O dezbatere a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) Cluj-Napoca va avea loc în comuna cea mai populată din România.
După o reuniune în afara municipiului, la Gilău, seria dezbaterilor publice sub egida CIIC din Zona Metropolitană Cluj (ZMC), având ca temă „Someșul metropolitan” va avea loc la Hambarul din Parcul Poligon, din Florești, în 8 decembrie. “De câțiva ani, Clujul a început să își extindă sistematic rețeaua de piste de bicicletă.
Inițiativa începe să rezoneze din ce în ce mai mult cu administrațiile publice ale comunelor din ZMC. În cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2030 și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru perioada 2021-2030 ZMC își propune să valorifice experiența câștigată până acum și să o transpună la o scară geografică mai întinsă.
Astfel, se propune amenajarea culoarului verde-albastru al Someșului Mic, între comunele Gilău și Apahida, cu posibilitatea unei viitoare extinderi a amenajărilor spre Jucu, spre Bonțida, spre Gherla și spre Dej. Proiectul face parte din rândul marilor proiecte de infrastructură, precum centura și metroul, prevăzute în PMUD Cluj-Napoca 2021-2030, iar fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă.
Aceasta este ideea centrală a CIIC, locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității”, conform CIIC.
Obiectivele specifice ale proiectului:
– un portofoliu coerent de servicii ecosistemice la nivelul municipiului Cluj-Napoca și a comunelor Gilău, Florești și Apahida
– un număr crescut al deplasărilor nemotorizate de navetă, prin integrarea pistelor pentru biciclete cu rețelele existente și cu cele propuse de transport metropolitan în comun
– un sistem integrat al zonelor de interes istoric, turistic și natural din ZMC și din județul Cluj
– o suită de trasee dedicate sportului și agrementului, gândite și proiectate în bucle coerente, sigure și interesante, astfel încât ele să se adreseze unui public cât mai larg, atât ca vârstă, cât și ca aptitudini, să încurajeze sistematic cât mai multe tipuri de sporturi, atât pe uscat, cât și pe apă, pe tot parcursul anului
– o suită de legături funcționale cu sistemul de trasee dedicate sportului și agrementului planificate la nivel județean și regional.