Prima secțiune a FSCE a avut ca temă amenințările cibernetice vs. inteligența cibernetică. Experții prezenți au spus că sistemele energetice național și mondial vor fi suspuse atacurilor cibernetice. Obiectivul ar trebui să fie minimalizarea efectelor acestor atacuri, iar pregătirea oamenilor în domeniul securității cibernetice să fie o prioritate, pentru o gestionare rapidă, eficientă și organizată a acestor situații.

  

10% din bugetul cercetării, pentru securitatea cibernetică

La această secțiune au fost prezenți reprezentanți ai celor mai importante instituții naționale (Guvern, Parlament, ministere), alături de universități, care au abordat subiecte de interes major privind politici și strategii eficiente pentru protejarea infrastructurii energetice.

“Avem una dintre cele mai moderne legislaţii de securitate cibernetică din Europa, chiar din lume. Pe legea actuală există niște obligații clare, inclusiv din partea companiilor din energie. Şi acum, ca ministru al energiei, am făcut un task force pentru companiile din energie şi le-am dat câteva teme”, a declarat ministrul energiei, Sebastian Burduja.

El a subliniat că, prin legea securității cibernetice, 10% din bugetul programelor de cercetare din România, gestionat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, trebuie să meargă în zona de securitate cibernetică.

Companiile vin cu soluții

În a doua secțiune, reprezentanți ai mediului privat din energie, alături de experți în domeniul securității cibernetice, au discutat despre amenințările cibernetice din sectorul energetic. Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului României, a abordat riscurile cibernetice asupra sistemului energetic, atât la nivel național, cât și mondial.

”Infrastructura energetică este vulnerabilă la atacurile cibernetice. Factorii de decizie din mediile public și privat au ca obiective intensificarea eforturilor pentru identificarea unor politici de reziliență cibernetică și de creștere a rezistenței infrastructurii electrice în fața atacurilor cibernetice”, a spus Abrudean.

“În contextul digitalizării rapide a serviciilor și infrastructurii, nevoia de securitate cibernetică a devenit la fel de importantă precum securitatea fizică. Nivelul de amenințare pentru companiile din domeniul energiei a crescut exponențial în ultimii ani, motiv pentru care un forum de securitate cibernetică devine un eveniment important al momentului, o obligație a timpului prezent”, au motivat organizatorii.

 

Tehnologii de ultimă oră, expuse la forum

FSCE și-a propus să reunească actorii importanți din energie și IT. Evenimentul a fost realizat din dorința DEER de a sprijini dezvoltarea industriei printr-un forum care să abordeze securitatea cibernetică în energie, una dintre cele mai mari provocări ale prezentului.

Sesiunile informative au abordat teme actuale din domeniu, prin care se oferă companiilor oportunitatea de a-și expune cele mai noi tehnologii, instrumente și soluții la problemele complexe întâmpinate în fiecare zi. FSCE a asigurat și un mediu de dezbateri interactive pe teme de interes pentru participanți.

Printre companiile care au fost reprezentate la FSCE s-au numărat Oracle, Google, EY, Vodafone, SAP, Lenovo, Dell Technologies, Hewlett Packard, Cisco, Siemens Energy, Bitdefender, EnergoBit, Brinel sau E-Infra.

DEER este cel mai mare distribuitor de energie electrică din țara noastră, fiind rezultatul fuziunii a trei operatori de profil: sucursalele Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia. Acesta acoperă 18 județe, deservind 40,7% din teritoriul României, respectiv 3,8 milioane de consumatori (3,6 milioane clienți casnici și 0,2 milioane agenți economici și instituții publice).

Rețeaua sa cuprinde 439 de stații, 30.000 de posturi de transformare, întinzându-se pe 202.183 km. Anul trecut, DEER a distribuit energie de 17 TWh. Societatea cu 6.500 de angajați a realizat, în ultimii patru ani, investiții de 2 miliarde de lei.

La Forumul de Securitate Cibernetică în Energie (FSCE), gazda evenimentului, Mihaela Suciu, director general al DEER, a subliniat importanța identificării unor soluții și strategii eficiente privind securitatea cibernetică în domeniul energetic.      

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania CTP, proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale, a finalizat construirea CTPark Arad West.

ASA Cons Romania lucrează la proiectul CTP Arad West

Articolul următor
Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (TIMM) Cluj-Napoca este un eveniment expozițional care a avut ca scop prezentarea și promovarea ultimelor inovații și tendințe din domeniile IT și Industry 4.0.

Universitatea Tehnică a venit cu proiecte Industry 4.0 la TIMM

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share