Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea Tehnică a venit cu proiecte Industry 4.0 la TIMM

Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (TIMM) Cluj-Napoca este un eveniment expozițional care a avut ca scop prezentarea și promovarea ultimelor inovații și tendințe din domeniile IT și Industry 4.0.
Delegația guvernamentală, în vizită prin standurile expoziției din Cluj Innovation Park| Foto: TIMM

Grupurile de cercetare ale instituției clujene au prezentat inovații din domeniile tehnologiei informației (IT) și Industriei 4.0.

Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (TIMM) Cluj-Napoca este un eveniment expozițional care a avut ca scop prezentarea și promovarea ultimelor inovații și tendințe din domeniile IT și Industry 4.0.

Valentin Sita și Călin Neamțu, de la Universitatea Tehnică (UTCN), au fost prezenți la un atelier al TIMM alături de Andrei Kelemen – director executiv al Cluj IT Cluster (CITC) și de Paula Comănescu – coordonator Market Brokerage al Centrului de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4Society).

UTCN a prezentat cele 14 laboratoare cu echipamente puse la dispoziția mediului economic de către instituția de învățământ. “Acestea vor ajuta companiile la testarea si experimentarea unor idei în zona inovațiilor digitale, înainte de a derula investiții.

Serviciile vor fi oferite gratuit companiilor, mulțumită finanțării asigurate prin Programul Europa Digitală și Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare.

DIH4S reprezintă o inițiativă pentru o societate mai inteligentă, mai sigură și mai sustenabilă prin sprijinul inovațiilor digitale. Centrele de inovare digitală (DIH) au devenit o piatră de temelie a procesului de digitalizare și a economiei digitale în ansamblu”, au explicat reprezentanții UTCN.

În cadrul workshop-ului „Minunata lume nouă: inteligența artificială este mai mult decât învățare automată”, din cadrul TIMM, a fost prezent Adrian Groza, coordonator cercetare grup sisteme inteligente din UTCN.

Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (TIMM) Cluj-Napoca este un eveniment expozițional care a avut ca scop prezentarea și promovarea ultimelor inovații și tendințe din domeniile IT și Industry 4.0.

Ministrul economiei: secretul Clujului – conlucrarea

Ștefan Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, a menționat UTCN ca exemplu în domeniul cercetării și conexiunilor cu mediul de business. La standul UTCN, vizitat de Oprea, grupurile de cercetare ale universității au prezentat inovații din IT și al Industria 4.0.

“La TIMM Cluj au fost 72 de companii care au expus tehnologie, soluții IT în diverse domenii de activitate, de la optimizarea proceselor tehnologice, la folosirea AI în domeniul serviciilor medicale sau industriei componentelor auto. Robotizare, automatizare, digitalizare sunt cuvintele cheie pe care le-am auzit spuse cu pasiune de studenții, profesorii, antreprenorii prezenți la TIMM.

Acesta este secretul celor de la Cluj: că au găsit formula prin care pot conlucra în clustere integrând mediul universitar cu cel de afaceri. Există un ecosistem puternic pentru dezvoltarea startup-urilor și, fără a mă limita, doresc să felicit pentru performanță TITC și CITC.

Economia românească va deveni cu atât mai puternică și mai performantă cu cât vom avea înregistrate mai multe brevete, patente, soluții tehnologice sau de proces. Proprietatea intelectuală a companiilor românești aduce adevărata valoare adăugată economiei românești”, a spus ministrul.

 

Inteligența artificială, propusă IMM-urilor

Acesta a fost însoțit, în turul TIMM, de subprefectul Clujului, Răzvan Ciortea, senatorul Claudiu Mureșan, consilierul județean Alexandru Cordoș, Dan Tarcea – viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Stelian Brad președintele CITC, a susținut o prezentare despre modul în care AI poate crește avantajul competitiv al IMM-urilor pe piața liberă și despre etapele de bază, dar fundamentale, ale implementării cu succes a unui proiect cu AI pentru IMM-uri.

