Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mecanism de intervenție rapidă privind protejarea monumentelor istorice aprobat de Camera Deputaților

Cererea de finanțare pentru proiectul de restaurare a ansamblului Castel Beldy din Jibou a fost depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Monumentelor istorice

Programul Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil a fost votat în unanimitate de Camera Deputaților. Se va crea astfel un mecanism de intervenție rapidă privind protejarea monumentelor istorice.

Legea pentru instituirea Programului Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil şi modificarea art.51 alin. (31 ) din Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice a fost adoptată în ședința din 5 decembrie 2023. Proiectul de lege fusese avizat de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Suma maximă acordată pentru fiecare monument istoric admis la finanţare în cadrul PNSP este de 500.000 Lei.

În urma votului final din 5 decembrie se instituie programul naţional multianual – Programul Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil. Acesta va fi gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului și are ca obiectiv punerea în siguranţă a  100 de monumente istorice în fiecare an. Vor face obiectul acestor intervenții monumentele aflate în stare avansată de degradare de la nivelul tuturor judeţelor din România şi municipiul Bucureşti.

Cum se va desfășura programul de protejare a monumentelor istorice?

În luna septembrie a fiecărui an, Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului vor publica, pe paginile de internet proprii, lista privind atribuirea proiectelor care vor fi finanţate prin PNSP în următorul an. Lista va fi întocmită de Direcţia de Patrimoniu Cultural şi va cuprinde cel puţin două monumente istorice pentru fiecare judeţ şi cel puţin patru pentru municipiul București. Locurile rămase neatribuite, până la concurența cifrei de 100, se vor împărți între judeţele care ocupă primele 14 poziții din Lista monumentelor istorice după numărul de monumente. În județele în care vor fi mai puţin de 2 aplicanţi eligibili, locurile vor fi redistribuite celorlalte județe după numărul de monumente istorice din Lista Monumentelor Istorice, câte un monument pentru fiecare județ, prevede proiectul amendat.

La data de 1 octombrie a fiecărui an, Institutul Național al Patrimoniului va anunța deschiderea competiției pentru includerea în PNSP. Dosarele se vor depune la Institutul Național al Patrimoniului pe parcursul a 30 de zile calendaristice. Dosarele depuse vor fi examinate în şedinţa Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, care va decide clasamentul pentru fiecare județ, respectiv municipiul Bucureşti, în funcţie de criteriile enunţate în prezenta lege.

Cine va putea depune proiecte de finanțare?

Se pot adresa PNSP cu proiecte persoane fizice sau persoane juridice de drept public sau privat care fac dovada calităţii de proprietar, deţinător al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare al unui monument istoric care au obţinut în prealabil un acordul/avizul Ministerului Culturii pentru punerea în siguranţă în primă urgenţă pentru obiectivul respectiv. Sunt eligibili şi proprietarii unui imobil parte a unui ansamblu sau sit din Lista Monumentelor Istorice.

Criterii de departajare

Criteriile în funcţie de care este stabilit clasamentul dosarelor depuse în vederea finanţării prin PNSP sunt următoarele: a) starea de degradare a monumentului istoric; b) urgenţa intervenţiei de punere în siguranţă în relaţie cu tipul materialelor de construcţie folosite, punerea lor în operă şi factorii de mediu înconjurător care interacţionează cu monumentul istoric; c) pericolul public; d) valoarea culturală a monumentului istoric, prioritizându-se în ordine monumentele aflate în lista patrimoniului mondial, a celor aflate pe lista indicativă UNESCO a României, a monumentelor de categoria A şi a celor de categoria B; e) prin intervenţia propusă spre finanţare se are în vedere şi conservarea componentelor artistice ale monumentului istoric.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Daisuke Kudo, coordonatorul JBC, a participat la un eveniment dedicat startup-urilor la București, derulat în cadrul unui parteneriat dintre InnovX și Japan External Trade Organization (JETRO).

“Forumul Inovației de la Cluj a declanșat sinergii între România și Japonia”

Articolul următor
Evenimentul final al proiectului pilot "Regions 2030: monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în regiunile UE – reducerea decalajelor de date" a fost coordonat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), în colaborare cu DG Regio și Eurostat.

Obiectivele de dezvoltare durabilă din Transilvania, monitorizate de la Bruxelles

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share