Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Managerii estimează creșteri de prețuri pentru perioada următoare

Managerii societăților comerciale estimează o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și în servicii,  o scădere moderată a numărului de salariați în construcții și o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul. Estimările au rezultat în urma unei analize de conjunctură realizate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -1%).  Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% . Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -21%).  Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +27 %).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).  Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +30%).

 Servicii

Conform estimărilor din luna noiembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%).  Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.142 agenţi economici), construcţiilor (1.361), comerţului cu amănuntul (2.626) şi serviciilor (2.832). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Raportul pieței rezidențiale pe trimestrul III al anului 2023, realizat de platforma Imobiliare.ro Market 360, arată că interesul pentru proprietățile rezidențiale existente pe ambele segmente de piață s-a apreciat, iar chiriile s-au scumpit.

Oferta imobiliară s-a prăbușit la Cluj. Cum stă restul Transilvaniei

Articolul următor
Compania TenarisSilcotub a premiat, în cadrul ceremoniei de decernare a burselor prin programul Roberto Rocca, 22 de studenți din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

Tenaris a premiat 40 de studenți din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share