El a pus accent pe gestionarea eficientă a resurselor și pe productivitatea generală. Oficialul CITC a evidențiat potențialul tehnologiilor inovatoare de a stimula creșterea economică și de a îmbunătăți diverse sectoare din România.

“Perspectivele sale au oferit o înțelegere cuprinzătoare a rolului pe care aceste tehnologii, de la inteligența artificială la blockchain, sunt pregătite să îl joace în modelarea peisajului economic. Ca parte a viziunii sale, CITC conturează o imagine convingătoare a unui ecosistem înfloritor în care inovația și tehnologia converg pentru a impulsiona progresul economic”, conform CITC.

 

 

Oportunitățile de finanțare, supuse audienței

Un alt atelier a fost concentrat în jurul explorării oportunităților pentru IMM-uri în adoptarea tehnologiilor digitale și activarea Industriei 4.0. În cadrul panelului de discuții, moderat de Mihai Pop, COO al Transilvania IT Cluster (TITC), s-a pus accent pe oportunitățile existente care pot ajuta la activarea Industriei 4.0.

Cei prezenți la discuție și-au prezentat activitatea pe care o desfășoară în industrie: George Luparu, consultant transformare digitală – KFactory, Silviu Cândea, Head of Clarvision ERP – NTT DATA Romania, Cosmin Ioanes – CEO, Inno Robotics, Ștefan Biji – director de vânzări la Bioeuro.
S-au abordat subiecte precum necesitatea educației, lipsa persoanelor tinere în fabricile de producție, provocările pe care companiile prezente le-au întâmpinat în activitatea lor. Au fost menționate diverse programe prin care aceștia au reușit să crească și să-și dezvolte afacerile.
Am identificat și oportunități de finanțare prin programe europene pe care le-am expus audienței. Andrei Martîniuc, Teodora Gherman și Andreea Balița ne-au furnizat informații esențiale pentru dezvoltarea afacerilor, prezentând programe precum Horizon Europe și apelul SILEO, dar și oportunitățile business to business și euroclustere.
A fost o ocazie bună de a ne conecta cu industria și actorii din ecosistem. Participanții au fost încurajați să exploreze transformările aduse de Industria 4.0 și modul în care acestea pot influența modul de operare a afacerilor lor. De la automatizare la digitalizare și optimizare, s-a subliniat importanța adaptării la noile paradigme tehnologice pentru a rămâne competitivi și inovatori pe piață”, potrivit TITC.

72 de companii pe Dealul Lomb

Agenția pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a organizat TIMM 2020 – IT și Industrii 4.0 în cadrul Cluj Innovation Park, complex de pe Dealul Lomb. Evenimentul expozițional are ca scop prezentarea și promovarea ultimelor inovații și tendințe din cele două domenii.

TIMM a adunat companii, experți și profesioniști din ambele domenii, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta produsele, serviciile și soluțiile inovatoare. Evenimentul se concentrează pe convergența dintre IT și industrie, sub umbrela conceptului Industriei 4.0.

Aceasta reprezintă o revoluție tehnologică care integrează tehnologii avansate, precum internetul lucrurilor, big data, inteligența artificială, roboții colaborativi și imprimarea 3D, pentru a transforma și îmbunătăți procesele de producție și management din industrie.

Printre companiile și organizații prezente s-au mai numărat Hygia, ICF Romania, Edalt Institute, RaBit Management Solutions, 20Robots Technology, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Universitatea D. Cantemir.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
La Forumul de Securitate Cibernetică în Energie (FSCE), gazda evenimentului, Mihaela Suciu, director general al DEER, a subliniat importanța identificării unor soluții și strategii eficiente privind securitatea cibernetică în domeniul energetic. 

Amenințările cibernetice din industria energetică, puse pe tapet la Cluj

Articolul următor

Aunde C&S Automotive, producător unic în România de textile și piele pentru industria auto

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share