Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Comisia Europeană acuză Rombat și alte cinci companii de constituirea unui cartel

Sursă foto: Deposit photos

O anchetă a fost lansată în cadrul Comisiei Europene, privind acuzația posibilei constituiri a unui cartel din care ar face parte și producătorul bistrițean de baterii Rombat.

Acuzația formulată implică, alături de Rombat alți câțiva producători de baterii pentru demaroare auto. Este vorba despre Banner, Clarios (fosta JC Autobatterie), Exide, FET (și predecesoarea sa, Elettra). Alături de aceștia sunt cuprinși în ancheta Comisiei Europene organismul profesional Eurobat și furnizorul său de servicii, Kellen. Potrivit respectivei comisii entitățile sunt acuzate că ar fi încălcat normele antitrust, stabilind o înțelegere pentru a crește prețurile bateriilor auto pe care aceștia le comercializează la nivel european.

Dacă acuzațiile formulate se verifică, toți cei anchetați sunt pasibili de o amendă procentuală, care se poate ridica până la 10% din cifra de afaceri.

Potrivit comunicatului  Comisiei Europene, cei cinci producători de baterii pentru demaroare acuzați de constituirea unui cartel, s-ar fi înțeles ca, în perioada 2004 și 2017, să introducă  în negocierea prețurilor cu producătorii auto sistemul de prime Eurobat, pentru a prefigura un preț final convenabil al bateriilor.
Comisia constituită acuză faptul că sistemul de prime Eurobat s-ar fi aplicat la vânzarea de baterii pentru demaroare către producătorii autor, atât pentru autoturismele noi, cât și ca piese de schimb și s-ar fi aplicat exclusiv la comercializarea lor prin intermediul rețelei de servicii de depanări autorizate ale producătorilor în cauză.

Ce spune Comisia de anchetă?

Situația vine în contradicție cu prevederile articolului 101 din Acordul privind Spațiul Economic European.

„Dacă punctul de vedere preliminar al Comisiei este confirmat, acest comportament ar încălca articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) și articolul 53 din Acordul SEE, care interzic cartelurile și alte practici comerciale restrictive. Această interdicție include comportamentul anticoncurențial al asociațiilor de companii.

Trimiterea unei comunicări a obiecțiilor nu prejudiciază rezultatul unei investigații” se arată în comunicat.

Contextul procedurii

„O declarație de obiecțiuni este un pas oficial în investigațiile Comisiei privind presupusele încălcări ale normelor antitrust ale UE. Comisia informează în scris părțile în cauză cu privire la obiecțiile formulate împotriva acestora. Părțile pot apoi să examineze documentele din dosarul de investigație al Comisiei, să răspundă în scris și să solicite o audiere orală pentru a-și prezenta punctele de vedere asupra cazului în fața reprezentanților Comisiei și ai autorităților naționale de concurență” se mai spune în comunicatul Comisiei de anchetă.

Când se termină ancheta?

Ancheta nu are prevăzut un termen legal pentru finalizarea cercetărilor antitrust cu privire la comportamentul anticoncurențial. Durata unei investigații antitrust depinde de o serie de factori, inclusiv de complexitatea cazului, de măsura în care societățile în cauză cooperează cu Comisia și de exercitarea dreptului la apărare.

Coincidență?

Acuzațiile formulate împotriva producătorilor de baterii, a furnizorului de servicii și a organismului profesional Eurobat în privința sistemului de prime Eurobat privesc perioada 2004-2017. În anul final al perioadei vizate de anchetă s-a constituit Alianța Europeană pentru Baterii (EBA). Organismul a fost lansat în octombrie 2017 de către vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič. Scopul este de a se asigura că toți europenii beneficiază de un trafic mai sigur, vehicule mai curate și soluții tehnologice mai durabile. Se dorește crearea unui lanț valoric competitiv și durabil pentru fabricarea celulelor de baterie în Europa.

Rețeaua EBA250 include organizații atât din sectorul public, cât și din cel privat, cu peste 800 de participanți, care acoperă întregul lanț valoric al bateriei.
Singurul membru EBA25 a din România este PRIME BATTERIES TECHNOLOGY SRL, din Cernica, Ilfov, administrată de cei doi asociați și beneficiari Vicentiu Ciobanu și Adrian Polec.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
După o reuniune în afara municipiului, la Gilău, seria dezbaterilor publice sub egida CIIC din Zona Metropolitană Cluj (ZMC), având ca temă „Someșul metropolitan" va avea loc la Hambarul din Parcul Poligon, din Florești, în 8 decembrie. 

Someșul metropolitan, dezbătut în comunele Clujului

Articolul următor
Am participat cu mare bucurie și curiozitate împreună cu o parte din comunitatea Invest Club la Ziua Investitorului TeraPlast Bistrița

TeraPlast și-a deschis halele investitorilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share