Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trecerea de la idee la piață – sprijin pentru IMM are ghidul specific în consultare publică

ADR Centru a lansat în consultare ghidul specific intervenției 1.3.1 Trecerea de la idee la piață – sprijin pentru IMM. Aceasta face parte din Prioritatea 1  O regiune competitivă prin inovare și întreprinderi dinamice pentru o economie inteligentă.

Având în vedere orientarea industrială a Regiunii Centru, precum și faptul că aproape 90% din companiile din regiune sunt IMM-uri, creșterea competitivității acestui segment economic este esențială. Nevoile IMM-urilor țin, mai ales, de accesul la resurse pentru investiții, ele fiind într-o poziție de inferioritate față de întreprinderile mari. Din 2010 până în 2019, productivitatea muncii din Regiunea Centru a crescut de la 28,67% la 42,08% din media UE (date EUROSTAT, PIB/total angajați), dar încă diferența față de media
UE este semnificativă, ceea ce justifică impulsionarea creșterii competitivității pentru IMM-uri.

În special în sectorul industrial, dar nu numai, adoptarea noilor tehnologii este, pentru IMM, răspunsul optim la tensionarea pieței muncii din Regiune și singurul instrument cu care pot contracara absorbția forței de muncă din piață de către companiile mari, cu care nu pot concura în termeni de salarizare la aceeași intensitate a utilizării forței de muncă pe unitatea de produs. Prin orientarea acestui interes spre cele mai noi tehnologii efectul în economia regională se va maximiza. Susținerea competitivității IMM-urilor prin investiții, va contribui la avansarea în lanțurile valorice, alimentând și procesul de inovare în condițiile în care, conform RIS3 Centru, achiziția de tehnologie este un important driver al achiziției de cunoaștere.

Cui se adresează această intervenție?

Această intervenție se adresează direct activităților de inovare realizate în IMM-uri și corespunde provocărilor identificate în strategia programului, respectiv nivelul scăzut al inovării în companii, reducerea masivă a cheltuielilor cu inovarea, precum și a barierelor în difuzarea inovării identificate în RIS3 Centru. Intervenția urmăreste dezvoltarea, în cadrul IMM-urilor, a unor produse şi/sau procese sau
tehnologii noi sau substanţial îmbunătăţite, în scopul producţiei şi comercializării acestora, bazate pe un rezultat al cercetării.

Activități specifice finanțării prin Trecerea de la idee la piață

Acțiunile susținute acoperă acces la finanțare pentru: activități de inovare de tipul cercetare industrială, dezvoltare experimentală, investiții corporale și necorporale, acces la servicii de transfer tehnologic și de asistență pentru inovare, studii de fezabilitate, networking (inclusiv costuri salariale) și alte costuri de investiții pentru implementarea inovării.

Consultarea publică, lansată în 29 noiembrie 2023, se va derula pe o perioadă de 15 zile lucrătoare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CCIA Timiș e gata pentru misiunea economică de la Belgrade Wine Salon

Articolul următor
Acțiunea s-a mutat în Piața Avram Iancu unde a avut loc defilarea cu tehnică militară și de intervenție. Artificiile de zi au colorat cerul în tricolor.

100.000 de oameni în stradă la Cluj, de Ziua Națională

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share