Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primul startup afiliat Universității Tehnice, selectat la Summitul COP28 de la Dubai

Energy Advisor, primul startup afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, (UTCN) a lansat Renergia, prima aplicație mobilă din România care eficientizează consumul de energie și reduce costurile facturilor la energie.
Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice are loc în Emiratele Arabe Unite | Foto: COP28

Energy Advisor a creat o aplicație de sustenabilitate care eficientizează consumul de energie și reduce facturile.

Primul startup afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a lansat Renergia, prima aplicație mobilă din România care eficientizează consumul de energie și reduce costurile facturilor.

“Renergia, prima aplicație de sustenabilitate lansată în România, analizează consumul de energie în gospodărie. Aceasta generează o estimare a costurilor lunare și anuale aferente și oferă date despre potențialul de economisire la energia electrică și termică. Analiza realizată are la bază un algoritm inovativ, ce îmbină concepte de statistică și probabilistică cu algoritmi avansați, asistați de inteligență artificială.

Algoritmul este antrenat să detecteze valori aberante și să realizeze predicții precise ale consumului energetic, folosindu-se de o serie de informații de bază. Acest instrument inovator estimează consumul de energie electrică și termică, generând planuri personalizate de eficiență energetică pentru utilizatori.

Utilizarea aplicației poate reduce cu până la 30% costurile lunare cu factura la energie (electrică și termică) atunci când sunt puse în aplicare măsurile de eficiență energetică recomandate. Reducerea facturilor depinde și de configurația echipamentelor din gospodărie şi, în special, de nivelul de izolare termică a locuinței”, au explicat inițiatorii startup-ului.

Aplicația poate fi utilizată și pentru face o radiografie complexă a amprentei de carbon în sectorul rezidențial. În prezent, amprenta de carbon medie a unei gospodării din România, raportată la consumul de energie finală (electrică și termică), depășește 2.200 kg de CO2 / an.

Alexandru Mureșan, CEO al Renergia, spune că, în România, risipa de energie este enormă, iar implementarea măsurilor de eficiență energetică şi utilizarea de surse regenerabile trebuie încurajate. “Ne vor crește reziliența, prin reducerea dependenței față de sursele centralizate, și gradul de confort al românilor în propriile gospodării”.

Investiția inițială: 300.000 de euro

Aplicația arată românilor cum să își reducă facturile şi să își producă propria energie utilizând un instrument de dimensionare pentru sistemele fotovoltaice. Renergia a fost dezvoltată de o echipă de 12 specialiști cu expertiză în energie, metode numerice avansate, software, marketing şi strategie. Investiția în dezvoltarea aplicației a fost de 300.000 de euro.

„Algoritmul dezvoltat în cadrul proiectului vine într-un moment critic atât pentru societatea din România, cât și pentru publicul larg din afară, în contextul unui cumul de crize și consecințe ale acestora. Acesta contribuie la realizarea obiectivului global de neutralitate climatică până în 2050, în mediul rezidențial”, spune Dan Micu, director de cercetare la Renergia.

Aplicația se adresează tuturor consumatorilor rezidențiali de energie, fiind disponibilă gratuit în Google Play și AppStore. Energy Advisor este singurul startup din România invitat la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, cel mai mare important eveniment din lume în domeniu, de la Dubai, în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie.

La eveniment sunt așteptați peste 70.000 de participanți din întreaga lume, între care șefi de state și de guverne, reprezentanți ai marilor companii și factori de decizie politică. Startup-ul din Cluj a fost ales din 200 de companii între cele opt companii finaliste care vor susține o prezentare pe scena Extreme Hangout, în cadrul evenimentului IRENA NewGen Rising Stars Award 2023.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Evenimentul final al proiectului pilot "Regions 2030: monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în regiunile UE – reducerea decalajelor de date" a fost coordonat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), în colaborare cu DG Regio și Eurostat.

Obiectivele de dezvoltare durabilă din Transilvania, monitorizate de la Bruxelles

Articolul următor
Shaquille O’Neal

Electric Castle și-a anunțat capetele de afiș. Shaquille O’Neal vine la Bonțida

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share