Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Obiectivele de dezvoltare durabilă din Transilvania, monitorizate de la Bruxelles

Evenimentul final al proiectului pilot "Regions 2030: monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în regiunile UE – reducerea decalajelor de date" a fost coordonat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), în colaborare cu DG Regio și Eurostat.
În proiectul pilot au fost incluse 10 regiuni din Uniunea Europeană, printre care și Transilvania de Nord-Vest | Foto: ADRNV

O delegație din Regiunea Nord-Vest a României s-a aflat în “capitala” Europei în vederea finalizării unui proiect ce vizează 10 asemenea zone din UE.

Evenimentul final al proiectului pilot “Regions 2030: monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în regiunile UE – reducerea decalajelor de date” a fost coordonat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), în colaborare cu DG Regio și Eurostat.

Proiectul derulat în perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023 în 10 regiuni europene, printre care și RNV, a dezvoltat un set comun de indicatori pentru monitorizarea ODD-urilor la nivel regional în UE. Laviniu Chiș, Șeful Departamentului de dezvoltare regională, proiecte și relații internaționale din ADRNV, a subliniat importanța monitorizării ODD-urilor.

Aceasta e necesară pentru dezvoltarea unui proces de planificare regional bazat pe date și de politici publice care să răspundă nevoilor comunităților pentru a asigura impact pe termen lung al inițiativelor în dezvoltarea durabilă. “Așteptăm cu nerăbdare să aducem contribuții valoroase la discuțiile despre monitorizarea eficientă a indicatorilor regionali și rolul cooperării regionale în atingerea dezvoltării durabile”.

Proiectul Regions 2030 este rezultatul unui efort colaborativ între Parlamentul European, Comisia Europeană și 10 regiuni pilot pentru a coproiecta și dezvolta un set de indicatori pentru monitorizarea ODD-urilor la nivel regional în Europa.

Proiectele locale de sănătate, transferate regiunii

ADRNV gestionează Programul Regional Nord-Vest (PRNV), de 1,4 miliarde €. PRNV 2021-2027 propune intervenții în dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare, digitalizare; creșterea performanței energetice a clădirilor; valorificarea spațiilor degradate din orașe; mobilitatea urbană sustenabilă; drumuri județene, infrastructura educațională; valorificarea potențialului cultural, turistic și balnear.

În cadrul exercițiului financiar 2021-2027 pot obține finanțări autorități și instituții publice, mediul de afaceri, mediul academic și de cercetare, organizații nonguvernamentale. ADRNV acționează în județele Cluj, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sălaj.

De asemenea, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate, a delegat ADRNV atribuțiile de implementare a proiectelor pe fonduri UE finanțate în cadrul acestuia în regiune, destinate investițiilor în infrastructura publică de sănătate, cu o alocare de 750 milioane €.

O structură distinctă din cadrul agenției va gestiona aceste investiții. ADRNV își propune să contribuie astfel la creșterea nivelului de calitate a serviciilor de sănătate la care au acces locuitorii regiunii. La nivel național, Programul Sănătate beneficiază de o alocare de 5,8 miliarde € pentru perioada 2021-2027.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cererea de finanțare pentru proiectul de restaurare a ansamblului Castel Beldy din Jibou a fost depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Mecanism de intervenție rapidă privind protejarea monumentelor istorice aprobat de Camera Deputaților

Articolul următor
Energy Advisor, primul startup afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, (UTCN) a lansat Renergia, prima aplicație mobilă din România care eficientizează consumul de energie și reduce costurile facturilor la energie.

Primul startup afiliat Universității Tehnice, selectat la Summitul COP28 de la Dubai

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share